Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 8. 09:30

Csatát nyert a Samsung, folytatódik a szabadalomháború

Soha véget nem érő történetté vált az Apple-Samsung szabadalmi per, most az amerikai Legfelsőbb Bíróság dobta vissza a korábbi kártérítést.

Megvizsgálta és kidobta a korábban született kártérítési ítéletet az amerikai Legfelsőbb Bíróság az évek óta húzódó Apple-Samsung szabadalmi perben. A bíróság szerint a korábban megítélt 400 millió dolláros kártérítést semmisítette meg és visszaküldte az ügyet a szövetségi bíróságnak újratárgyalásra, illetve a kártérítés újraszámolására (a Samsung bűnössége most nem volt kérdéses, az megállapított tény, csupán a kártérítés összege vitatott ezen a ponton).

A Legfelsőbb Bíróság döntése viszonylag korlátozott, a bírók csupán a vonatkozó törvény szövegének értelmezésére vállalkoztak. A szabadalmi törvény ugyanis kimondja, hogy a kártérítést annak alapján kell megállapítani, hogy mekkora profitot hozott a kérdéses árucikk (article of manufacture - "gyártmánycikk"). Eddig az általános gyakorlat ezt az egész termékre vonatkoztatta, vagyis ha egy komponens szabadalomsértő volt, akkor a komponenst használó terméken elért profit volt a kártérítés számításának alapja.

Samsung Nexus S - régen elfeledett termékekről szól a per

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új ítélet ezt az értelmezést borítja, a taláros testület szerint szerint az egyes alkatrészek, komponensek is lehetnek ilyen "gyártmánycikkek", az nem jelenti egyértelműen a teljes végterméket. Ez pedig azonnal borítja az Apple-Samsung ügyben hozott korábbi kártérítési számítást is, amely a Samsung által értékesített telefonok elért teljes profitot vette a számítás alapjául.

A Legfelsőbb Bíróság azonban nem dolgozott ki új számítási eljárást a kártérítésekre vonatkozóan, azt inkább a szabadalmi kérdésekben sokkal kompetensebbnek számító szövetségi bíróságokra bízta (egészen pontosan a Court of Appeals for the Federal Circuit bíróságára), és ide küldte vissza a szóban forgó pert is, a kártérítés újraszámolása végett.

Mint ismeretes, az Apple és a Samsung 2011 óta áll szabadalmi háborúban egymással, a két cég globális, több országra kiterjedő jogi csatározásba bonyolódott az évek során. A háború hevessége idővel sokat enyhült, ma már csupán ez az egyetlen per van folyamatban, az összes többit megnyerte a Samsung, vagy időközben az Apple visszavonta a keresetet. Az amerikai per viszont máig húzódik, amely ügyben a Samsungot előbb milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte egy esküdtszék, majd több körben állt be a (most újra kidobott) 400 milliós büntetés.

Fontos tanulságok

Most az Apple vs Samsung ügy kártérítésről szóló része ismét visszakerül a szövetségi bíróságok szintjére, ahol várhatóan újra egy esküdtszék dönt majd a megítélendő kártérítésről. Ez az újabb kör akár újabb évet (sőt: éveket) adhat hozzá a perhez, ezzel egészen abszurd időtávra nyújtva a 2011-ben megkezdett szabadalomsértési ügyet.

A per hossza ugyanakkor kijózanító lehet azoknak a cégeknek, akik dollármilliárdokat költenek a saját szabadalmi arzenál felépítésére - a rendkívül hosszúra nyúló perek ugyanis lehetetlenné teszik a szabadalmi portfólió agresszív használatát. Az Apple esetében hiába állt össze az (elvben) ütős portfólió, az egy ideig merészen másoló Samsung gyakorlata ellen ez érdemi védelmet nem nyújtott. Az pedig, hogy néhány év múlva a dél-koreaiak néhány százmilliós kártérítést fizetnek, sem az okostelefon-piacot, sem a Samsung, sem az Apple pénzügyeit nem rengeti már meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról