Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 25. 11:00

Megszünteti Cloud Print szolgáltatását a Google

A felhős nyomtatási szolgáltatás még egy évig lesz használható.

Újabb szolgáltatását végzi ki a Google, a keresőóriás ezúttal a Cloud Printnek int búcsút. A megoldás nevének megfelelően a felhős környezetből történő nyomtatást tette lehetővé a hálózati kapcsolattal rendelkező PC-re kötött nyomtatókon, illetve több száz, a szolgáltatást gyárilag támogató eszközön. A vállalat terméktámogatási oldalán, illetve a GSuite adminisztrátoroknak kiküldött levelében adott tájékoztatást a Cloud Print leállításáról.

A 2010-ben bemutatkozott szolgáltatással a hálózatra kötött nyomtatókat egyenesen a felhasználók Google fiókjához lehetett drótozni, majd Chrome OS-ről, vagy bármilyen rendszeren futó Chrome böngészőből elküldeni rá a nyomtatni kívánt dokumentumokat - az ehhez szükséges Cloud Print szervert a cég a böngészőbe és az Android rendszerbe is integrálta, de iOS-ről is használható, a Gmail, a Chrome, illetve a Google Docs alkalmazásokból. Az elmúlt évek során számos nyomtatóba a gyártók be is építették a Cloud Print támogatást.

googcloudprint

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár a szolgáltatás kifejezetten sikeres volt, a Google inkább a natív nyomtatás felé terelné a felhasználókat. Ehhez a cég Chrome OS alatt több fejlesztésen is dolgozik, mint a külső CUPS (Common UNIX Printing System) nyomtatószerverek támogatása, a felhasználók azonosítását is beleértve, a különböző CUPS kapcsolati konfigurációkra vonatkozó irányelvek támogatása, illetve a külső feleknek szánt API-k bevezetése, amelyeken keresztül elérhetők lesznek a nyomtatási munkamenetekre vonatkozó metaadatok, illetve a nyomtatók kezelését, és a nyomtatni kívánt dokumentumok elküldését is lehetővé teszik majd.

Más rendszereket ugyanakkor nem karol fel a cég, a Google azoknak a szervezeteknek akik többféle platformmal dolgoznak azt javasolja, hogy annak saját, natív nyomtatási infrastruktúráját használják, vagy lépjenek kapcsolatba egy a területtel foglalkozó, dedikált szolgáltatóval. A Cloud Print még egy bő évig lesz használható, a vállalat szerint ahhoz 2020. december 31-ig biztosít támogatást. 2021 januárjától teljesen megszűnik a szolgáltatás.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.