Szerző: HIRDETÉS

2018. június 28. 12:50

Industry X.0: aki lemarad kimarad

Az ipari forradalom mára állandó és egyre gyorsuló folyamattá vált, amely kíméletlen tempót diktál a piaci szereplőknek, lényegében minden iparágban, az értéklánc elsőtől utolsó láncszeméig. A mindent átfogó digitalizáció mára nem csak átrajzolja a jelenlegi iparágakat, de egészen újakat is létrehoz. A jelenséget az Accenture kutatói is közelről követik, és egyszerűen Industry X.0-ként emlegetik.

Az Accenture ujját az ipar újdonságainak ütőerén folyamatosan rajta tartva, az első sorból figyeli a legfrissebb trendeket, amelyek kapcsán első kézből tud útmutatást adni a szereplőknek, hogyan maradhatnak versenyben – vagy akár léphetnek feljebb a dobogón. Az útbaigazításra pedig szükség is van, a vállalat felmérése szerint ugyanis a cégeknek mindössze 13 százaléka használja fel a digitális technológiákat hatékonyságának és növekedési tempójának növelésére egyaránt, miközben ezzel párhuzamosan a vezetők 80 százaléka akar egyszerre új élményeket biztosítani az ügyfeleknek és cége növekedését is felpörgetni.

Ideje felkészülni a folyamatos változásra

A megfelelő technológiák kombinációja kulcsfontosságú az előrelépéshez, ugyanakkor az egyensúlyt eltalálni nem triviális, hiszen a lehető leggyorsabb növekedés rakétáit más kombó fogja begyújtani, mint ami leghatékonyabb költségcsökkentésre használható fel. Az értékteremtés persze nem csak a digitális technológiák megfelelő koktéljának kikísérletezéséből áll, a vállalatoknak adott esetben a teljes működési modelljüket, gyártási és értékláncaikat át kell rajzolniuk, hogy maguk is Industry X.0 szereplőkké válhassanak.

acc01

Ehhez nem elég egy bizonyos technológiai szintet megütni, sokkal inkább a folyamatos technológiai változás, fejlődés kell hogy a vállalat mindennapjainak szerves részévé váljon. Az Accenture ehhez a területre vonatkozó, tavaly megjelent tanulmányában négy fő tulajdonságot sorol fel, amelyet a cégeknek magukévá kell tenniük: az Inudstry X.0 vállalat Okos, azaz minden terméke és gyártási folyamata képes saját maga megfigyelésére és adatgenerálásra, továbbá alkalmazkodik a folyamatosan fejlődő üzleti környezethez. A második kulcselem, az Életteliség, azaz a vállalati kultúrában is erősen tetten érhető gyorsaság, fókusz és agilitás. A már annyi helyre bebetonozott "Connected" jelző itt sem maradhat ki, a kommunikáció az Industry X.0 cégen belül többirányú és valós idejű, legyen szó emberek vagy akár termékek, gépek közötti adatmegosztásról. Végül de nem utolsó sorban a Tanulékonyság is felkerült a listára, azaz a felhasználói élmény egyre jobb és hatékonyabb fejlesztése.

Az Accenture által végzett más kutatások szerint a fentiekhez alkalmazkodva, öt kulcsfontosságú digitális technológiával egy vállalat alkalmazottanként átlagosan nem kevesebb mint 85 ezer dollárt spórolhat meg: ezek az önvezető járművek, az kiterjesztett és virtuális valóság, az elkerülhetetlen big data, a gépi tanulás, illetve a mobileszközök bevezetése. Egy másik "koktél" átlagosan hatmilliárd dolláros piaci kapitalizációt ér az innovatív vállalatoknak, ehhez a mobil számítástechnika, önvezető járművek és gépi tanulás mellett az önálló robotok és a 3D nyomtatás felé érdemes nyitni. De a kutatás alapján átlagosan 1,6 milliárd dolláraz ipari felszereléseken is megspórolható, ugyancsak az önálló robotok, big data, 3D nyomtatás, valamint az AI és a blockchain technológiák bevetésével.

acc02

Az Industry X.0 világítótornya

Az Accenture a iparági szereplők széles és változatos körének mutat utat a digitalizáció egyre gyorsuló sztrádáján - mára pedig a hasonló kutatások mozgatórugójává vált. Ahogy a cég stratégiai igazgatója, Omar Abbish fogalmaz, az ipari szereplőknek három fő Industry X.0 trendet érdemes szem előtt tartani, ezek a folyamat-újraértelmezés, azaz az eddig kőbe vésettnek hitt ipari sztenderdek lecserélődése, a reindusztrializáció, vagyis az értéklánc minden egyes elemének digitalizálódása, illetve az optimalizálás, amely az előállítási folyamatok utolsó sarkába is elviszi a digitális eszközöket.

Az Industry X.0 globális jelenség, amely már hazánkat is elérte, és azzal együtt hogy az iparági szereplők számára rengeteg feladatot gyorsabbá, hatékonyabbá és nem utolsó sorban olcsóbbá tesz, új szakmák és az új szakemberekre való igény hullámát is magával hozza, a big data mérnököktől a digitális transzformációs menedzserekig. Az érdeklődők az Accenture-rel egészen közeli betekintést nyerhetnek az Industry X.0 motorházteteje alá – érdemes tehát átböngészni a cég hazai nyitott pozícióit.

[Az Accenture megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról