:

Szerző: HIRDETÉS

2021. február 22. 08:00

Az 5G új horizontjaival a hálózatok védelme is egyre fontosabb lesz

Az új generációs hálózatok biztonságáért az Ericsson magyarországi szakértői is felelnek.

Az 5G hálózatok egyre inkább a mindennapok részét képezik, azokkal már a „mezei” végfelhasználók, saját, arra alkalmas eszközeiken is találkozhatnak – az újgenerációs hálózatok terjeszkedésben persze korántsem az okostelefonok jelentik a legizgalmasabb szegmenst, sokkal inkább a még szárnyaikat bontogató felhasználási területek, mint például az IoT (Internet of Things), az önvezető autózás, az ipari automatizáció vagy éppen a távoli orvoslás/távműtétek.

A hálózatvédelem egyébként is kritikus fontosságú, az új területek esetében ugyanakkor ez hatványozottan igaz, hiszen egy műtét vagy épp egy jármű navigálása során a szó szoros értelmében emberéletek függhetnek tőle. A robusztus védvonalak felhúzásában az Ericsson magyarországi szakemberei is aktívan részt vesznek: a vállalat 5G biztonsági fejlesztéseinek jelentős részéért a hazai csapat felel, akik az Ericsson Packet Core nemzetközi gárdájából mintegy 120 főt tesznek ki - ebből pedig harmincan dedikáltan a biztonsági fejlesztésekkel foglalkoznak.

SZÁZ SZÁZALÉK FELHŐ

Az 5G hálózatok és szolgáltatások egyik alapkövét jelentő Cloud Packet Core igen sokrétű feladatokat lát el, a hálózatra csatlakozó eszközökből érkező adatok begyűjtésétől a felhasználók és készülékek azonosításán át az aktuális hálózati irányelvek érvényesítéséig, majd a forgalom továbbirányításáig az adott szolgáltató igényeinek megfelelően – mindezt felhős környezetben.

A felhős, konténerizált, szolgáltatásalapú architektúrára épülő Cloud Packet Core-t két fő komponens a, a Packet Core Controller illetve a Packet Core Gateway alkotja - utóbbi nevének megfelelően a gateway funkciókat, illetve az adatforgalom-feldolgozást látja el a Cloud Packet Core-on belül. A Packet Core Gateway fejlesztése, illetve annak védelme jelenti a budapesti csapat fő fókuszát is. A megfelelő biztonság garantálása persze nem kis feladat, főként miután egy olyan termékről van szó, amelyen világszerte több ezer mérnök dolgozik és amely emberek millióinak életére van hatással.

ericsson5g_ill_02

Nem meglepő módon már a termékfejlesztés nulladik percétől szem előtt kell tartani a megfelelő biztonságot, azt a legfontosabb rendszerkövetelmények között kezelve, illetve annak rendelve alá a későbbiekben definiált további kritériumokat, funkciókat. A fejlesztést folyamatos tesztelés kíséri, amely persze a termékek élesedésével sem zárul le. Az Ericsson szakértői folyamatosan vizsgálják, hogy egy-egy terméken hol akadhat támadási felület – amennyiben pedig ilyet találnak, azt elemzik és rövid úton orvosolják is.

A KÜLSŐ SZOFTVEREK HIBÁIRA IS UGRANAK A FEJLESZTŐK

Mint Keil Péter, az Ericsson Packet Core termékfejlesztésének magyarországi vezetője elmondta, az egyik tipikusan előforduló problémát a nyitott, kifelé hallgatózó TCP/IP portoknál kell keresni – míg utóbbiak a zárt rendszereknél nem feltétlenül okoznak gondot, addig felhős környezetben már jóval komolyabb biztonsági kockázatot jelenthetnek. Javarészt TCP/IP portokon keresztül zajlik a rendszerüzenetek, státuszjelentéseinek kommunikációja, ha pedig egy ilyen port a rendszeren kívülről is elérhető, hozzáférést adhat a potenciális támadóknak a terméken belüli érzékeny információkhoz, sőt, rosszabb esetben az üzenetek meghamisítására is módot adhat – vagy épp a rendszeralkalmazások közötti kommunikáció ellehetetlenítésére, a kommunikációs csatorna irreleváns üzenetekkel való lefoglalásával. Ez a példa szerencsére egy tűzfallal egyszerűen orvosolható, ugyanakkor jobb, ha a támadási felületek kigyomlálása már a tervezőasztalon megkezdődik.

Erre persze nincs minden esetben lehetőség, például a külső felek, közösségek által fejlesztett, a cég termékeiben is használt szoftverek potenciális sérülékenységei esetében sem. Az ilyen, külső termékekben felbukkanó sebezhetőségekkel kapcsolatban a cég nem csak a használt szoftvert fejlesztő céggel vagy közösséggel tartja a kapcsolatot, de a szoftvercsomagokat maga is tüzetesen ellenőrzi. Ha pedig a csapat biztonsági rést talál, a közösség által biztosított patch-csel rögtön javítja - vagy ha nem született még rá javítás, saját mérnökeivel készíti el azt, amelyet aztán később az adott közösséggel is megoszt, az érvényes licenckonstrukcióknak megfelelően.

ericsson5g_ill_01

Természetesen a fejlesztés során, illetve a védelmi vonalak utólagos gondozásakor is követni kell a legfrissebb biztonsági szabványokat, az ügyfelek egyedi, speciális igényeinek is meg kell felelni, sokszor pedig az is nehézséget jelent, hogy a különböző régiókban alkalmazott biztonsági szabványok eltérnek egymástól. Ennek jellegzetes példája a jelszavak megfelelő összetettsége. Az erős jelszó kritikus fontosságú a következtetéses támadások, illetve az automatizált belépési próbálkozásokkal bombázó brute force módszerek kivédésére. A különböző kormányzati előírások azonban más-más elvárásokat szabnak meg a megfelelően erős jelszavak létrehozására: míg az amerikai NIST (National Institute of Standards and Technology) a jelszavak hosszúságára teszi a hangsúlyt, és nem javasolja a speciális karakterek használatát, addig az indiai ITSAR (Indian Telecom Security Assurance Requirements) szabályzata négyféle karaktertípust (kisbetű, nagybetű, számjegy, speciális) követel meg. Ez utóbbi problémát éppen a magyarországi csapat oldotta fel azáltal, hogy a Packet Core rendszerét az egyes országok követelményeinek megfelelően konfigurálhatóvá tette – tehát az ügyfél állíthatja be magának, mely szabályozásoknak kell, hogy megfeleljen az adott beállítás.

A fenti biztonsági fejlesztések az 5G egyre gyorsabb térnyerésével maguk is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, ahogy az infrastruktúra egyre inkább a mindennapok alapkövévé válik, a személyes kommunikációtól, a közlekedésen át egészen az egészségügyig és az ipari környezetek működéséig. A megfelelő védelem kialakítása a fejlesztés valamennyi pontjának szerves részét képezi, amiben a magyar szakemberek is kulcsszerepet vállalnak.

[Az Ericsson megbízásából készített, fizetett anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.