Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 7. 10:41

Az egész világot 3D modellezni akarja a Google

A Google Maps csapat tegnap San Franciscóban mutatta be a térképmegoldás legújabb vívmányait. Habár a beharangozóból úgy tűnt, hogy világrengető újdonságokra számíthatunk, valójában csak egyfajta erődemonstrációt tartott a Google, mielőtt az Apple bejelenti saját térképmegoldását.

A legérdekesebb bemutatott újdonság a Google Street View Trekker, ami egy hátizsákba szerelt kamera- és helymeghatározó rendszer. Ugyanaz, mint ami a jól ismert Google-autókban van, csak jóval könnyebb és kisebb kivitelben. A miniatürizált Street View felszerelésben egy 15 lencsés kamerarendszer gondoskodik a 46 megapixelnyi felbontásról. A Trekker vezérlését nem egy PC, hanem egy androidos okostelefon végzi, így valóban kicsi és könnyű a szett. Valószínűleg egy külső akkumulátor azért gondoskodik az energia-utánpótlásról.

Trail View?

A bemutatón a táskát kipróbáló újságírók szerint a szerkezet valóban könnyű és a mozgásban sem akadályoz túlzottan. Minden bizonnyal a szűk utcás óvárosi részek mellett előbb-utóbb megjelennek a túraútvonalak is bejárható, fotós formátumban a Google Mapsen, de tesztelték már a felszerelést sípályákon is. A Trekker persze nem egy fogyasztói termék, nem lehet önkéntesként sem hozzájutni, a Google viszont valóban tervezi, hogy várak, kastélyok, túrautak feltérképezésébe kezd, illetve a teljes Grand Canyont is befotózza.

A másik jól hangzó újdonság az új 3D térkép a Google Earth alatt. Az Earth eddig is térben jelenítette meg a domborzatot, de a mostani fejlesztés révén a légifotók segítségével minden egyes épület, fa, szobor vagy akár egy telefonfülke is saját térbeli modellt kap. Az első város, amit így lehet megnézni, természetesen San Francisco, de az ígéretek szerint a világ nagyobb metropoliszai mind modellezve lesznek. Jelenleg még senki ne keresse, ne próbálja frissíteni az Earth szoftverét az újítás még nem érhető el, de a bejelentés szerint iOS-re, Androidra is megjelenik, illetve a desktop verzióba is bekerül persze. Érdemes nem elfelejteni, hogy Magyarországon a Google Earth for Android nem elérhető a Marketből, külső forrásból kell telepíteni, de az új verziót is biztosan megtaláljuk majd az xda-developers fórumában.

3D az egész világ

A Google egyébként nem viccel, a tegnapi tájékoztatón elhangzott, hogy “a cél, hogy lemodellezzük 3D-ben az egész világot”. A cég egy automata technológiát használ, ami a légifelvételekből térbeli modelleket készít és a textúrákat torzításmentesen, jó minőségben illeszti vissza az elemekre, úgy, hogy abból egy forgatható 3D-s modell alakuljon ki. A Google kamerarendszerei 45 fokos szögben fotóznak minden irányba, illetve függőlegesen lefelé. Az automata folyamat, amit sztereó fényképmérésnek hívnak, komplex algoritmusokat használ a modellek létrehozásához. Ezután a színek, formák, textúrák igazítása történik, természetesen ez is automatikusan, a végeredmény pedig fotorealisztikus térábrázolás. Az új Earth azt az illúziót kelti, mintha valóban a város felett repülnénk.

A cég egy egész flottányi repülőgéppel pásztázza a nagyvárosokat, részben saját, részben szerződött partnerek gépeivel. Elvileg év végére 300 millió ember lakókörnyezetének modellezése készül el. Az új réteg nem csak a natív alkalmazásban jelenik meg, hanem az Earth minden egyes inkarnációjánál, így például a böngészőből indított Mapsen belüli Earth nézetben is. Egyedül az iOS verzió alatt rezeg a léc, hiszen mindenki arra számít, hogy az Apple az iOS 6-ban kidobja a Google Mapset, mint alapértelmezett térképszolgáltatást és egy saját megoldást mutat be.

Net nélküli online térkép

A bejelentés harmadik fontosabb, de már kevésbé látványos eleme, az androidos Maps offline térkép képessége. A Labs funkciók között már eddig is választható volt egyes térképrészletek cache-elése, amivel maximum 2-400 négyzetkilométeres területek térképeit lehetett manuálisan letölteni és netkapcsolat nélkül is megnézni. Ugyan navigálni ezeken sem lehetett, de egy térerő-gyenge környéken, vagy egy külföldi utazás esetén jól jött, hogy legalább a vektoros adatokat nem kellett leszívni a hálózatról, csak az útvonalpontokat.

A néhány hét múlva megjelenő frissítésben a Google ennél tovább lép és végre belátja, hogy hiába van mindenkinek mobilinternet-előfizetése, gyakran előfordul, hogy rossz vételi körülmények vagy drága adatforgalmazási csomag miatt nem akarjuk a felhőből táplálni a térképet. Így konkrét környékek térképeit előre lementhetjük egy mozdulattal a felugró buborékban megjelenő gomb segítségével. A bemutatón egy Motorola Xoom tableten volt látható a funkció, és a beszámolók szerint valóban kiválóan és hiba nélkül működött. Az nem derült ki, hogy navigációt a letöltött részleteken belül lehet-e indítani, de valószínűleg ahhoz továbbra is szükség van internetkapcsolatra. Az androidos eszközökre néhány héten belül érkezik a Maps-frissítés, amiben már ez is benne lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az iPhone-felhasználók az ilyen újításokat továbbra sem élvezhetik. Az Apple “Maps” alkalmazása, ami jelenleg még a Google Maps háttérrel működik, még mindig bittérkép-alapú, azaz a térkép renderelése a szerveren történik a mobil pedig szeletenként tölti le kép formátumban a felületet. Így a zoomolás darabos és minden lépés után egy újabb készlet képet kell letölteni, navigációra sem lehet használni, ráadásul sokkal nagyobb adatforgalmat generál mint a vektoros térkép.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó

A kíváncsi kérdésekre, hogy mi lesz a sorsa az iOS-es Google Mapsnek, Brian McClendon, a Google mérnöki területekért felelős alelnöke csak annyit válaszolt, hogy “nagyon büszke vagyok Google Maps szolgáltatásokra és arra, hogy elérhetőek minden ma használt eszközre. Ezt igyekszünk megtartani és a lehető legszélesebb kínálatot nyújtani, szeretnénk, ha minden szolgáltatás, minden platformon elérhető lenne”. A mellébeszélés választ nem adott a kérdésekre, így legközelebb az Apple-Google térképcsatában előrelépést a WWDC konferencián, illetve az iOS 6 bemutatásakor várhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról