Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 7. 10:41

Az egész világot 3D modellezni akarja a Google

A Google Maps csapat tegnap San Franciscóban mutatta be a térképmegoldás legújabb vívmányait. Habár a beharangozóból úgy tűnt, hogy világrengető újdonságokra számíthatunk, valójában csak egyfajta erődemonstrációt tartott a Google, mielőtt az Apple bejelenti saját térképmegoldását.

A legérdekesebb bemutatott újdonság a Google Street View Trekker, ami egy hátizsákba szerelt kamera- és helymeghatározó rendszer. Ugyanaz, mint ami a jól ismert Google-autókban van, csak jóval könnyebb és kisebb kivitelben. A miniatürizált Street View felszerelésben egy 15 lencsés kamerarendszer gondoskodik a 46 megapixelnyi felbontásról. A Trekker vezérlését nem egy PC, hanem egy androidos okostelefon végzi, így valóban kicsi és könnyű a szett. Valószínűleg egy külső akkumulátor azért gondoskodik az energia-utánpótlásról.

Trail View?

A bemutatón a táskát kipróbáló újságírók szerint a szerkezet valóban könnyű és a mozgásban sem akadályoz túlzottan. Minden bizonnyal a szűk utcás óvárosi részek mellett előbb-utóbb megjelennek a túraútvonalak is bejárható, fotós formátumban a Google Mapsen, de tesztelték már a felszerelést sípályákon is. A Trekker persze nem egy fogyasztói termék, nem lehet önkéntesként sem hozzájutni, a Google viszont valóban tervezi, hogy várak, kastélyok, túrautak feltérképezésébe kezd, illetve a teljes Grand Canyont is befotózza.

A másik jól hangzó újdonság az új 3D térkép a Google Earth alatt. Az Earth eddig is térben jelenítette meg a domborzatot, de a mostani fejlesztés révén a légifotók segítségével minden egyes épület, fa, szobor vagy akár egy telefonfülke is saját térbeli modellt kap. Az első város, amit így lehet megnézni, természetesen San Francisco, de az ígéretek szerint a világ nagyobb metropoliszai mind modellezve lesznek. Jelenleg még senki ne keresse, ne próbálja frissíteni az Earth szoftverét az újítás még nem érhető el, de a bejelentés szerint iOS-re, Androidra is megjelenik, illetve a desktop verzióba is bekerül persze. Érdemes nem elfelejteni, hogy Magyarországon a Google Earth for Android nem elérhető a Marketből, külső forrásból kell telepíteni, de az új verziót is biztosan megtaláljuk majd az xda-developers fórumában.

3D az egész világ

A Google egyébként nem viccel, a tegnapi tájékoztatón elhangzott, hogy “a cél, hogy lemodellezzük 3D-ben az egész világot”. A cég egy automata technológiát használ, ami a légifelvételekből térbeli modelleket készít és a textúrákat torzításmentesen, jó minőségben illeszti vissza az elemekre, úgy, hogy abból egy forgatható 3D-s modell alakuljon ki. A Google kamerarendszerei 45 fokos szögben fotóznak minden irányba, illetve függőlegesen lefelé. Az automata folyamat, amit sztereó fényképmérésnek hívnak, komplex algoritmusokat használ a modellek létrehozásához. Ezután a színek, formák, textúrák igazítása történik, természetesen ez is automatikusan, a végeredmény pedig fotorealisztikus térábrázolás. Az új Earth azt az illúziót kelti, mintha valóban a város felett repülnénk.

A cég egy egész flottányi repülőgéppel pásztázza a nagyvárosokat, részben saját, részben szerződött partnerek gépeivel. Elvileg év végére 300 millió ember lakókörnyezetének modellezése készül el. Az új réteg nem csak a natív alkalmazásban jelenik meg, hanem az Earth minden egyes inkarnációjánál, így például a böngészőből indított Mapsen belüli Earth nézetben is. Egyedül az iOS verzió alatt rezeg a léc, hiszen mindenki arra számít, hogy az Apple az iOS 6-ban kidobja a Google Mapset, mint alapértelmezett térképszolgáltatást és egy saját megoldást mutat be.

Net nélküli online térkép

A bejelentés harmadik fontosabb, de már kevésbé látványos eleme, az androidos Maps offline térkép képessége. A Labs funkciók között már eddig is választható volt egyes térképrészletek cache-elése, amivel maximum 2-400 négyzetkilométeres területek térképeit lehetett manuálisan letölteni és netkapcsolat nélkül is megnézni. Ugyan navigálni ezeken sem lehetett, de egy térerő-gyenge környéken, vagy egy külföldi utazás esetén jól jött, hogy legalább a vektoros adatokat nem kellett leszívni a hálózatról, csak az útvonalpontokat.

A néhány hét múlva megjelenő frissítésben a Google ennél tovább lép és végre belátja, hogy hiába van mindenkinek mobilinternet-előfizetése, gyakran előfordul, hogy rossz vételi körülmények vagy drága adatforgalmazási csomag miatt nem akarjuk a felhőből táplálni a térképet. Így konkrét környékek térképeit előre lementhetjük egy mozdulattal a felugró buborékban megjelenő gomb segítségével. A bemutatón egy Motorola Xoom tableten volt látható a funkció, és a beszámolók szerint valóban kiválóan és hiba nélkül működött. Az nem derült ki, hogy navigációt a letöltött részleteken belül lehet-e indítani, de valószínűleg ahhoz továbbra is szükség van internetkapcsolatra. Az androidos eszközökre néhány héten belül érkezik a Maps-frissítés, amiben már ez is benne lesz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iPhone-felhasználók az ilyen újításokat továbbra sem élvezhetik. Az Apple “Maps” alkalmazása, ami jelenleg még a Google Maps háttérrel működik, még mindig bittérkép-alapú, azaz a térkép renderelése a szerveren történik a mobil pedig szeletenként tölti le kép formátumban a felületet. Így a zoomolás darabos és minden lépés után egy újabb készlet képet kell letölteni, navigációra sem lehet használni, ráadásul sokkal nagyobb adatforgalmat generál mint a vektoros térkép.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó

A kíváncsi kérdésekre, hogy mi lesz a sorsa az iOS-es Google Mapsnek, Brian McClendon, a Google mérnöki területekért felelős alelnöke csak annyit válaszolt, hogy “nagyon büszke vagyok Google Maps szolgáltatásokra és arra, hogy elérhetőek minden ma használt eszközre. Ezt igyekszünk megtartani és a lehető legszélesebb kínálatot nyújtani, szeretnénk, ha minden szolgáltatás, minden platformon elérhető lenne”. A mellébeszélés választ nem adott a kérdésekre, így legközelebb az Apple-Google térképcsatában előrelépést a WWDC konferencián, illetve az iOS 6 bemutatásakor várhatunk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról