:

Szerző: Gálffy Csaba

2018. augusztus 6. 09:30

Korlátozta az uniós online kereskedelmet az Asus

Versenyügyi bírságot szabott ki négy gyártóra az Európai Bizottság - az Asus, a Denon & Marantz, a Philips és a Pioneer is szerződéses kitételekkel korlátozta a versenyt. Összesen 111 millió eurós büntetést kell befizetniük. Tajvan, Japán és Hollandia képviselői sárosak.

Új büntetéseket jelentett be a július végén az Európai Bizottság, a versenyügyi eljárás alapján négy szórakoztató elektronikai gyártónak kell a kasszához járulnia. A hatóság szerint az Asus, a Denon & Marantz, a Philips és a Pioneer is megsértette az uniós normákat, ezért négy különböző vizsgálat eredményeként összesen 111 millió eurós büntetés befizetésére kötelezte a cégeket.

A hatóság megállapításai szerint a márkák a kereskedők számára minimum értékesítési árat állapítottak meg, ezzel pedig korlátozták az online kereskedők versenyképességét, hiszen alacsonyabb költségszint szerint sem mehettek a fizikai boltok árai alá. A Bizottság szerint a korlátozás széles készüléksort érintett, a konyhai eszközöktől a notebookokig és a hi-fi termékekig.

"Az online kereskedelem gyorsan növekszik és immár 500 milliárd eurót tesz ki Európában minden évben. Az európaiak több, mint fele már vásárol online is. A négy cég tevékenységének betudhatóan több millió európai fogyasztó szembesült [a piacinál] magasabb árakkal a konyhai eszközök, hajszárítók, notebookok, fejhallgatók és számos egyéb termék esetében. Ez illegális az EU antitröszt-törvényei szerint." - mondta Margrethe Vestager, versenyügyi biztos.

A vizsgálat során megszerzett adatok szerint a gyártók beavatkoztak, amikor az elvárt minimumnál alacsonyabb áron kínálták a kereskedők a termékeiket, ez pedig elsősorban az e-kereskedőket érintette. Ilyenkor a gyártók fenyegetéseket helyeztek kilátásba, például a szállítások leállításával kényszerítették ki a minimum ár betartását. Ez a Bizottság szerint tovagyűrűző hatást váltott ki, az e-kereskedelemben ugyanis általános az algoritmikus árazás, a legalacsonyabb árak megemelésével az adott termékek ára szélesebb körben is emelkedett.

A gyártók a döntés szerint aktívan figyelték az online árakat, és amennyiben a minimum ár megsértését tapasztalták a disztribúciós hálózatban, nagyon gyorsan be tudtak avatkozni. Ez a bizottság szerint korlátozta a kereskedők közötti árversenyt és közvetlenül magasabb árakhoz vezetett a fogyasztók számára. A cégek a hatósággal való szoros kooperáció illetve a magatartás elismerése miatt kaptak engedményeket.

Asus Vivobook 2013-ból - érintett lehetett

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A konkrét esetek: az Asust a Bizottság két országban, Németországban és Franciaországban, 2011 és 2014 közötti gyakorlata kapcsán vizsgálta és találta bűnösnek. A vállalat együttműködött a hatóságokkal, így 40 százalékkal csökkentett, 63,5 millió eurós büntetést kell befizetnie.

A Denon & Marantz esetében a Németországban és Hollandiában követett gyakorlatot vizsgálta a hatóság, a büntetés szintén 40 százalékos engedménnyel 7,7 millió euró lett. A Philips csak Franciaországra vonatkozóan kapott 29,8 millió eurós büntetést, szintén 40 százalékos mérséklés után.

Végül a Pioneer 12 tagállamban követett gyakorlata kapott "elismerést", a cég nem csak a minimum ár kikényszerítésében, hanem a határokon átívelő kereskedelem korlátozásában is versenyellenesen viselkedett 2011 és 2013 között, ami 10,1 milliós büntetést érdemelt. A vállalat ugyanis különböző árszinteket határozott meg a különböző tagállamok számára, ezt pedig csak úgy tudta betartani, ha a nemzetközi kereskedelem árerodáló hatását minimalizálni tudta.

"Versenyjogi szemmel az árrögzítés az egyik legsúlyosabb jogsértésnek számít akkor is, ha nem versenytársak kartelleznek egymással, hanem például egy szakmai szövetség határozza meg tagjainak minimálárait vagy egy gyártó, nagykereskedő követeli meg a forgalmazóitól, hogy meghatározott áron értékesítsék a termékeiket. Az utóbbi években több versenyhivatal is kiemelt figyelmet fordított a forgalmazási hálózatok vizsgálatára és több országban rekordméretű bírságok születtek hasonló ügyekben" – mondta el dr. Miks Anna, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.