:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 28. 13:13

Negyedmillió 3G-s mobil mehet rövidesen darálóba

A környezettudatosság jegyében tett közzé a magyar piacra vonatkozó mobilhasználati szokásokat feltérképező számokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, melyekből többek közt kiderül, hogy a felhasználók 32%-a akkor is lecseréli a mobilját, ha azzal egyébként elégedett, a tulajdonosoknál lévő készülékek több mint fele pedig legfeljebb kétéves. A szervezet ugyanakkor bizonyos, elavult készülékek cseréjét kifejezetten támogatja.

HIRDETÉS

Fontos volna, hogy a fogyasztók a mobilkészülék-használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy a készülékhasználati- és vásárlási szokásokat feltérképező kutatásának számai kapcsán. A szervezet szerint egyrészt a készülékek rövid élettartama, másrészt a technológia gyors avulása miatt a csereciklusok továbbra is túl rövidek: A Magyarországon használt mobilok 53%-a legfeljebb két éves, 85%-a pedig kevesebb, mint öt. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

A felmérés alapján a meglévő készülék relatíve gyors cseréjére csak az esetek 26%-ában lett volna szükség, legalábbis ezek azok a cserék, melyekre az előző mobil megsemmisülése vagy elvesztése miatt került sor. A hatóság szerint a készülékek 32%-ánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját.

smartphone_mainboard

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

A lecserélt készüléket a használók 25%-a ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást. A többség – 56% – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját és csupán 10% adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3% pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

A hatóság egyébként maga is támogatja az elavult készülékek cseréjét bizonyos esetekben, így február 14-től indul az az ötmilliárd forintos támogatási keretösszegű mobilcsere-pályázat, mellyel a 3G-nél korszerűbb hálózatokra csatlakozni nem képes mobiltelefonok cseréjét segítené elő az állam. A támogatási konstrukció része az elavult készülékek begyűjtése és az így keletkező elektronikai hulladék előírásoknak megfelelő semlegesítése is - ez jelen esetben nagyjából negyedmillió, megsemmisítésre váró készüléket takar.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról