Szerző: Koi Tamás

2020. április 20. 12:40

A koronavírus-kutatások a legújabb hackercélpontok

Különféle, elsősorban a koronavírus lehetséges gyógymódját kutató egészségügyi intézmények ellen irányuló kibertámadások jelentős erősödésére hívja fel a figyelmet az FBI.

Az elmúlt időszakban feltűnő mértékben megnőtt az azok ellen az intézetek, intézmények ellen elkövetett online támadások száma, melyek a koronavírus lehetséges gyógymódját kutatják - hívta fel a figyelmet az FBI egyik magas rangú vezetője egy múlt heti online panelbeszélgetésen. A hivatal szerint az egészségügyi intézmények, cégek, így például a gyógyszergyártók kapcsán felmerülő kiberbiztonsági incidensek mindennaposak, ám a világjárvány hatására ezek száma drasztikusan emelkedni kezdett.

Az FBI illetékesei az utóbbi hetekben több olyan betörési kísérlet vagy puhatolózás nyomára bukkantak, melyeket potens, államilag támogatott hackercsoportok hajtottak végre elsősorban olyan intézmények rendszerei ellen, melyek publikusan deklarálták, hogy a COVID-19 fertőzés ellenszerén dolgoznak.  

virus_covid19

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A nyomozószerv nem közölt részletes információkat sem arról, hogy konkrétan mely szervezetek voltak az elmúlt hetekben a hackerek első számú célpontjai, illetve arra vonatkozóan sem tett közzé még csak utalást sem, hogy mely állam vagy államok állhatnak a hackercsoportok mögött.

A hasonló támadások előfordulási valószínűségének növekedésére szakértők szerint az egész világon számítani lehet, legalábbis addig, amíg a vírus ellen hatékony ellenszert ki nem fejlesztik. Így például Csehország a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az illetékes kiberbiztonsági szerv több, kórházak és más egészségügyi intézmények ellen intézett támadást is felfedezett az utóbbi hetekben.

A konkrét ügy(ek) kapcsán megszólalt az amerikai diplomácia is, Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken közölte, "súlyos következményekkel" kell számolniuk a hasonló támadások elkövetőinek. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról