Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 25. 10:46

A Google beelőzte "AR-mérőszalagjával" az Apple-t

Az ARCore-ra építő Measure appal a telefon kameráján keresztül mérhetők le a kiszemelt tárgyak.

Az Apple elé vágott a Google az AR appok versenyében: a keresőóriás elérhetővé tette Measure névre keresztelt, "AR-mérőszalag" alkalmazását. A szoftverrel a cég ARCore keretrendszerét támogató okostelefonok kameraképén mérhetjük le a kisebb-nagyobb tárgyak szélességét, hosszúságát és magasságát. Hasonló megoldást korábban már az Apple is felvillantott, saját mérőszalag-appját azonban csak a várhatóan szeptemberben érkező iOS 12-vel teszi majd elérhetővé.

A frissen elrajtolt Measure app használatához először fel kell térképezni a lemérni kívánt tárgy környezetét, a kamera körbemozgatásával. Miután a szoftver megtalálta a sík felületeket, ezek alapján pedig felmérte az egyes tereptárgyak távolságát, a kijelzőn megjelenő mérőeszközt elég a lemérendő tárgy széleihez igazítani, az app ki is írja a becsült értéket. Ez utóbbira, azaz hogy becsült értékről van szó, érdemes odafigyelni, ahogy azt a Measure Play Store oldalán a Google is hangsúlyozza, az alkalmazás nem alkalmas pontos méretek meghatározására. A hozzávetőleges méretek gyors levételére viszont igen, illetve a szoftver azt is jelzi, éppen mekkora pontossággal dolgozik - ez az adott tárgy nagyságától függően néhány milliméter vagy több centiméter között is mozoghat. Az appban egyébként tetszés szerint birodalmi és metrikus mértékegységeket is használhatunk, a mérések fotóit pedig el is menthetjük.

00:16
 

Measure - quick, everyday measurements

Még több videó
 

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Measure használatához ahogy arról már fentebb is szó volt, a Google ARCore AR keretrendszerének támogatása szükséges, ez pedig jellemzően a csúcskategóriás androidos készülékek sajátja, így a belépő- középszintű eszközök, vagy akár több egy-két éves csúcsmodell gazdái is hiába látogatnak el a Play Store-ba érte. Ezzel együtt nem elhanyagolható az ARCore-t támogató modellek száma, a Google februárban arról beszélt, összesen 13 okostelefonon érhető el a megoldás, ami mintegy 100 millió potenciális felhasználót jelent. A lépés mindenesetre jól tükrözi, hogy a Google igyekszik tartani a lépést az AR versenyben.

A vállalat egyébként nemrég frissítette az ARCore frameworköt, amely már támogatja a többfelhasználós alkalmazásokat, és nagyban egyszerűsíti a fejlesztési folyamatokat is, a cég tehát a fejlesztők számára is igyekszik vonzóbbá tenni a technológiát. Mindezek mellett az ARCore 1.2-es verziója a sík felületek felismerését is gyorsabbá teszi, amely többek között a Measure kezdeti kalibrálásánál is kapóra jön.

Eközben a rivális Apple sem pihen, a vállalat június elején, WWDC fejlesztői konferenciáján beszélt saját AR keretrendszere, az ARKit 2-es verziójáról. Az iOS 12-vel érkező frissítés pontosabb arckövetést, valósághűbb renderelést, illetve az ARCore-hoz hasonló, többfelhasználós appokat ígér - de a csomagban a térbeli objektumok jobb követése is ott van, amelyet épp az Apple saját mérőszalag-appja használ majd. Noha néhány hónappal ezelőtt még az Apple vezetett az AR megoldások versenyében, most úgy tűnik - az iOS 12 megjelenéséig legalábbis - a Google tört élre, a stabil verzióban február óta elérhető ARCore-ra már az eBay is felhúzta saját dobozolóappját, most pedig a keresőóriás virtuális mérőszalagja is felkerült a Play Store-ba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról