Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 14. 11:17

Európai banki licencet szerzett a Revolut

Hamarosan teljes értékű bank lehet a Revolut, a cég Litvániában bontogatja szárnyait.

Megkapta európai banki engedélyét a Revolut, ami fontos mérföldkő a challenger bank történetében. Az új engedélyt a litván nemzeti banktól szerezte meg, a licenc tesztelését pedig jövő év elején kezdi el. Ezt követően a tervek szerint a cég még 2019-ben folytatja a terjeszkedést az öreg kontinens több piacára. Litvániában egyébként a Revolutnak már 150 ezer főre rúg a felhasználói bázisa a Bloomberg szerint, az ország szabályozói környezete pedig kifejezetten rugalmas, ami nagyon kedvező táptalajt teremt a fintech cégeknek. A cég hangsúlyozza, a banki engedélyt a lehető legtranszparensebb módon igyekszik implementálni, folyamatosan tájékoztatva felhasználóit a procedúra aktuális állásáról.

Ez kifejezetten biztató hozzáállás a vállalat részéről, főleg hogy az utóbbi időben a magyar piacon sok negatív visszhangot kapott, a forintalapú számlák bevezetésének folyamatos csúszása miatt. Utóbbiak rajtját idén március óta ígérgeti a Revolut: először áprilisi indulásról beszélt, majd több csúszás után végül az idei év végére ígérte be a konverzió nélkül forinttal is feltölthető számlák indítását. A november végi budapesti Beyond Banking konferencián ennek megfelelően sokan már a rajt pontos részleteinek bejelentésére számítottak, így nagy volt a csalódás, mikor a Revolut üzletfejlesztési vezetője Andrius Biceika csak annyit mondott, "talán még idén, talán jövőre" érkezik meg a szolgáltatás.

revolutill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy telnek a hetek ebből egyre inkább az utóbbi opció tűnik valószínűnek, úgy látszik a vállalatnál az európai banki licenc megszerzése a vártnál több erőforrást emésztett fel. Egészen idáig a vállalat egyébként luxemburgi e-pénz licencére támaszkodott, ez azonban jóval korlátozottabb pénzügyi termékportfólió létrehozását teszi csak lehetővé. A teljes értékű banki engedély mindenesetre már sínen van, ami egyben azt is jelenti majd, hogy a jövőben a Revolutnál nyitott számlákat automatikusan az európai EDIS (European Deposit Insurance Scheme) biztosítás védi, egészen 100 ezer euró értékig. Ezen felül az engedély birtokában további banki szolgáltatások is megjelenhetnek majd a Revolut kínálatában, mint a személyi és folyószámlahitelek.

A felsoroltaknak persze most még csak az első (de legfontosabb) építőkockája került a helyére, az új szolgáltatások kiépítése a tesztrégiónak szánt litván piacon is hónapokat vehet igénybe, és ezután jöhet még a nemzetközi terjeszkedés. A vállalat mindenesetre arról beszél, a következő 18 hónap sorsfordító lesz a Revolut történetében, a cég elkezdhet végre mobilos pénztárcából valódi neobankká nőni, ami felhasználók újabb tömegei számára teheti vonzóvá a szolgáltatást. Jelenleg egyébként a cég havi 4 milliárd dollárnak megfelelő tranzakciómennyiséget dolgoz fel, ügyfélbázisa pedig napi 8-10 ezer fővel bővül.

a címlapról