Szerző: Koi Tamás

2021. február 9. 12:27

Hackerek próbáltak megmérgezni egy floridai települést

Ismeretlenek bejutottak egy floridai város víztisztító telepének rendszerébe, ahol megváltoztatták az ivóvízbe kerülő kémiai anyagok koncentrációját. Az eseményt hamar észlelték az üzemeltetők, illetve a rendszerben lévő más biztonsági fékeknek elvileg gondoskodniuk kell arról, hogy a megmérgezett víz ne érje el az ivóvízhálózatot, a mostani eset ugyanakkor újfent felhívja a figyelmet a közműhálózatok kitettségére, illetve az ezzel járó óriási veszélyekre.

Múlt pénteken egy hacker vagy hackercsoport bejutott a floridai Oldsmar városában található víztisztító telep informatikai rendszerébe, mely felett rövid ideig átvéve az irányítást olyan kémiai összetételt állított be, ami mérgező eleggyé változtatta volna az ivóvizet - számol be a Tampa Bay Times riportja. A támadók a víz nátrium-hidroxid tartalmát változtatták meg a normál érték több mint százszorosára, lényegében a telepen dolgozó operátor szeme láttára - éppen ennek köszönhető, hogy az eredeti értékeket azonnal vissza lehetett állítani.

A helyi lap a rendőrségi tájékoztatás alapján azt írja, hogy az üzem egyik operátora ottani idő szerint péntek reggel nyolckor vette észre, hogy valaki távolról belép a vezérlőrendszer felületére, ám akkor ennek nem tulajdonított jelentőséget, mivel a főnöke rendszerint jelentkezett be otthonról a rendszerbe, hogy felügyelje annak működését. Délután fél kettőkor újból bejelentkezett valaki távoli eléréssel, ez alkalommal azonban a víz kémiai összetételét szabályozó  szoftver felületén végzett módosításokat. Az ismeretlen személy az operátor elmondása szerint 3-5 percen keresztül használta a rendszert, melynek során a vízben található nátrium-hidroxid mennyiségét 100 ppm-ről 11100 ppm-re növelte.

faucet

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kémiai összetevő ekkora dózisban halálos méreggé változtathatta volna a 15 ezres települést ivóvízét, a hatóságok szerint ugyanakkor egy percig sem voltak veszélyben az állampolgárok, mivel a vízminőséget ellenőrző, többlépcsős folyamat így is megakadályozta volna, hogy a mérgezett víz nagy mennyiségben a város vízvezetékrendszerébe kerüljön.

Bár az esetben senki sem sérült meg, a mostani támadás ismételten ráirányítja a figyelmet a közműrendszerek sebezhetőségeire, mellyel jelentős károkat tudnak okozni a rendszerint idegen kormányok által támogatott hackercsoportok. Nem ez az első eset ugyanis, amikor hasonló támadás történik víztározó és víztisztító telepek ellen, így tavaly novemberben egy illionis-beli üzem rendszerébe hatoltak be feltételezhetően orosz hackerek, illetve szintén tavaly egy izraeli üzemet támadtak Iránhoz köthető csoportok.

A múlt pénteki ügyben a megyei sheriffhivatal, az FBI és a titkosszolgálat közösen nyomoz. A hatóságok a környező településeken üzemelő hasonló telepek üzemeltetőit fokozott óvatosságra szólították fel, egyben az Oldsmarban működő telep rendszerének távelérését letiltották.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról