Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Az Alibaba is belép az okoshangszóró-piacra

Hlács Ferenc, 2017. július 06. 14:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A kínai óriás egyelőre a hazai piacot célozza meg, saját virtuális asszisztensével felszerelt Tmall Genie készülékével.

Sorra bukkannak fel a piacon az Amazon Echo vetélytársai, a legújabb rivális Kínából érkezik: ezúttal az Alibaba jelentette be saját, virtuális asszisztenssel felszerelt okoshangszóróját, a Tmall Genie-t. A hengerded készülékhez ráadásul a cég nem mástól kölcsönzött virtuális segédet, azon saját AliGenie névre keresztelt asszisztense teljesít szolgálatot.

A hasonló eszközök piacra dobása lassan kötelező körré válik a technológiai cégek számára. A kategóriát az Echóval megteremtő Amazon után a Google is bemutatta saját, Google Home névre hallgató megoldását, amelyen a Google Assistant dolgozik, illetve hamarosan az Apple HomePod okoshangszórója is megjelenik, utóbbi "eszét" nem meglepő módon a Siri adja. Nem hivatalos információk szerint mindezek mellett már a Samsung is dolgozik saját, hasonló megoldásán.

A Tmall Genie koncepciója lényegében ugyanaz mint a fentieké, külsőre pedig leginkább az Echo és a Google Home keresztezésére emlékeztet. A készülék Wi-Fi és Bluetooth támogatást is kap, továbbá egy dedikált némítógomb is került rá, ha a tulajdonos épp nem akarja, hogy az eszköz füleljen.  Ugyanis akárcsak a riválisoknál, az eszköz hangparancsokkal vezérelhető, az online keresések, zenestreamelés és időjárásadatok jelzése mellett pedig okosotthon-központként is működik, képes a hálózatra csatlakozó okoseszközök vezérlésére.

Mindezeken túl a készülékkel hangparancsra rendelhetünk különböző termékeket a Tmallból, az Alibaba tulajdonában lévő online áruházból. A készülék ehhez hangalapú azonosítást is ígér, hogy ne kezdhessen bárki vad rendelésbe, aki a Tmall Genie hallótávolságán belülre téved. A termék elsősorban a kínai felhasználókat célozza, egyelőre nem tudni, a rajta dolgozó AliGenie megtanul-e valamikor legalább angolul. A készülék a régióban július közepén válik elérhetővé, elsőként korlátozott béta kiadásban, az eszközt az érdeklődők nagyjából 74 dollárnak megfelelő áron vásárolhatják meg.

Az Alibaba hátterével Kínában a termék komoly potenciállal rendelkezik egyelőre azonban nem látszik, hogy az ázsiai óriás egy az egyben akarja-e utánozni az Amazon modelljét. Utóbbi cég elképesztően sikeres lett ebben a kategóriában, egy sor Echo variánst mutatott az utóbbi hónapokban, Alexa virtuális asszisztense pedig tempósan terjeszkedik telefonokra és háztartási gépekre is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.