:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 27. 12:13

Elengedi internetszóró drónja kezét a Facebook

Az Aquila projekt hálózati részén a cég tovább dolgozik, de a repülőfejlesztést a nagyokra hagyja, ezzel pedig Bridgwaterben létesített fejlesztőközpontját is bezárja.

Földbe áll a Facebook ambiciózus internetszóró drónprojektje, az Aquila. A méretes, közel 30 méter szárnyfesztávolságú, napelemes drón az első elképzelések szerint lézeres kapcsolaton biztosított volna online lefedettséget az elszigeteltebb régiókban, mostanra azonban a projekt zsákutcának bizonyult. A HAPS (High Altitude Platform Station) néven is emlegetett koncepciót a cég azért nem engedi el teljesen, hasonló megoldásokon partnereivel közösen dolgozik majd együtt, akik között az Airbus is ott van.

A kezdeményezés 2014-ben indult, 2015 nyarán pedig már a kifutópályára is gördült az Aquila első prototípusa, amely két teljes értékű repülési tesztet is végigcsinált, a felszállástól a hibátlan landolásig. A vállalat eközben az online kapcsolatot lehetővé tevő hálózati technológiákon is gőzerővel dolgozott, az eredetileg említett lézeres megoldás mellett milliméteres hullámhosszú rendszereket is tesztelt, utóbbinál a tesztek során egy hét kilométer magasan köröző repülőről a földi állomással 40 gigabites kapcsolatot tudott létrehozni. A pont-pont átvitelre alkalmas milliméteres hullámhosszú technológiák azóta egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a Facebooknál, amely a Telekommal együttműködésben Magyarországon is tesztel ilyen rádiós hálózatot.

fbaqu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közösségi óriás Aquila projektjével párhuzamosan ugyanakkor a tradicionális szereplők is megjelentek a szegmensben, a repülőipari cégek is elkezdtek magaslégköri, pilóta nélküli repülők fejlesztésébe fektetni. A területen széles körű tapasztalattal rendelkező cégek gyorsan beérték, és le is hagyták a Facebookot, amely így érthető módon inkább az együttműködésekre koncentrál és igyekszik kihasználni a területről érkező partnerek tapasztalatát, mintsem versenyezni vele. Ennek megfelelően a vállalat teljesen leállítja saját repülőgépének fejlesztését és bezárja ehhez fenntartott főhadiszállását az angliai Bridgwaterben. A cég a TechCrunch-nak nyilatkozva azt is elmondta, a visszavonulóval 16 munkahely szűnik majd meg, amelyek szorosan az Aquila drón fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez kötődtek.

A jövőben a vállalat tehát a HAPS megoldások fejlesztésénél elsősorban a hálózati kapcsolatok oldalára fókuszál majd, de blogposztja szerint a repülésvezérlő számítógépek és nagysűrűségű akkumulátorok terén is részt vesznek a kutatásokban. A cég emellett a szabályozói oldalon is igyekszik aktívan jelen lenni és ígérete szerint a jövőre rendezett World Radio Conference eseményre egy javaslattal is készül majd, amelyben szélesebb használható spektrumot igényel a HAPS projektekhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.