Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 19. 13:49

A televíziók ára is kilőtt a félvezetőhiány miatt

A különféle számítástechnikai hardverek mellett a szórakoztatóelektronikát sem kíméli a félvezetőgyártók jelenlegi szűkös termelőkapacitása.

A PC-k, illetve annak különféle komponensei és perifériái után a televíziókat is elérte az áremelkedési hullám. Az NPD kutatócég adatai szerint a tavalyi éve első negyedévéhez viszonyítva jelentősen, 30 százalékkal emelkedtek okostévék árai. A háttérben most is a félvezetőgyártók véges termelőkapacitása áll, amely mind a nagy méretű kijelzőpanelek, mind pedig a készülékekhez szükséges különféle chipek ellátására és árára is közvetlen hatással van.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Felépítésüket tekintve a modern televíziókészülékek viszonylag egyszerűek, a kijelzőpanel mellett rendszerint csak egy kisebb vezérlőelektronika, illetve tápellátásért felelős áramkör helyezkedik el. Jelenleg azonban mind panelekből, mind pedig az okostévékhez szükséges alkalmazásprocesszorból szűkös az ellátás. Előbbi már a PC-s monitorok árában is visszaütött.

tv_mrkt

A TrendForce múlt héten megjelent kutatása szerint ennek hatására a monitorokhoz is elengedhetetlen komponensek ellátása 11 százalékkal múlta alul az igényeket az első negyedévben, ami panelenként átlagosan 3,5-4,5 dolláros áremelkedést eredményezett márciusban, illetve áprilisban egyaránt, a piackutató pedig májusra is hasonló ugrással kalkulál.

A televíziók ára a következő hónapokban tovább emelkedhet. Az idei évre halasztott olimpiai játékok, illetve a labdarúgó-Európa-bajnokság egyaránt növelheti a keresletet, habár előbbi megtartása továbbra is kérdéses. A nyári televíziós programoktól függetlenül borítékolható, hogy a 2021-ben már nem fog számottevően csökkenni a készülékek ára, köszönhetően az idei év végig bizonyosan kitartó komponenshiánynak.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 20:29

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!