Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 20. 17:25

Bixby: itt a Samsung virtuális asszisztense

Kontextusértelmezésre képes virtuális asszisztenst jelentett be a Samsung. A Bixby névre hallgató szoftver okostelefonon debütál, de a cég tervei szerint idővel minden készülékére eljuttatja.

Már a Galaxy S8 csúcstelefonok leleplezése előtt bejelentette saját virtuális asszisztensét a Samsung, amellyel az Apple-től ismert Sirivel, a Google Assistanttel és a piacot legaktívabban ostromló Amazon Alexával száll versenybe.  A dél-koreai óriás szoftvere Bixby névre hallgat és a vállalat ígérete szerint okosabb lesz, mint a konkurens megoldások. Az egy ideje már nem titok, hogy a cég hasonló terméken dolgozik, a vállalat tavaly októberben kebelezte be a Viv asszisztens fejlesztőcsapatát, akik eredetileg a Sirin is dolgoztak - a Bixby mögött tehát ugyanazok állnak, akik a telefonpiacon a Samsung hagyományosan legnagyobb vetélytársának számító Apple-nél sikerre vitték a hangparancsokkal operáló virtuális segédet.

Az asszisztens különlegessége a cég szerint, hogy a Bixby támogatással érkező ("Bixby-enabled") alkalmazásokban szinte bármilyen érintéssel-bökdöséssel elérhető funkciót képes lesz hangparanccsal is vezérelni. A gyártó a szoftver fő erősségei között továbbá kiemeli, hogy az képes a különböző parancsokat az adott kontextusnak megfelelően értelmezni, akár figyelembe véve, hogy azok egy éppen futó alkalmazás milyen megnyitott oldalánál hangzanak el, így természetesen illeszkedik az aktuális munkafolyamatba. A kontextusértelmezés egyébként már a Vivnek is az egyik fő és leginkább hangoztatott erőssége volt, úgy tűnik ezt a képességet most a Samsung színeiben piacra kerülő utód örökölte. A Bixbyt támogató appokban a vállalat ígérete szerint az érintéses és hangalapú kezelés szinte teljesen felcserélhető lesz, ahogy a felhasználónak épp kényelmes.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Bixby mindezek mellett nem igényel minden esetben pontos kulcsszavakat egy-egy feladat elvégzéséhez, hiányos információkból is képes a legjobb tudása szerint kihámozni, hogy mit akarhat a felhasználó - ellenkező esetben pedig egyszerűen rákérdez a hiányzó adatokra. A Samsung az új interfészhez kapcsolódó tanulási folyamatokat is próbálja minél inkább leegyszerűsíteni - hogy a cég a félreértések lehetőségét minimalizálja, a Bixby aktiválásához egy dedikált gombot is tesz a készülékek oldalára. A hardvergomb azonban azt is jelentheti, hogy a szoftver nem érkezik majd meg frissítés formájában a korábbi csúcsmodellekre - igaz erről a cég még hivatalos állásfoglalást nem közölt.

A Samsung új virtuális asszisztense a várakozásoknak megfelelően a Galaxy S8-cal debütál majd, amelyen néhány előre telepített, Bixby támogatással rendelkező alkalmazás is helyet kap. Utóbbiak száma a jövőben várhatóan növekedésnek indul, miután a cég egy SDK kiadását tervezi, amellyel a fejlesztők összeköthetik alkalmazásaikat a cég asszisztensével.

A koreai vállalatnak komoly tervei vannak a Bixbyvel, amelyek jóval túlmutatnak az okostelefonokon: a gyártó bejelentése szerint az asszisztenst lépcsőzetesen minden készülékére, így a háztartási gépekre is eljuttatja - miután az asszisztens felhős környezetben fut majd, lényegében csak Wi-Fi kapcsolatra és hangrögzítési képességre lesz szüksége az egyes gépeknek a szoftver kihasználásához. A stratégia erősen emlékeztet az Amazon elképesztő hajrájára, amelynek során az Alexa már okoshűtőn és háztartási roboton is felbukkant.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról