Szerző: HIRDETÉS

2021. július 26. 10:32

Komplett adatközpontot villámgyorsan

A HPE az elsők között ismerte fel, hogy a modern kiszolgáló rendszerek leghangsúlyosabb pontját már nem pusztán a hardver jelenti. Manapság ugyanis a szervereknek életciklusuk során olykor igencsak változatos szoftvereket kell futtatniuk, ezért fontos, hogy minél rugalmasabbak legyenek, minél gyorsabban lehessen hozzáigazítani azokat az esetleges új folyamatokhoz, ami a számítási, tárolási és hálózati komponenseket egyaránt érintheti.

Ezen irány mentén született meg az előző évtized derekán a vállalat fejlett infrastruktúra-felügyeleti szoftverrendszere, a OneView. A HPE szerint elengedhetetlen a konvergens rendszerek felügyeletének "software defined" megközelítésére, amely jelen esetben a programozhatóságot és a minél magasabb szintű automatizációt jelenti. A fejlett szoftvernek hála egy-egy változtatáshoz sokkal kevesebb kézi adminisztrációs műveletre van szükség, mely többek között az esetleges emberi hibákból eredő következetlenségeknek is elejét veszi.

A OneView segítségével könnyebb programozhatóságot és sokkal magasabb szintű automatizációt lehet elérni, tehát egy-egy változtatáshoz kevesebb manuális műveletre lehet szükség, melynek hála az átkonfigurálás lényegesen gyorsabban elvégezhető. Különféle template-ek segítségével többféle fontos beállítást lehet elvégezni akár a komplett adatközpontra kiterjesztve, legyen szó például RAID konfigurálásáról, BIOS beállításokról, firmware baseline-okról, hálózati konfigurációról, vagy különféle SAN beállításokról.

Az adatközponti infrastruktúrában található különféle eszközillesztők és firmware-ek automatizáltan frissíthetőek, így oldva meg az életciklus-kezelés egyik hagyományosan manuális feladatát. A firmware-ek gyors és egyszerű cseréjének hála az infrastruktúrán könnyedén lehet kisebb frissítéseket végezni, akár leállás nélkül. Mindemellett a OneView segítségével új szintre emelhető a tárolóautomatizáció, a szoftverbe épített egyes tárolók (pl. HPE 3PAR StoreServ Storage) profiljainak köszönhetően ugyanis különféle policy-k felállításával automatizálható a különféle erőforrások kiosztása.

A szerverprofil template-ek segítségével egyszerűen frissíthetőek a firmware baseline-ok. A baseline cseréjét követően a menedzselt rendszer automatikusan felismeri, ha frissítésre van szüksége, amit követően az egyes elemek önállóan vagy akár csoportokban is frissíthetőek. A HPE ezen a ponton kiemelt figyelmet fordít a biztonságra. A Silicon Root of Trust a cég által fejlesztett iLO (Integrated Light Out) chip és az ahhoz kapcsolódó firmware közötti kapcsolat kompromittálhatóságát akadályozza meg. A chipről az adott rendszer egyedi "ujjlenyomatát" tárolja, amit a szerver bootolásakor minden esetben összevet a firmware-ben található azonosítóval, amennyiben pedig bármiféle eltérést mutatkozik, úgy a rendszer nem "áll fel". A technológia hatékony védelmet nyújt a firmware-támadások ellen, illetve biztosítja, hogy a szerver sérült firmware-rel se induljon el.

greenlake

A OneView természetesen iLO integrációval is rendelkezik. Az iLO menedzsment-technológa nagyban leegyszerűsíti a szerverfelügyeletet, valamint lehetővé teszi, hogy az ügyfél a szerver mindenkori üzemállapotától függetlenül, bárhonnan megkísérelhesse elhárítani az esetleges problémákat. A HPE fejlesztése hozzáférést biztosít a kiszolgáló állapotával kapcsolatos különféle információkhoz, illetve biztosítja a széles körű, távoli hozzáférést. A OneView továbbá proaktív betekintést és naprakész állapotadatokat szolgáltat a komplett adatközponti infrastruktúráról. Mindezt a szoftver egy könnyen átlátható, intuitív felületen teszi, amelyen az összes komponens (szerver, tároló, stb.) állapota különállóan monitorozható.

Villámgyorsan kész a komplett adatközpont

A HPE OneView olyan megoldásokat is széleskörűen támogat, mint a VMware Cloud Foundation (röviden VCF). A VCF termékcsalád a VMware által kínált, szoftveresen definiált adatközponthoz szükséges komponenseket (vSphere, Virtual SAN, NSX, és SDDC Manager) foglalja magában, illetve az automatizált kialakítást, telepítést, valamint a napi üzemeltetést teszi lehetővé. A VMware Cloud Foundation egyes szoftveresen definiált komponenseinek hála jelentősen felgyorsítható az adatközpontok tervezése és méretezése.

13:23
 

VMware Cloud Foundation bemutató

Még több videó

A VMware által kínált SDDC Manager automatizátora, illetve a validált tervezési útmutató segítségével rendkívül egyszerűen és gyorsan kialakítható a komplex adatközponti infrastruktúra. A VCF több tucat (50-70) alapvetően manuális lépést képes automatizáltan elvégezni ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt elkészüljön a komplett, végponttól végpontig terjedő szoftveresen definiált adatközpont. A VMware Cloud Foundation segítségével szokatlanul egyszerűen és gyorsan üzembe helyezhető egy kvázi nulláról összeállított adatközpont. A megfelelő előfeltételek teljesülése esetén a telepítés mindössze fél nap alatt elvégezhető.

A VCF-et, illetve az abban található különféle szoftveres elemeket a HPE hozzáadott integrációval egészíti ki. Ennek hála a Synergy infrastruktúra hardveres komponenseinek erőforrásai automatizáltan és dinamikusan kezelhetőek. Az automatizmus a szokásosnál magasabb fokon, illetve mélyebb integráltság mellett is meg tud valósulni. Például, ha a VMware szoftvere úgy érzékeli, hogy kifutna valamely hardveres erőforrásokból, akkor az akár egyetlen gombnyomással képes provizionálni további fizikai szervert, ha rendelkezésre áll. A kommunikáció természetesen visszafelé is működik: amennyiben valamelyik szerverben hardveres hiba lépne fel, a OneView Proactive HA képes figyelmeztetést küldeni a VMware szoftverének, hogy költöztesse át egy másik fizikai szerverre az érintett virtuális gépeket.

Mindez a HPE budapesti Demo Labjában élesben is megtekinthető, illetve kipróbálható. A vállalat a VMware-rel közösen állította össze a komplett tesztrendszert, amelyhez a teljes hardveres alapot HPE Synergy szerverek nyújtják. Erre telepítve a VMware aktuális portfóliójának közel fele használat közben is megtekinthető, az összeállított kiszolgálós rendszer ugyanis a VMware Cloud Foundation mentén VMware VSAN-ra épül.

[A HPE megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról