Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 24. 09:12

A Telekom is búcsút int a 3G-nek jövőre

A Telenor Magyarországgal gyakorlatilag egy időben, a tervek szerint a jövő év második felétől a Magyar Telekom is lekapcsolja harmadik generációs mobilhálózatát. A cég nem tart tőle, hogy a változás komoly hatással lesz az ügyfélbázisra, ugyanakkor a felszabaduló erőforrásoknak köszönhetően mindenki jól járhat a folyamat végén.

Egy év múlva jó eséllyel már hiába kapcsolja át valaki 3G-s módba meglévő okostelefonját, a készülék sehol sem fog UMTS-hálózatot találni az országban a Magyar Telekom hálózatán. A cég egy tegnapi sajtó-háttérbeszélgetésen közölte, a 2005-ben bevezetett harmadik generációs mobilhálózati technológiát a tervek szerint a jövő év második felétől nem fogja fenntartani.

MÁSRA KELL A FREKVENCIA

A szolgáltató szerint a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumkihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésében nem elhanyagolható emellett a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.

Évente majdnem duplázódik az adatforgalom a Telekom hálózatain, amit megfelelő minőségben ki kell szolgálni - szögezték le a szolgáltatónál. Megtakarítást jelent, ha az energiafelhasználás ezzel párhuzamosan kisebb ütemben nő - márpedig a korszerűbb mobiltechnológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban.

3g_cellak_bankcenter
G-S CELLÁK EGY BUDAPESTI IRODAHÁZ TETEJÉN 2010-BEN (FOTÓ: HWSW)

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Magyar Telekom a 3G-s hálózat fokozatos kivezetését már több mint egy éve elkezdte, tavaly nyáron 10%-kal, idén márciusban 1,3%-kal, illetve most októberben szintén 1,3%-kal csökkent, illetve csökken a szolgáltatási terület nagysága. Az érintett állomásokon minimális forgalom zajlott a lekapcsolást megelőzően, így az az ügyfelek napi használatát alig érintette. A helyszíneket a szolgáltató úgy választotta ki, hogy mindenhol rendelkezésre álljon a 4G(/5G) szolgáltatása, a még csak 3G-képes készülékkel rendelkező érintett ügyfelek hangforgalmát pedig a rendelkezésre álló 2G hálózat vette/veszi át.

Ahhoz, hogy a jövő év második felére minden jelenleg érintett területen kivezethető legyen a technológia, a Telekom további fejlesztéseket hajt végre a hálózatán a hátralévő időben. Ennek során a szolgáltató teljes bázisállomás-állományát korszerűsíti, ez nemcsak a rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szüksége teljes infrastruktúrát is magába foglalja.

A korszerűsítés célja a szolgáltatásminőség fenntartása és a kapacitásnövelés az adatforgalom és ügyféligények folyamatos növekedésével párhuzamosan. (2021 második negyedévében az eddigi legmagasabb mobil adatforgalmat regisztrálta a cég a hálózatán, miközben az átlagos adatforgalom az előző évihez képest 25%-kal 7,2 GB/hó/előfizető szintre emelkedett).

ENÉLKÜL NINCS 5G

Ez a hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének. A Telekom jelenleg a 3,6 GHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciasávon nyújt 5G szolgáltatást Budapest és Budaörs mellett 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr). Jelenleg 33% az 5G hálózat lakosságra vetített lefedettsége a fővárosban. A két frekvencia együttes használatával az 5G hálózat országos, lakosságra vetített, kültéri lefedettsége 10,4%.

A 3G-s hálózatok lekapcsolása során megoldandó feladat lehet a lakosság felkészítése mellett egyes IoT rendszerek átállítása, modernizálása is, melyhez kormányzati részről is szükséges lehet támogatás. Ilyen például a pénztárgépek műszaki hátterét szabályozó rendelet módosítása, a jogszabály ugyanis jelenlegi formájában 2G-s és 3G-s elérésre alkalmas berendezéseket ír elő.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.