Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 11. 12:12

Jégre került a TikTok felvásárlása az Egyesült Államokban

A Biden adminisztráció felülvizsgálja a kínai tech-óriásokkal szembeni intézkedéseket.

Fellélegezhet a TikTokot fejlesztő ByteDance - legalábbis egyelőre - a The Wall Street Journal értesülései szerint ugyanis határozatlan ideig jégre kerülnek a szolgáltatás amerikai ágazatának felvásárlására vonatkozó tervek. Ezzel parkolópályára áll a tavaly nyárig visszanyúló huzavona, amelyben az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a jelentős amerikai felhasználóbázissal rendelkező TikTok eladását igyekezett kikényszeríteni, ellenkező esetben a szolgáltatás betiltását kilátásba helyezve az országban.

Az USA és a ByteDance közötti egyezkedés egyébként sem volt zökkenőmentesnek mondható, az új, egyesült államokbeli tulajdonos felé történő értékesítésre a Trump adminisztráció tavaly ősz végéhez közeledve már a sokadik "utolsó" határidőt tűzte ki - az elnökválasztás pedig végképp megakasztotta a folyamatot. A lap forrásai szerint a frissen munkába állt Biden adminisztráció alapos felülvizsgálatnak veti alá az előző kormányzat rendelkezéseit a kínai tech-cégek jelentette potenciális nemzetbiztonsági kockázatok kapcsán, beleértve a ByteDance és a TikTok ügyét is - ez pedig ismét jó ideig elodázhatja annak lezárását. Egy bírósági beadványban az elnökség ennek megfelelően a TikTokkal kapcsolatos tárgyalások elhalasztását kérte.

tiktokilllll

Mindeközben folytatódnak az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tisztségviselői és a ByteDance közötti egyeztetések, amelyek a The Wall Street Journal információi alapján főként az adatbiztonságra vonatkoznak, illetve lehetséges módszerek kidolgozására, hogy az amerikai felhasználókról gyűjtött adatokhoz a kínai kormányzat ne férhessen hozzá. Mint az USA nemzetbiztonsági tanácsának a lap által idézett szóvivője, Emily Horne elmondta, a kormányzat célja, hogy egy átfogó megközelítést dolgozzon ki a külső fenyegetések kezelésére, beleértve a kínai appokat és egyéb szoftvereket is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A ByteDance és az Egyesült Államok a TikTok kapcsán már tavaly augusztus óta hadakozik egymással: Donald Trump akkor 45 napot adott a szolgáltatás felvásárlására, az első vevőjelöltnek, azaz a Microsoftnak. A ByteDance nem sokkal később pert indított az ügyben az USA ellen, amelyre idő közben sorra jelentkeztek be a potenciális vásárlók, köztük az egészen mostanáig "győztesnek" tűnő Oracle-lel. A csatározás alatt a 45 napos határidőt 90 napra tolta ki a Trump adminisztráció, majd a későbbi, november 12-re kilátásba helyezett tiltást is megúszta a szolgáltatás, három amerikai tartalomkészítő perének hála. Ezután újabb csúszással december elejére tűzték ki a "végső határidőt", december 7-én azonban egy szövetségi bíró ismét elkaszálta a kormányzat törekvéseit a TikTok app letöltéseinek korlátozására.

A jelenlegi információk szerint továbbra sem kizárt, hogy az Oracle-lel kilátásba helyezett felvásárlást a későbbiekben sikerül nyélbe ütni, ugyanakkor egy potenciális akvizíció már szinte biztosan jelentősen eltérő feltételekkel zajlana, mint az előző kormányzat alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról