Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 9. 11:28

Ömlenek a terabájtok a Western Digital házatájáról

Újabb vállalati termékekkel jelentkezett a WDC, aki (részben) a SanDisk felvásárlásának hála tovább bővíti SSD kínálatát, mely mellé egy új, 12 terabájtos merevlemez is befér.

Az igényekre reagálva tovább bővíti vállalati háttértár-portfólióját a Western Digital, amihez most két SSD-t, illetve egy héliumos merevlemezt mutatott be a cég. Az Ultrastar SN200 a teljesítményre fókuszál, a PCIe csatolós meghajtó támogatja az NVMe interfészt. Ezzel szemben az SS200 inkább a kapacitásra helyezi a hangsúlyt a népszerű csatolók megtartása mellett, ugyanis ez a vállalat eddigi legnagyobb SAS csatolós SSD-je. Hasonlóképp jár el az Ultrastar He12 HDD is, amiből jövőre már 14 terabájtos modell is érkezik.

A teljesítménycentrikus felhasználásra tervezett Ultrastar SN200 2,5 hüvelykes meghajtó vagy HHHL bővítőkártya formájában kerül piacra, természetesen mindkét esetben Gen3-as PCI Express csatoló gondoskodik a közel 4 GB/s-os adatkapcsolatról, ami NVMe 1.2 támogatással fejel meg az SSD vezérlője. Ezzel az olvasási/írási műveleteket 70/30 százalékban vegyítő munkafolyamatokban maximum 560 000 IOPS-ig mehet fel a teljesítmény 4 kilobájtos blokkok mellett. Az SSD-k a fejlett ECC támogatás mellett végpont-végpont adatvédelmet is támogatnak, melyet a PowerSafe áramkimaradás elleni védelem, és a Flash-aware RAID lehetősége egészít ki. A meghajtók kapacitása mindkét formátumban 800 gigabájt és 7,68 terabájt között mozoghat.

Ultrastar SS200 SSD a 12Gb/s SAS és 6Gb/s SATA csatolós palettát erősíti, a 400 gigabájttól 7,68 terabájtig terjedő kapacitással a Western Digital feljebb tolta saját (nem PCIe csatolós) kínálatának felső határát. A maximálisan elérhető teljesítmény kapacitás és csatoló függvényében változik, SAS mellett 1800 MB/s-os os szekvenciális, illetve 250 000 IOPS-os véletlenszerű tempó csikarható ki a sorozatból. Írásban természetesen szerényebbek az értékek, szekvenciálisan 1000 MB/s, véletlenszerűen pedig 86 000 IOPS hozható ki az SS200 sorozatból, amihez igény szerint 1 vagy 3 DWPD (drive writes per day) mutató tartozhat az ügyfél igényétől függően. Az SS200 az adatbiztonság érdekében támogatja az Instant Secure Erase (ISE), Self-Encrypting Drive (SED), illetve a TCG Enterprise technológiákat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az SSD-k mellett a merevlemezek piacáról sem feledkezik meg a Western Digital, hisz a mechanikus meghajtók ár/kapacitás aránya továbbra is lényegesen kedvezőbb, bizonyos felhasználási területeken pedig nem szükséges az SSD teljesítménye. Ennek fényében érkezik a héliumos Ultrastar He12, mely 12 terabájt kapacitást kínál 12Gb/s SAS vagy 6Gb/s SATA csatoló mellett. A nyolclemezes HDD a PMR (merőleges polarizációt használó rögzítés) technológiát alkalmazza, amivel a szekvenciális adatátviteli tempó elérheti a 255 MB/s-t.

A két SSD-t mintapéldányait már megkapták az érdeklődő partnerek, a széleskörű elérhetőség pedig jövő év első negyedévében lesz esedékes. Ezt követheti a 12 terabájtos Ultrastar He12, ami 2017 első felében kerül piacra. A WDC közleményében elhintette, hogy jövő év közepe táján érkezik egy 14 terabájtos héliumos merevlemez is, mely a lassabb írási sebességet eredményező SMR (Shingled Magnetic Recording) szektorrendezési technológiát alkalmazza majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról