Szerző: Hlács Ferenc

2017. július 19. 13:05

Megtanult angolul a Samsung virtuális asszisztense

Az Egyesült Államokba is betör a Samsung virtuális segédje, amely egy szoftverfrissítést követően már angolul használható a Galaxy S8 sorozat készülékein. Komoly lemaradást hoz be a cég.

Megkésve bár, de törve nem, megtanult angolul a Samsung virtuális asszisztense, ezzel pedig végre igazi vetélytársa lehet az olyan szereplőknek, mint a területet jelenleg uraló Amazon Alexa, netán a Google Assistant vagy az Apple-től megismert Siri. Az angol nyelvi képességekkel a Bixby névre keresztelt asszisztens az Egyesült Államokban is elérhetővé válik a gyártó csúcstelefon párosán, a Galaxy S8-on és a Galaxy S8+-on.

A Bixbyt a vállalat már idén márciusban bejelentette, a virtuális segéd alapjait a cég a tavaly októberben bekebelezett Viv fejlesztőcsapatával fektette le, ugyanazzal a brigáddal, akik annak idején az Apple termékén a Sirin is dolgoztak. A termék fő erőssége, hogy hangparancsra külső alkalmazásokban is képes működtetni bizonyos funkciókat, igaz ezeknek az appoknak a köre egyelőre kimerül a Samsung saját előre telepített szoftvereiben. A későbbi tervek között szerepel a Bixbyhez szükséges fejlesztőkészlet megnyitása a harmadik féltől származó appok fejlesztői felé, ami ha a Samsung asszisztensének sikerül teret hódítania, komoly fegyvertény lehet a cég kezében - addig viszont be kell érni a vállalat saját appjainak hangalapú vezérlésével. Mindezek mellett persze az olyan, már-már kötelezőnek számító képességek is felvonulnak, mint a kontextusértelmezés vagy a hiányos információk hatékony kiegészítése.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az asszisztens dedikált gombot is kapott a cég zászlóvivőin, illetve értelemszerűen hangparancsra is aktiválható. De nem marad már sokáig a Bixby egyedüli otthona az S8 széria, az Apple, Google és persze a kategóriát lényegében megteremtő Amazon után a Samsung is saját okoshangszórón dolgozik, amelynek lelke virtuális segédje lesz - a gyártó ráadásul nem áll meg itt, az asszisztenst lépcsőzetesen minden készülékére, így a háztartási gépekre is eljuttatja. Miután az asszisztens felhős környezetben fut majd, lényegében csak Wi-Fi kapcsolatra és hangrögzítési képességre lesz szüksége az egyes gépeknek a szoftver kihasználásához.

Az Egyesült Államokban a felhasználók a szoftver frissítését követően meg is kezdhetik az asszisztens használatát, de természetesen Dél-Koreában is megnyílik a lehetőség az angol nyelvű használat előtt. A cég közleményében siet azt is hangsúlyozni, hogy a "közeljövőben" a szolgáltatás további nyelveken és eszközökön is elérhetővé válik.

Ha a már jó ideje piacon lévő versenyzők mellett teret akar nyerni, a Samsungnak rohamtempót kell diktálnia a Bixby fejlesztésében, hiszen már a Siri sem csak iPhone-okon érhető el, a piac jelenlegi uráról, az Alexáról nem is beszélve. Az Amazon asszisztense már most demonstrálta azt, ami a dél-koreai cégnél még csak vízió, azaz a háztartási gépekkel való integrációt: az asszisztens már ott figyel az LG CES-en bemutatkozott eszközein. A cég ráadásul több más partnert is talált, az Alexa elérhető többek között a HTC U11 készülékén, sőt, iOS-re is elkezdett beszivárogni. Eközben Kínában már az Alibaba is előállt saját okoshangszórójával.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról