Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 19. 13:49

A televíziók ára is kilőtt a félvezetőhiány miatt

A különféle számítástechnikai hardverek mellett a szórakoztatóelektronikát sem kíméli a félvezetőgyártók jelenlegi szűkös termelőkapacitása.

A PC-k, illetve annak különféle komponensei és perifériái után a televíziókat is elérte az áremelkedési hullám. Az NPD kutatócég adatai szerint a tavalyi éve első negyedévéhez viszonyítva jelentősen, 30 százalékkal emelkedtek okostévék árai. A háttérben most is a félvezetőgyártók véges termelőkapacitása áll, amely mind a nagy méretű kijelzőpanelek, mind pedig a készülékekhez szükséges különféle chipek ellátására és árára is közvetlen hatással van.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Felépítésüket tekintve a modern televíziókészülékek viszonylag egyszerűek, a kijelzőpanel mellett rendszerint csak egy kisebb vezérlőelektronika, illetve tápellátásért felelős áramkör helyezkedik el. Jelenleg azonban mind panelekből, mind pedig az okostévékhez szükséges alkalmazásprocesszorból szűkös az ellátás. Előbbi már a PC-s monitorok árában is visszaütött.

tv_mrkt

A TrendForce múlt héten megjelent kutatása szerint ennek hatására a monitorokhoz is elengedhetetlen komponensek ellátása 11 százalékkal múlta alul az igényeket az első negyedévben, ami panelenként átlagosan 3,5-4,5 dolláros áremelkedést eredményezett márciusban, illetve áprilisban egyaránt, a piackutató pedig májusra is hasonló ugrással kalkulál.

A televíziók ára a következő hónapokban tovább emelkedhet. Az idei évre halasztott olimpiai játékok, illetve a labdarúgó-Európa-bajnokság egyaránt növelheti a keresletet, habár előbbi megtartása továbbra is kérdéses. A nyári televíziós programoktól függetlenül borítékolható, hogy a 2021-ben már nem fog számottevően csökkenni a készülékek ára, köszönhetően az idei év végig bizonyosan kitartó komponenshiánynak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

3

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.