Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 18. 09:53

Megvan a zsarolóvírusok első hivatalos halálos áldozata

Múlt héten zsarolóvírus-támadásnak esett áldozatul a Düsseldorfi Egyetemi Kórház, melynek közvetlen folyományaként az orvosok nem tudtak időben kezelni egy sürgős ellátásra szoruló nőt, akit a mentők így kénytelenek voltak egy másik városba szállítani. A beteg az átszállítás közben életét vesztette, ezzel hivatalosan ő lett a zsarolóvírus-támadások első halálos áldozata.

HIRDETÉS

A zsarolóvírusok a hackerek egyik legnépszerűbb eszközének számítanak napjainkban, melyek segítségével felkészületlen magánszemélyektől és szervezetektől óriási összegeket kérnek a bűnözők egyfajta váltságdíjként a számítógépeken, szervereken tárolt adatokért cserébe. Egy félresikerült támadásnak köszönhetően most megtörtént az első, a zsarolóvírusok tevékenységével közvetlenül összefüggésbe hozható haláleset.

A Düsseldorfi Egyetemi Kórházat múlt csütörtökön, egy a rendszerekben található, pontosan meg nem nevezett, széles körben használt szoftverkomponensen keresztül támadták sikerrel ismeretlen hackerek, melynek eredményeként az intézmény IT rendszerei gyakorlatilag teljesen leálltak. A sürgős eseteket a támadás miatt a kórház kénytelen volt átirányítani más intézetekbe, és az előjegyzett műtéteket is lefújták. 

dusseldorf_clinic
a düsseldorfi egyetemi kórház új szárnya

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány igazságügyminisztere az eset kapcsán tartott tájékozatójában közölte, a kórház mintegy 30 szerverét bénította meg a múlt heti támadás, a hackerek pedig az ilyenkor szokásos módszerrel megjelölték azt az elérhetőséget, ahol a titkosítás visszafejtéséért fizetett összegről lehet tárgyalni. Az üzenetről emellett annyit árultak el a hatóságok a sajtónak, hogy abban nem volt megnevezve konkrét váltságdíj, illetve valójában nem is a Düsseldorfi Egyetemi Kórháznak címezték a támadók, hanem a Heinrich Heine Egyetemnek, mely alá a kórház szervezetileg tartozik.

Miután a kórház jelentette az esetet a rendőrségnek, a hatóságok elérték a támadókat, és közölték velük, hogy az egyetem helyett egy egészségügyi intézmény rendszereit bénították meg, ezzel betegek életét veszélyeztetve - ezt követően a támadók átadták a feloldókulcsot a hatóságoknak, ám azóta sem sikerült őket beazonosítani.

Bár az ehhez hasonló, alapvetően felkészületlen intézmények ellen elkövetett támadások szinte mindennaposnak számítanak, a mostani eset azért kapott kiemelt figyelmet, mivel azzal közvetlen összefüggésben múlt pénteken egy sürgős ellátásra szoruló nőt a düsseldorfi kórház helyett a 32 kilométerre lévő Wuppertal kórházába kellett irányítani, aki így egy órán át nem jutott megfelelő orvosi ellátáshoz, és az életét már nem tudták megmenteni a szakemberek. Az ügyészség ennek megfelelően gondatlansából elkövetett emberölés gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 11:08

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.