:

Szerző: HIRDETÉS

2021. július 26. 10:11

Szoftveresen definiált adatközpont a HPE és VMware kooperációjával

A HPE immár közel öt éve helyezte abszolút fókuszába az nagyvállalati kiszolgálós infrastruktúrát, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó dedikált technológiákat, amely irány ma már elképzelhetetlen lenne fejlett szoftverek nélkül - az SDx logikának megfelelően. A stratégia alappilléreit többek között olyan termékek képviselik, mint a OneView infrastruktúra-menedzsment vagy a HPE Synergy platform.

Az infrastrukturális hardvert a Synergy ("composable") platform nyújtja, amely a publikus felhőre jellemző előnyöket hozza el a házon belüli adatközpontokba. A publikus felhő hátrányairól viszonylag ritkán esik szó, habár ezek között ott szerepel az informatikai környezet komplexitásának növekedése és - eltérő szerkezetben ugyan, de gyakran - költsége is, nem beszélve arról, hogy sokszor a biztonsággal, törvényi megfeleléssel összefüggő aggályok, követelmények is átugorhatatlan akadályt jelenthetnek a publikus felhőnél.

A Synergy egyedi architektúrája erre nyújt megoldást. A HPE fejlesztése ugyanis mindkét IT-modellt támogatja, a hagyományos környezetek stabilitását és megbízhatóságát az úgynevezett kódként definiált infrastruktúra (infrastructure as code) DevOps-képességével és a felhő rugalmasságával ötvözi, méghozzá egyetlen, a vállalat házon belüli adatközpontjában, helyben telepített infrastruktúrán belül.

A képlékeny erőforrás-halmazokba (resource poolokba) rendezett, különálló compute (számítási), storage (adattárolási), valamint hálózati kapacitás elemeiből egyetlen utasítással azonnal összeállítható az alkalmazások és szolgáltatások támogatásához szükséges fizikai vagy virtualizált infrastruktúra. A compute biztosítja a nagy teljesítményű és sűrűségű számítási erőforrásokat. Az alakítható hálózat rack szintű multi-fabric kapcsolatot biztosít külső rack switheck nélkül, mellyel a nagy sűrűségű integrált és konfigurálható tárolót (SDS, DAS, SAN) bármely compute node dinamikusan és gyorsan elérheti.

hpe_synergy_racks_1

A szoftveresen meghatározott környezetben sablonvezérelt feladatvégzés gondoskodik a változtatások gyors és automatizált végrehajtásáról, zökkenőmentessé téve a működést. Az egységes és nyílt alkalmazásprogramozási felületen (API-n) keresztül ehhez az infrastruktúra minden eleme kódsorral allokálható, azaz gyakorlatilag a teljes infrastruktúra kódként definiálható. Ezzel lényegében az alakítható közös infrastruktúra rugalmas erőforrás-készletek programozható együttese, melyek a munkafolyamatok változása szerint dinamikusan összeépíthetők vagy szétbonthatók a mindenkori igényeinek megfelelően, legyen szó bármilyen alkalmazásról. Mindez a hagyományos infrastruktúrához képest lényegesen jobb kihasználtságot biztosít alacsonyabb komplexitás mellett.

OneView - A hozzáadott érték

A HPE az elsők között ismerte fel, hogy a modern kiszolgálók leghangsúlyosabb pontját már nem pusztán a hardver jelenti. A szervereknek ugyanis életciklusuk során manapság változatos szoftvereket kell futtatniuk, ezért fontos, hogy minél rugalmasabbak legyenek, minél gyorsabban lehessen hozzáigazítani azokat az esetleges új folyamatokhoz, ami a számítási, tárolási és hálózati komponenseket egyaránt érintheti.

Ezen irány mentén született meg az előző évtized derekán a vállalat fejlett infrastruktúra-felügyeleti szoftverrendszere, a OneView. A HPE szerint elengedhetetlen a konvergens rendszerek felügyeletének "software defined" megközelítésére, amely jelen esetben a programozhatóságot és a minél magasabb szintű automatizációt jelenti, vagyis egy-egy változtatáshoz sokkal kevesebb kézi adminisztrációs műveletre van szükség.

A HPE kimondott célja, hogy egyetlen közös platformja legyen a teljes infrastruktúra felügyeletére. A OneView segítségével a szokásos compute rész mellett természetesen a hálózati és a storage, azaz a tárolós elemeket is átfogóan és azonos felületen lehet menedzselni, legyen szó Primera, Nimble, vagy akár 3PAR termékekről. Ezzel megszűnt az a gyakorlat, hogy a rackbe szerelhető (vagy épp torony kivitelű) és a blade formátumú gépeknek, illetve az egyes komponenseknek eltérő a felügyeleti szoftvere legyen. Az adminok így könnyebben kiigazodnak egy nagyobb környezetben, nem kell többféle felügyeleti interfészt megtanulniuk, valamint a cégeknek sem kell eltérő szoftvereket licencelniük és folyamatosan karbantartaniuk.

A szerverfelügyeleti szoftverrendszer nagy dobása azonban nem csak ez, hanem hogy automatizálhatók általa olyan feladatok, amiket korábban "kézzel" kellett elvégezni. A OneView segítségével könnyebb programozhatóságot és magasabb szintű automatizációt lehet elérni, vagyis egy-egy változtatáshoz kevesebb adminisztrációs műveletre lehet szükség, tehát az átkonfigurálás gyorsabban elvégezhető. Az eredmény: a gyorsabban elvégezhető feladatok révén az infrastruktúra könnyebben változtatható, az SLA-k könnyebben hozhatók vagy akár szorosabb SLA-k vállalhatóak be. Például egy több száz szerveres környezetben a firmware-frissítés órák helyett csupán perceket vesz igénybe.

A HPE a piaci igényeknek megfelelően folyamatosan fejleszti a OneView-t, hogy azzal még egyszerűbben lehessen a kiszolgáló számítási, tárolós és hálózatos komponensekből egy szoftveresen definiált infrastruktúrát kialakítani, illetve menedzselni. Az elmúlt évek során ennek mentén került be például az infrastruktúráról átfogó képet mutató vezérlőpult (Global Dashboard), a távoli támogatási opció (folyamatos felügyelettel, meghibásodási előrejelzéssel, automatikus alkatrész kiszállítással), illetve az automatikus vagy igény szerinti biztonsági mentés lehetősége. A OneView-ra ráadásul nagyon egyszerű és gyors lehet a migrálás, mely akár leállás nélkül is elvégezhető.

VMware integrációval

Az infrastruktúra-felügyeleti szoftverrendszer további előnye, hogy egyszerűen képes integrálódni olyan nagy szoftvergyártók felhő-felügyeleti keretrendszereinek megoldásaival, mint például a VMware vRealize Suite termékcsalád. Utóbbi a VMware saját felhős menedzsment platformja, amit a vállalat kifejezetten a szoftveresen definiált adatközpontok (SDDC) igényei mentén fejlesztett. A vRealize Suite segítségével gyakorlatilag az összes VMware technológia és termék holisztikus módon, natív integráltság mellett menedzselhető. Ez többek között olyan népszerű megoldásokat is magában foglal, mint a VMware NSX, amely a vRealize Automation segítségével egyszerűen, különféle template-ek mentén menedzselhető.

07:04
 

VMware Hands-on Labs

Még több videó

A HPE OneView integrációnak hála vRealize Suite alól is egyszerűen és teljes körűen monitorozhatóak a Synergy infrastruktúra egyes komponensei. Az esetlegesen itt megjelenő problémák korrelálhatóak a felsőbb rétegben megjelenő performancia és hiba jelenségekkel. Emellett a vRealize Operations javaslatokat tehet az erőforrások kiosztásának optimalizálására. Amennyiben a rendszerben szűk keresztmetszet alakulna ki, a szoftver képes bizonyos alapvető erőforrásokat (CPU és memória) automatikusan, újraindítás nélkül hozzáadni a virtuális gépekhez, amennyiben ezt az alkalmazott operációs rendszer is támogatja.

Mindez a HPE budapesti Demo Labjában élesben is megtekinthető, illetve kipróbálható. A vállalat a VMware-rel közösen állította össze a komplett tesztrendszert, amelyhez a teljes hardveres alapot HPE Synergy szerverek nyújtják. Erre telepítve a VMware aktuális portfóliójának közel fele használat közben is megtekinthető, az összeállított kiszolgálós rendszer ugyanis a VMware Cloud Foundation (VCF) mentén VMware VSAN-ra épül.

07:10
 

HPE Demo Lab

Még több videó

[A HPE megbízásából készített, fizetett anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.