Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 18. 16:37

Az Azure Stackkel és Sphere-rel házasítthatja a Cosmos DB-t a Microsoft

Megbízható források szerint hamarosan kiterjesztheti modern adatbázisát a cég.

Az Azure Stackbe és az Azure Sphere-be is elhozhatja Cosmos DB következő generációs adatbázisát a Microsoft - közli a céget érintő ügyekben jellemzően jól informált Mary Jo Foley. Az újságíró szerint a redmondi vállalat hamarosan megtörheti az Azure Stack körüli csöndet. Foley információi szerint a hibridfelhős csomag rendkívül népszerű a partnerek körében, a Microsoft pedig nagyon elégedett a termék értékesítéseivel. Többek között ezen felbuzdulva házasíthatja a Stacket és Cosmos DB adatbázisát a vállalat, amely e mellett Azure Sphere IoT-biztonsági end-to-end rendszerében is elérhetővé teszi elosztott adatbázisát.

Mi is az a Cosmos DB?

Azure Cosmos DB a Microsoft legújabb, már az alapoktól kifejezetten a modern felhős felhasználáshoz tervezett adatbázisa, amit elsősorban a manapság divatos felhasználási területekhez mobilappokhoz, AI-hoz, vagy éppen IoT-hez igazítottak a készítők. A relációs és nem-relációs adatbázisok előnyeit ötvöző és sémafüggetlen, globálisan elosztott, többmodelles termékkel rugalmasan és függetlenül méretezhető az átviteli sebesség és a tárterület, akár több földrajzi Azure-régióra kiterjedően is.

azure-cosmos-db

A Cosmos DB támogatja az összes népszerű adattípust (pl. a gráfokat is), miközben 99,99%-os rendelkezésre állású SLA-t és valamint 99,999%-os olvasási rendelkezésre állást ígér, az esetek 99 százalékában 1 milliszekundum alatti válaszidő mellett. A Cosmos DB-t egyébként a Google Cloud Spanner ellen indította a Microsoft, amely globális adatbázis-technológiáját még a tavaly év elején jelentette be a keresőóriás. A redmondiak ki is hangsúlyozzák is, hogy fejlesztésük harmadannyiba kerül, mint Google fejlesztése vagy az ugyancsak hasonló AWS DynamoDB.

Mindezek tükrében logikusan hangzik az Azure Stack integráció, amellyel tovább terjedhet a nagyvállalati ügyfelek körében a Cosmos DB. A Stacknek hála a kvázi komplett Azure futtatható saját adatközpontban, úgy, hogy a rendszer egyúttal teljes átjárást biztosíthat a privát és publikus Microsoft-felhők között. A lehetőség különösen azok számára lehet vonzó, akik többségében amúgy is Azure publikus felhőszolgáltatásokat használnak, így ugyanis viszonylag fájdalommentes bevezetést és üzemeltetést kaphatnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ennek könnyítésére az Azure Stack az Azure kvázi teljes IaaS és PaaS funkcionalitását kínálja, vagyis a saját adatközpont pontosan olyan virtualizált-automatizált, önkiszolgáló felhős rendszerré alakítható, mint a "nagy Azure". A fejlett közös funkciók olyan területekre is kiterjednek, mint a védett VM-ek (shielded VM) és védett host (guarded host), amely két zero-trust (vagy zero-knowledge) titkosítási megoldás, különösen érzékeny adatok számára.

Az IoT-hez is igazított Cosmos DB ugyanakkor a Stack mellett az Azure Sphere-be is megérkezhet, hisz azt alapvetően okosított, IoT termékek biztonságához fejlesztette a Microsoft. A Sphere egy end-to-end rendszer, amely a felhős infrastruktúrától a beágyazott mikrokontrollerig (MCU) nyúlik és egységesen, egyben kezelhető - és tartható biztonságosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról