:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 25. 12:10

Itt a termékcsalád, ami kihúzhatja a Nokiát a gödörből

Bemutatta új, AirScale márkanevű rádiós portfóliójába tartozó termékeit a finn Nokia. Az új eszközök piacra kerülése az elmúlt évek legjelentősebb termékbevezetésének számít a vállalatnál, mely az utóbbi időszakban több jelentős fejlesztési mérföldkőben is alulmaradt a konkurenciához képest.

Csütörtökön bemutatta új, rádiós hozzáférési hálózatokhoz (RAN) fejlesztett termékportfólióját a Nokia. Az AirScale termékcsaládba tartozó új eszközök piacra kerülése a finn cég bevallottan legjelentősebb termékbevezetése hosszú évek óta, melytől azt várja a mobilhálózati infrastruktúra-elemeket gyártó társaság, hogy jelentősen javítja majd a vállalat versenyképességét az 5G-s eszközbeszerzési tendereken. 

Az új AirScale termékcsalád tagjai alapsávi vezérlőkből, rádiós egységekből és Massive MIMO antennákból állnak, a platform lelkét pedig vállalat saját fejlesztésű, ReefShark 5G-s rendszerchipje (SoC) adja. A Nokia mintegy kétévnyi, megfeszített fejlesztési etapot követően dobja piacra az új termékvonalat, mely a finnek szerint végre eléri, sőt, bizonyos szinten túl is szárnyalja az iparági versenytársak által kínált hasonló célú megoldások képességeit.

nokia_airscale

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A most érkező AirScale alapsávi vezérlőkártyák (baseband unit, azaz BBU) kapacitása és számítási teljesítménye ennek megfelelően jelentősen nőtt, így képesek legfeljebb 90 ezer egyszerre csatlakoztatott klienst kezelni, akár 84 Gbps teljes kapcsolati sebességgel. Egy ilyen BBU továbbá akár 288 cellát is vezérelhet, ráadásul a korábbiakhoz képest kedvezőbb energiafogyasztási mutatók és szélesebb spektrumtámogatás mellett.

A fentieken túl fontos előrelépésként tekint a Nokia arra, hogy a RAN vezérlőszoftver most már egyszerre képes kezelni a 2G-s, 3G-s, 4G-s és 5G-s hálózati elemeket, míg a korábbi alapsávi vezérlőknél az 5G-s hálózatokhoz külön szoftvert kellett használniuk az operátoroknak. 

A Nokia az AirScale termékcsaládban két új Massive MIMO antennát is bemutatott, a 32T32R és egy 64T64R topológiájú egységek természetesen már képesek nyalábformálásra. A kisebbik egység legnagyobb versenyelőnye, hogy 17 kilogrammos tömegével ez a világ legkönnyebb, hasonló képességű antennája, ami bizonyos telepítési környezetek esetén ideálissá teszi a használatát. A két említett antenna mellett érkezik egy új 8T8R-es remote radio unit (RRU) is az AirScale portfólióba. 

Utóbbi három termék valamikor az év végén kerülhet forgalomba, az új AirScale BBU-kat viszont már szállítja a Nokia

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 21:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.