:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 24. 13:29

A konferenciahívások forradalmát ígéri a Talko

A Microsoft egykori vezető szoftvertervezője egy olyan okostelefonos alkalmazással tér vissza, amely a hanghívások és a szöveges üzenetek előnyeit egyesítené. Megszületett a Talko.

Visszatért Ray Ozzie, a Microsoft korábbi vezető szoftvertervezője, aki 2010-ben távozott a redmondi cégtől, de előtte oroszlánrészt vállalt abban, hogy a vállalat teljes erőbedobással a felhő felé vegye az irányt. Ozzie a Visicalc táblázatkezelő, illetve a Lotus Notes csoportmunka-szoftver alkotójaként vált ismertté, a Microsofthoz akkor került, amikor a cég felvásárolta Ozzie cégét, a Groove Networksöt, amelyből aztán a SharePont Workspace létrejött.

Ideje újra felfedezni a hanghívást

Ozzieról a Microsofttól történő távozása után keveset lehetett hallani, most azonban előlépett új cégével és új termékével, a Talkóval, amelynek célja, hogy az üzleti kommunikáció központjába ismét a az emberi beszédet állítsa. "Szenvedélyesen hiszem, hogy hatalmas rejtett lehetőségek vannak a hangban" - írja a Talko megszületését bejelentő üzenetében Ozzie. "Nincs gyorsabb és hatékonyabb módja olyan alapvető érzelmek kifejezésének mint a sürgetés, a türelmetlenség, a megértés, a magabiztosság vagy a bizalom. Egyszerűen szólva mesés dolgok történhetnek, ha a beszélgetést választjuk."

Ozzie szerint egyre többször használjuk az okostelefont üzleti kommunikációra, mert mindig velünk van, ez azonban szükségszerűen együtt jár azzal, hogy az üzenetek rövidek és tömörek, mivel a kis képernyőkön hosszasan nem lehet gépelni. "Túlságosan is támaszkodunk ezekre az eszközökre, de ezzel súlyosan korlátozzuk a képességünket hogy jelentőségteljesen kommunikáljunk azokkal, akikre szükségünk van vagy akiket szeretünk. [...] az új, mobilcentrikus munkastílus közepette ez a szaggatott kommunikáció nem elég ahhoz, hogy igazán produktívak legyünk. Nem elég jó, ha dolgokat kell elintézni."

Konferenciahívás, másképp

Ennek szellemében készült a Talko, amely egy olyan okostelefonos app, illetve háttérszolgáltatás, amely a hangos kommunikációt, illetve a konferenciahívásokat próbálja meg átalakítani. Az elképzelés lényege, hogy egy konferenciahívásnak nem kell valós időben történnie, az érintettek akkor is reagálhatnak az őket érintő kérdésekre, amikor éppen idejük engedi. A beszélgetésben részt vevő feleket pedig a megbeszélés folyamán be is lehet jelölni, így azok tudni fogják, mikor kerül olyan témára a sor, amely őket is érinti és tőlük valamilyen reakció lenne szükséges. Az eseményekhez persze lehet külső dokumentumokat, képet, videót vagy akár szöveges megjegyzéseket fűzni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Talko üzleti modellje, hogy ezeket a megbeszéléseket tárolja, visszahjátszhatóvá és kereshetővé teszi. Így ha valaki (például elfoglaltságából adódóan) nem követte a párbeszédet, utólag vissza tudja hallgatni az egészet, miközben előre látja azt is, mikor milyen témáról ki beszélt, így egyből az őt érdeklő részhez tud ugrani, illetve persze látja a csatolt állományokat is. Annak érdekében, hogy a magánszférához való jog is megmaradjon, a beszélgetés bármely résztvevője bármely részt kitörölheti.

"Nem tudom megjósolni, mire megy ki ez az egész, de azzal, hogy a hanghívást annyira egyszerűen használhatóvá tesszük mint a szöveget, megváltoztatunk egy csomó dolgot" - mondja Ozzie. "Ha előbb az internetet találták volna fel, ma egész másképp tekintenénk a hanghívásokra." Az okostelefonos app ingyen elérhető, a Talko a 10 napnál régebbi  beszélgetések megőrzéséért kér pénzt az ügyfelektől - a megcélzott réteget természetesen azok a nagyvállalatok jelentik, ahol gyakran van szükség a dolgozók között ilyen jellegű információcserére. A tervezett ár havi 5-10 dollár lesz felhasználónként egy hónapra.

Egyelőre csak iOS-en

A Talko app jelenleg kizárólag iOS platformon fut, Ozzie szerint ez még jó pár hónapig így is marad, a vállalat először az iPhone-felhasználók szélesebb körén akarja tesztelni és a visszajelzések alapján finomítani a képességeit, csak ezt követően lehet szó arról, hogy más mobil operációs rendszerre is portolják. "Természetesen hamarosan elérhető lesz Androidon és a weben is" - írja Ozzie. Windows Phone -on futó változatról a Microsoft egykori fő szoftvertervezője nem tett említést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.