Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 25. 15:54

Teljes kontrollt ad a támadóknak a feliratfájlokba bújtatott malware

A legnépszerűbb videólejátszók sebezhetőségeit használja ki az új támadási vektor, amelyet a Check Point biztonsági szakértői fedeztek fel.

Új kaput találtak a malware-készítők a felhasználók eszközeire: a Check Point biztonsági kutatói által felfedezett támadások filmekhez szánt feliratfájlokba rejtik el a kártékony szoftvereket, amelyek aztán a népszerű médialejátszók sérülékenységeit kihasználva veszik át az uralmat az áldozat gépe felett. Miután a szakértők becslései szerint mintegy 200 millió eszközön fut sebezhető videólejátszó vagy streaming app, ez az utóbbi évek legkiterjedtebb "zéró-ellenállású", azaz a támadók számára lényegében azonnal, akadálymentesen kihasználható biztonsági rése.

A frissen felfedezett támadási módszernél a feliratokba rejtett rosszindulatú kód akkor lép életbe, mikor az adott lejátszó betölti az adott fájlt. Az ilyen tartalmakat ugyanis a szoftverek jellemzően megbízható forrásokként kezelik (a felhasználókkal egyetemben), így szinte semmilyen akadály nem áll a rejtett kód útjában. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kártékony feliratok a sikeres támadás során automatikusan értékelhetik is magukat azon a felületen ahol a támadó megosztotta azokat, így növelve vizibilitásukat más potenciális áldozatok felé. Ennél is nagyobb veszélyt jelent, hogy ahogy a kutatók demonstrálták, a feliratmegosztó oldalak algoritmusai egyszerűen rávehetők arra, hogy ha egy lejátszószoftver automatikusan tölt le róluk feliratot az egyes filmekhez, annak kapásból a kártékony fájlt szolgálják ki. A fertőzött feliratfájlokra ráadásul, miután "ártatlan" szövegfájlokról van szó, sok biztonsági szoftver sem fordít különösebb figyelmet.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A veszélyeztetett lejátszók között ott van a népszerű VLC, amelynek csak a legfrissebb verzióját 170 millióan töltötték le, illetve a korábban XBMC néven ismert Kodi is, amelynek napi 10 millió egyedi felhasználója van - de a tavaly feltámadt, torrent-streamelő Popcorn Time sincs biztonságban, noha esetében nincsenek adatok a felhasználói bázis méretéről. A szakértők szerint ugyanakkor ezek mellett még jó eséllyel számos, kevésbé népszerű médialejátszó is sebezhető. A sérülékenységet kihasználva a Check Point szerint teljesen átvehető a kontroll a célba vett készülékek felett, legyen szó PC-ről, mobileszközről, sőt akár okostévéről. Ennek megfelelően a támadók lehetőségei lényegében korlátlanok, telepíthetnek ransomware-t a kiszemelt eszközre, kedvük szerint érzékeny adatokat is lophatnak azokról, netán DDoS támadásra képes masszív botnetbe fűzhetik őket.

02:39
 

Hacking Demonstration | Popcorn Time Translation Malware Found

Még több videó

A biztonsági szakértők a lejátszók sebezhetőségeinek pontos részleteit egyelőre nem árulták el, a szoftverek fejlesztőit azonban már értesítették a biztonsági résekről. A Popcorn Time már elkészült a javított verzióval, amely erről a hivatkozásról már most elérhető, rövidesen pedig a hivatalos weboldalra is felkerül. A Kodi csapata már a hivatalos oldalra is feltette a foltozott verziót, ahogy a VLC és az ugyancsak érintett Stremio is. Mindenkinek aki a felsorolt szoftvereket használja, ajánlott késlekedés nélkül frissíteni azokat.

a címlapról