Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 17. 08:00

Jövő héttől ismét tőzsdén a Dell

A Dell tulajdonosai jóváhagyták a tőzsdei visszatérést, 28-tól bárki vásárolhat a vállalat részvényeiből.

Minden akadály elhárult a Dell tőzsdei visszatérése elől. A PC-ket, szervereket, tárolókat, illetve különféle egyéb nagyvállalati megoldásokat szállító vállalat papírjai jövő pénteken, azaz december 28-án bukkannak fel bő 5 év után ismét a New York-i tőzsdén (NYSE). A publikus kereskedésnek köszönhetően a Dell törleszthet az EMC akvizíciójához felvett gigászi, nagyjából 50 milliárd dolláros kölcsönből. E mellett a tőzsdei tőkebevonásnak hála további akvizíciókat eszközölhet a vállalat, így növelve versenyképességét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az újabb tőzsdei rajt egyik előfeltétele volt, hogy a vállalat egységesítse vagyonát. Erre elsősorban a VMWare miatt volt szükség, amely ez idáig csak részben volt a Dell Technologies tulajdona, a virtualizációs megoldásairól ismert vállalat az EMC akvirálását követően önálló tőzsdei cég maradt. A bő három évvel ezelőtti megegyezés értelmében az EMC egykori részvényesei követőrészvények formájában részesedtek a VMWare jövőbeli teljesítményéből. Ezzel az érintettek 24,05 dollárt kaptak részvényenként, valamint EMC-részvényenként 0,111 VMware-követőrészvényt, ami osztalékjogot biztosított a 81 százalékban a Dell (EMC) által birtokolt (de tőzsdén maradó) cégben.

mdell

A vállalatnak tőzsdei visszatéréshez először meg kellett vásárolni az összes VMware-követőrészvényt (Class V common stock). A Dell darabonként 120 dolláros árat ajánlott, amelyre a befektetők többsége áldását adta, így a vállalat mintegy 23,9 milliárd dollár (készpénz és részvény vegyesen) ellenében megkapja a hőn áhított követőrészvényeket. Ez nagy vonalakban annyit tesz, hogy a Dellnek meg kell vásárolnia a lassan három éve általa irányított VMware részényeit, vagy pontosabban azoknak egy részét. Ily módon a Dell átugorhatja a hagyományosan megszokott elsődleges nyilvános tőzsdei kibocsátást (IPO), vagyis nem adja el papírjait közvetítőnek, illetve nem befektetési bankokból álló konzorcium fogja lejegyezni azokat.

A Dell még 2013 elején jelentette be, hogy egy 25 milliárd dolláros kivásárlással kivonul a tőzsdéről. Ennek egyik oka volt, hogy a tulajdonosok úgy érezték, a vállalat jóval többet érhet annál, mint amit a nyilvános, tőzsdei értékelés tükröz, így inkább saját kézbe vették a Dellt. A tőzsdei kivonulással a cég menedzsmentjének nem kellett folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon akár fájdalmas átalakításra is sor kerülhetett. A magáncéges légkör ugyanis alapvetően kedvez a hosszabb stratégiaváltásoknak vagy átalakításoknak is. A nagyvállalati piac felé fordulása épp ilyen volt, az EMC (és ezzel együtt már a VMware) beolvasztásával mostanra a teljes körű enterprise IT megoldások egyik meghatározó szereplőjévé vált a Dell.

a címlapról