Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 11. 12:12

Jégre került a TikTok felvásárlása az Egyesült Államokban

A Biden adminisztráció felülvizsgálja a kínai tech-óriásokkal szembeni intézkedéseket.

Fellélegezhet a TikTokot fejlesztő ByteDance - legalábbis egyelőre - a The Wall Street Journal értesülései szerint ugyanis határozatlan ideig jégre kerülnek a szolgáltatás amerikai ágazatának felvásárlására vonatkozó tervek. Ezzel parkolópályára áll a tavaly nyárig visszanyúló huzavona, amelyben az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a jelentős amerikai felhasználóbázissal rendelkező TikTok eladását igyekezett kikényszeríteni, ellenkező esetben a szolgáltatás betiltását kilátásba helyezve az országban.

Az USA és a ByteDance közötti egyezkedés egyébként sem volt zökkenőmentesnek mondható, az új, egyesült államokbeli tulajdonos felé történő értékesítésre a Trump adminisztráció tavaly ősz végéhez közeledve már a sokadik "utolsó" határidőt tűzte ki - az elnökválasztás pedig végképp megakasztotta a folyamatot. A lap forrásai szerint a frissen munkába állt Biden adminisztráció alapos felülvizsgálatnak veti alá az előző kormányzat rendelkezéseit a kínai tech-cégek jelentette potenciális nemzetbiztonsági kockázatok kapcsán, beleértve a ByteDance és a TikTok ügyét is - ez pedig ismét jó ideig elodázhatja annak lezárását. Egy bírósági beadványban az elnökség ennek megfelelően a TikTokkal kapcsolatos tárgyalások elhalasztását kérte.

tiktokilllll

Mindeközben folytatódnak az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tisztségviselői és a ByteDance közötti egyeztetések, amelyek a The Wall Street Journal információi alapján főként az adatbiztonságra vonatkoznak, illetve lehetséges módszerek kidolgozására, hogy az amerikai felhasználókról gyűjtött adatokhoz a kínai kormányzat ne férhessen hozzá. Mint az USA nemzetbiztonsági tanácsának a lap által idézett szóvivője, Emily Horne elmondta, a kormányzat célja, hogy egy átfogó megközelítést dolgozzon ki a külső fenyegetések kezelésére, beleértve a kínai appokat és egyéb szoftvereket is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A ByteDance és az Egyesült Államok a TikTok kapcsán már tavaly augusztus óta hadakozik egymással: Donald Trump akkor 45 napot adott a szolgáltatás felvásárlására, az első vevőjelöltnek, azaz a Microsoftnak. A ByteDance nem sokkal később pert indított az ügyben az USA ellen, amelyre idő közben sorra jelentkeztek be a potenciális vásárlók, köztük az egészen mostanáig "győztesnek" tűnő Oracle-lel. A csatározás alatt a 45 napos határidőt 90 napra tolta ki a Trump adminisztráció, majd a későbbi, november 12-re kilátásba helyezett tiltást is megúszta a szolgáltatás, három amerikai tartalomkészítő perének hála. Ezután újabb csúszással december elejére tűzték ki a "végső határidőt", december 7-én azonban egy szövetségi bíró ismét elkaszálta a kormányzat törekvéseit a TikTok app letöltéseinek korlátozására.

A jelenlegi információk szerint továbbra sem kizárt, hogy az Oracle-lel kilátásba helyezett felvásárlást a későbbiekben sikerül nyélbe ütni, ugyanakkor egy potenciális akvizíció már szinte biztosan jelentősen eltérő feltételekkel zajlana, mint az előző kormányzat alatt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról