Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 1. 13:13

Űrt hagyott maga után a Sunrise naptárapp

Végleg búcsút inthetünk a Sunrise naptáralkalmazásnak, amelyet a Microsoft tavaly vásárolt fel. A funkciók az ígéret szerint az Outlookba kerülnek majd át, de ebből egyelőre nem sokat lehet látni, úgyhogy a felhasználók a várakozás helyett új naptárappra éheznek.

Felvásárolta és megszüntette az egyik legjobb mobilos naptáralkalmazást a Microsoft, de egyelőre még a Sunrise Calendar meglévő funkcióit sem emelte át az Outlookba, nemhogy továbbfejlesztette volna. Azt már pár hónapja tudjuk, hogy augusztus 31-én a Sunrise végleg bezár, de a cég azt is ígérte, hogy a funkciók átkerülnek az Outlook iOS és Android alkalmazásokba - ebből viszont nem sok mindent tapasztaltunk eddig. Utoljára tavaly év végén csiszoltak kicsit a felület megjelenésén, használhatóságán és hogy egyszerre több fiókkal (Office 365, Exchange, Gmail, iCloud) lehessen csatlakozni az Outlookhoz, de az igazán egyedi funkcióknak egyelőre semmi nyoma.

Hol vannak az Outlookból és más appokból azok az integrációk, amelyeket a Sunrise-ban szeretni lehetett? Pedig nem olyan bonyolult, hogy a naptáresemény mellett a Google Maps mutassa az útirányt vagy a Facebook eseményeknél (megnyitás nélkül) jelezhessük, hogy ott leszünk-e, illetve kik jönnek még rajtunk kívül. Ráadásul a Sunrise rengeteg további appal és szolgáltatással együttműködött, kigyűjtötte az időpontokat a Trello, Evernote, Meetup, Eventbrite szolgáltatásaiból és így tovább. Az érdekes naptárakról nem is beszélve, amelyek mutatták a fontosabb sporteseményeket, a vallási és nemzeti ünnepeket. Ez utóbbi részben már megjelent az Outlookban a riói olimpia eseményeivel - kizárólag Észak-Amerikában.

Mintha mostohagyerek lenne a naptárfejlesztés a termékek között vagy ahogyan a The Information fogalmazott: "nem monetizálható termék-vakfolt", mivel sok felhasználó bevonható, viszont annál kevesebb bevétel várható belőle. A felhasználók nem szeretnének túl nagy összeget kifizetni érte és a befektetők sem lelkesednének egy naptárfejlesztési ötletért. Ha összevetjük azzal, hogy a térképes alkalmazások mit tudtak négy éve és mit tudnak most, ahhoz képest a naptárfejlesztés "vívmányai" eltörpülnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Outlook fő funkciója sem a naptár, hanem a levelezés, így valószínűleg a jövőben sem kerül fókuszba annak a fejlesztése. Kivéve olyan esetekben, ahol a két funkció összeér, amilyen például a nemrégiben felvásárolt eseményszervező Genee továbbfejlesztése. Csekély a valószínűsége, hogy valaki a naptár miatt kezdene el Outlookot használni, miközben a levelezését más szolgáltatónál bonyolítja. Így sok Sunrise felhasználónak marad az opció, hogy új naptár alkalmazás után néz, és a fejlesztők közül sokan ki is játsszák az "új-Sunrise" kártyát, például opció lehet a Cal, az egyelőre webes elérhetőségű Kin vagy az UpTo, de abban mindenki egyetért, hogy a most megszűnt naptárappal egyik sem veszi fel a versenyt.

A Sunrise tehát egyelőre betöltetlen űrt hagy maga után, és a felhasználók csak reménykednek, hogy kapnak egy legalább olyan jót, mint a Microsoft által felvásárolt és megszüntetett app volt. Arról se felejtkezzünk el, hogy nem csak ezeket a naptárfunkciókat várjuk az Outlooktól, hanem a további - például Wunderlist, Talco - felvásárlások eredményeit és a nagy ígéretek beváltásait.

Frissítve: A Microsoft úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a Sunrise Calendar eltávolítását, amíg az Outlook mobilverzió meg sem közelíti a felvásárolt naptár funkcionalitását, azaz amíg nem rendelkezik más alkalmazások integrációjával, az érdekes naptárakkal, a desktop támogatással és különböző értesítőkkel. A döntést a vezetőség valószínűleg a sok negatív visszajelzés miatt hozta, hivatalos nyilatkozatot még nem jelentetett meg róla. A PCWorld.com-nak a Microsoft szóvivője azt mondta, hogy amint az Outlookban megjelennek az új funkciók, a Sunrise naptárat végleg le fogják zárni - a fejlesztések késlekedése abból is látszik, hogy új határidőt a Microsoft nem határozott meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról