Szerző: Koi Tamás

2021. február 9. 12:27

Hackerek próbáltak megmérgezni egy floridai települést

Ismeretlenek bejutottak egy floridai város víztisztító telepének rendszerébe, ahol megváltoztatták az ivóvízbe kerülő kémiai anyagok koncentrációját. Az eseményt hamar észlelték az üzemeltetők, illetve a rendszerben lévő más biztonsági fékeknek elvileg gondoskodniuk kell arról, hogy a megmérgezett víz ne érje el az ivóvízhálózatot, a mostani eset ugyanakkor újfent felhívja a figyelmet a közműhálózatok kitettségére, illetve az ezzel járó óriási veszélyekre.

HIRDETÉS

Múlt pénteken egy hacker vagy hackercsoport bejutott a floridai Oldsmar városában található víztisztító telep informatikai rendszerébe, mely felett rövid ideig átvéve az irányítást olyan kémiai összetételt állított be, ami mérgező eleggyé változtatta volna az ivóvizet - számol be a Tampa Bay Times riportja. A támadók a víz nátrium-hidroxid tartalmát változtatták meg a normál érték több mint százszorosára, lényegében a telepen dolgozó operátor szeme láttára - éppen ennek köszönhető, hogy az eredeti értékeket azonnal vissza lehetett állítani.

A helyi lap a rendőrségi tájékoztatás alapján azt írja, hogy az üzem egyik operátora ottani idő szerint péntek reggel nyolckor vette észre, hogy valaki távolról belép a vezérlőrendszer felületére, ám akkor ennek nem tulajdonított jelentőséget, mivel a főnöke rendszerint jelentkezett be otthonról a rendszerbe, hogy felügyelje annak működését. Délután fél kettőkor újból bejelentkezett valaki távoli eléréssel, ez alkalommal azonban a víz kémiai összetételét szabályozó  szoftver felületén végzett módosításokat. Az ismeretlen személy az operátor elmondása szerint 3-5 percen keresztül használta a rendszert, melynek során a vízben található nátrium-hidroxid mennyiségét 100 ppm-ről 11100 ppm-re növelte.

faucet

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kémiai összetevő ekkora dózisban halálos méreggé változtathatta volna a 15 ezres települést ivóvízét, a hatóságok szerint ugyanakkor egy percig sem voltak veszélyben az állampolgárok, mivel a vízminőséget ellenőrző, többlépcsős folyamat így is megakadályozta volna, hogy a mérgezett víz nagy mennyiségben a város vízvezetékrendszerébe kerüljön.

Bár az esetben senki sem sérült meg, a mostani támadás ismételten ráirányítja a figyelmet a közműrendszerek sebezhetőségeire, mellyel jelentős károkat tudnak okozni a rendszerint idegen kormányok által támogatott hackercsoportok. Nem ez az első eset ugyanis, amikor hasonló támadás történik víztározó és víztisztító telepek ellen, így tavaly novemberben egy illionis-beli üzem rendszerébe hatoltak be feltételezhetően orosz hackerek, illetve szintén tavaly egy izraeli üzemet támadtak Iránhoz köthető csoportok.

A múlt pénteki ügyben a megyei sheriffhivatal, az FBI és a titkosszolgálat közösen nyomoz. A hatóságok a környező településeken üzemelő hasonló telepek üzemeltetőit fokozott óvatosságra szólították fel, egyben az Oldsmarban működő telep rendszerének távelérését letiltották.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 11:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.