Szerző: HIRDETÉS

2020. december 18. 08:17

Hamarosan még biztonságosabb lesz az online fizetés

Rövidesen online is kötelező lesz az erős ügyfélhitelesítés használata a fizetések során – de nem ez az egyetlen védvonal, amely a webshopos vásárlások során védi a felhasználókat.

Közeleg az új év, vele pedig az új, biztonságosabb elektronikus fizetések: 2021 januárjától az online és a fizikai boltokban történő fizetéseket, illetve a nem kártya alapú banki műveleteket is csak erős ügyfélhitelesítés mellett lehet majd engedélyezni. Az új szabályozásra érdemes a vásárlóknak is időben felkészülni.

AZ OKOSTELEFON LEGYEN KÉZNÉL

Az erős ügyfél-azonosításhoz három, egymástól független hitelesítési módszer vehető igénybe: ezek az ismeretre, például jelszóra vagy PIN-re építő azonosítás, a birtokláson alapuló autentikáció - ilyen lehet egy tokent generáló eszköz, okostelefon -, valamint a biometrikus azonosítás. Ezek közül januártól a fentebb sorolt műveleteknél legalább kettő használatára lesz szükség.

Hamarosan tehát az online fizetésekhez mindenképp kéznél kell legyen a mobiltelefon, és arról is érdemes lesz megbizonyosodni, hogy az adott kártyát kibocsátó banknál megfelelő, napi használatban lévő telefonszám van megadva, hogy az azonosításhoz szükség esetén el tudja érni a felhasználót. A vásárlóknak a legkönnyebb dolguk persze a mobilbanki alkalmazásokkal lesz az online vásárlás hitelesítése során. Az appok lehetőséget kínálnak a biometrikus azonosításra, így a második azonosítási faktor egy kényelmes ujjlenyomat- vagy arcszkenneléssel ki is pipálható - ha pedig utóbbi funkciók valamiért nem elérhetők, a banki apphoz tartozó jelszó is bevethető a fizetés jóváhagyásához.

mcsec01

A fizikai boltokban a szabályozás már él, ott ugyanakkor nem sok vizet zavar, hiszen 15 ezer forint felett a kártyás vásárlásoknál eddig is szükség volt PIN kód megadására, az új irányelvekkel annyi változik, hogy esetenként már ennél kisebb összegnél is kérhet kódot a kereskedő a bankkártyás fizetésnél.

ZAKATOL A MOBILOS FIZETÉS

Persze mára rengetegen a plasztikkártyák helyett Magyarországon is okostelefonjaikat tartják a terminálhoz az érintésmentes fizetés során - az MNB adatai szerint mára a kártyás fizetések 94 százaléka érintésmentesen zajlik, a hazai felhasználók pedig már több mint félmillió bankkártyát digitalizáltak okostelefonjaikba. A Mastercard szerint továbbá a mobiltárcás tranzakciók száma 2019 és 2020 szeptembere között háromszorosára ugrott. A mobilfizetés egyre nagyobb népszerűségének az olyan nagy fizetési platformok, mint az Apple Pay terjeszkedése is megágyaz, utóbbi már hét hazai szolgáltatónál is elérhető, de az androidos mezőnyt is hat bank célozza saját mobiltárcával - eközben pedig nemrég a Google Pay is betoppant Magyarországra.

mcsec02

A hasonló megoldások népszerűségének tempós növekedésével azok biztonsága is kiemelt figyelmet kap: a hazánkban elérhető mobiltárcákat a Mastercard MDES technológiája védi, azok a fizetésnél tokenizációra támaszkodnak. Az eljárás során a fizikai bankkártya adatait tokenekre cserélik, így maguk a nyers kártyaadatok a vásárláskor sem hagyják el az eszközt. Az érintésmentes fizetések során továbbá a Mastercard mind a kártyák, mind a fizetést fogadó terminálok esetében összetett titkosítási algoritmust használ és csak akkor hagyja jóvá a tranzakciót, ha az mindkét oldalon zöld utat kap. Természetesen mobilfizetés során ehhez párosulnak a telefon olyan saját biztonsági megoldásai is, mint a feloldáshoz használt arcfelismerés, ujjlenyomat, netán PIN.

A Mastercard hálózatán mindezeken túl mesterséges intelligenciát is bevet a tranzakciók védelmére és az online csalások kiszűrésére - az AI megoldásokkal a cég akár ezredmásodperceken belül képes fellépni a potenciális online fenyegetésekkel szemben. A vállalat a tavalyi év a technológiával összesen mintegy 20 milliárd dollárnyi csalást tudott megelőzni.

[A Mastercard megbízásából készített, fizetett anyag.]

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 17. 00:44

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.