Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az Egyesült Államok felé tart az Android One?

Hlács Ferenc, 2017. január 20. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kicsit izmosabb kiadásban az USA-ban kaphat új lendületre a Google szebb napokat is látott kezdeményezése. Az olcsó, viszont (eredetileg) hardver- és szoftveroldalon is jó minőségű készülékek mára erősen felhígultak, a nyugati nyitás azonban jót tehet a programnak.

Végre terjeszkedni kezdhet az Android One: a Google olcsó, de jól használható okostelefonok létrehozását célzó kezdeményezése a feltörekvő piacok után most az Egyesült Államokba is eljuthat. Sajnos azonban a tengerentúlon kedvező árú androidos telefonokra vadászók öröme jelen körülmények között nem lehet felhőtlen, az Android One ugyanis mára csak árnyéka a Google által eredetileg felvázolt koncepciónak.

A 2014-ben bejelentett program lényege, hogy a különböző telefongyártók a Google hardveres útmutatásai alapján tervezik meg belépőkategóriás készülékeiket, amelyeket aztán szoftveroldalon közvetlenül a Google felügyel, hasonlóan a mára kivezetett Nexus készülékekhez. Az elképzelés olcsó és folyamatosan a legfrissebb szoftver futtató okostelefonokat ígért, amelyeknél az alacsony ár sem megy a felhasználói élmény és a biztonság rovására.

Bár az Indiában tartott rajtot komoly várakozás előzte meg, az végül nem lett sikeres, miután a Google első körben csak online tette elérhetővé a készülékeket, az internetes vásárlás azonban még nem volt népszerű a régióban. A vállalatnak a lépéssel a gyenge eladások mellett a fizikai áruházláncokkal is sikerült megrontania a viszonyát. Az Android One azóta sem állt meg a lejtőn, a Google tavaly előtt lazított az eszközökhöz kapcsolódó hardveres kritériumokon, sőt, közben egyre több modellnél a szoftverfrissítéseket is átpasszolta a gyártóknak - mára csak a General Mobile 4G készülék maradt a mezőnyből, amelyet közvetlenül a keresőóriás felügyel.

Az Egyesült Államokba tehát az eredeti elképzelésnek már csak egy erősen felhígított verziója jut el, amely alig vagy egyáltalán nem kínál előnyöket a hagyományos középszintű okostelefonokkal szemben - legalábbis ha a Google a nyugati rajttal nem tervezi ismét visszavenni a gyeplőt az USA-ban piacra kerülő eszközöknél. Erre egyébként az Ars Technica szerint szerencsére nem nulla az esély, a vállalat ugyanis előreláthatólag eggyel közelebb araszol majd a középszint tetejéhez, mint az Indiában árult készülékeknél, ennek megfelelően a fejlődő piacra belőtt, 100 dollár körüli ár is 2-300 dollár közé kúszik majd fel. A lehetséges gyártópartnerek közül egyébként kiemelkedik az LG, a Google korábban már több Nexus modell elkészítése során is dolgozott együtt a vállalattal, illetve a pletykák szerint rövidesen debütáló okosóráit is a koreai céggel közösen dobja piacra.

Amennyiben a nyugati piacra szánt Android One valóban egy kategóriával feljebb kerül majd mint a korábbi modellek, nem lehetetlen, hogy a Google ismét maga adja majd ki rá a frissítéseket - ha pedig az eszközök az Egyesült Államokban jól teljesítenek, a további, esetleges európai terjeszkedés sem zárható ki. Azt egyelőre nem tudni, mikor bukkanhat fel az első amerikai Android One modell.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.