:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 4. 15:20

Köddé vált a Sony nyeresége

A padlóra zuhant a Sony nyeresége, a profit a bevétellel együtt esett a harmadik naptári negyedévben. A kincstári optimizmus viszont továbbra is megvan, a japán vállalat szerint az utolsó negyedév már rendben lesz.

Továbbra sem lélegezhet fel a Sony, derült ki a vállalat legutóbbi pénzügyi negyedévének értékeléséből. Míg a japán vállalat bevétele kisebb, addig annak nyeresége hatalmas mértékben esett, utóbbit többek között az áprilisi földrengésnek tulajdonítja a Sony. Öröm az ürömben, hogy eközben a mobilos részleg kezd talpra állni, az az előző negyedévhez hasonlóan profitábilis volt.

Az egész cég bevétele a harmadik naptári negyedévben 10,8 százalékkal, 16,5 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre esett, amihez 446 millió dolláros üzemi eredmény, illetve szerény 47 millió dolláros profit társul. Előbbi majd 44, utóbbi pedig közel 86 százalékos visszaesés az eléző év hasonló időszakához képest. A jelentős csökkenés egy részét az áprilisi, Kumamoto prefektúrát megrázó földrengés számlájára írja a Sony, ami hozzájárult, hogy 481 százalékkal, 55-ről 318 millióra ugrottak a cég átalakítási költségei. A cég számítása szerint önmagában a földmozgás nagyjából 130 milliós kárt okozott.

Okostelefonok: lassan beérik a reform

A Mobile Communications divízió 1,6 milliárd dollár bevételt hozott a vállalat konyhájára, közel 40 százalékkal kevesebbet, mint 2015 hasonló pénzügyi időszakában, a tavalyi jelentés még 2,65 milliárd dollárnak megfelelő összegről beszélt. A konszolidáció továbbra is a középkategóriás okostelefon-eladások mérséklődésének köszönhető, a Sony ugyanis korábban bejelentette, hogy teljesen újragondolja a telefonos divízió stratégiáját, és kivonul azokból a szegmensekből és piacokról, ahol nem tud nyereségesen működni. A cég összesen 3,5 millió darab okostelefont értékesített a negyedévben, ami tavalyhoz képest körülbelül 40 százalékos visszaesés.

Noha az eladások visszaestek, a készülékek jövedelmezősége a költségcsökkentéseknek és átszabott termékmixnek köszönhetően javult, ezzel üzemi nyereség terén már meg tudta fordítani szerencséjét a részleg, a tavalyi 196 millió dolláros üzemi veszteség helyett, most egy szerény, 35 milliós nyereséget produkált.

Köhög a konzol

Nem szerepelt jól a PlayStation, a konzolos húzóág eladásai bő 11 százalékkal, 3,42-ről 3,04 milliárdra estek, mely ennek ellenére továbbra is messze a legtöbb bevételt hozza a konyhára. A visszaesés oka az árcsökkentés és az új termékek érkezése mögött húzódhat, a karcsúsított PlayStation 4 "Slim" csak szeptember 15-én, bő két héttel a negyedév vége alatt került piacra, a 4K-ra képes PlayStation 4 Pro pedig csak jövő héten debütál. Ezek hatása így csak az utolsó negyedévben lesz érezhető, mely a szezonális hatása okán jellemzően amúgy is erős számokat produkál, nem véletlen, hogy erre az időszakra időzítette újdonságait a Sony.

Még több kétkamerás mobilt!

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Továbbra sem teljesít jól a komponensekkel, azon belül is elsősorban képérzékelőkkel foglalkozó üzletág, mely nem olyan rég még a vállalat egyik megmentőjének számított. A Sony itt más gyártók eszközeihez, telefonjaihoz (is) gyárt lapkákat - például itt készülnek a csúcs-Samsungok és az iPhone-ok képérzékelői is. A most zárt negyedévben 5 százalékkal, 1,84 milliárd dollárra esett a bevételt, ami egyúttal közel 40 millós veszteséget is magával hozott.

Utóbbi háttérben egy egyszeri 89 millió dolláros leírás áll, mely bizonyos mobilos képérzékelők értékvesztéséből fakad. A Sony ennek ellenére optimista, a cég szerint a negyedévben nőtt a komponensek iránti kereslet, mely lendület az év végéig biztosan kitart. A vállalat részlege potenciális növekedési pontot lát a hátlapi kétkamerás okostelefonok terjedésében, melyekbe a szokásosnál eggyel több szenzor kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.