Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 31. 10:30:00

A beszélgetés az új UI platform

A beszélgetés az új UI – foglalhatjuk össze a Microsoft legfontosabb bejelentését a cég idei fejlesztői konferenciájáról, a San Franciscóban jelenleg zajló Build 2016-ról. Az egyszerű (vagy épp komplex) botokat a kognitív technológiákkal kombináló vízió nagyon ígéretes.

Botok, botok mindenhol

A csevegőbot egyidős az internetes csevegéssel. Ki ne emlékezne például az IRC (első) aranykorából a csatornákat felügyelő és különböző extra szolgáltatásokat nyújtó botokra? Manapság a csevegőappok reneszánszát éljük (köszönhetően a felhős technológiák és az okostelefonok kettős rohamának), így nem véletlen, hogy a csevegőbotok is visszatérőben vannak. A Slack sikerét például jelentős részben annak köszönheti, hogy okosan integrálódik különböző szolgáltatásokkal,amelyeket a botoknak küldött szöveges üzenetekkel a chat felületéről is vezérelni lehet – ha mást nem, a hírhedt Giphy-integrációt minden Slack-felhasználó ismeri.

A KLM csevegőbotja Facebook Messengerben - itt az új platformháború

A Microsoft által idézett adatok szerint a mobiltelefon-használat több, mint felében valamilyen beszélgetős-csevegős aktivitást végez a felhasználó, vagyis vagy telefonál, vagy cseveg, vagy valamilyen formában üzenetet cserél. Ebből azonnal adja magát, hogy ezeket a beszélgetéseket optimalizálni lehet a csevegőbotokkal, amelyek releváns szolgáltatást tudnak nyújtani ezen a felületen is. Például ha a céges csevegésben épp felmerül, hogy milyen pizzát rendeljünk ebédre, akkor ezt érzékelve a chatbot beleszólhat a beszélgetés folyamába.

A felhasználó számára ennek az a hozadéka, hogy a megbeszélteket nem kell egy másik appban vagy a weben duplikálnia, például nem kell újra bepötyögni a mozifilm nevét, a mozit, az időpontot és a helyek számát, azokat a bot a beszélgetés kontextusából össze tudja szedni. Ezzel a mobilappok egyik tipikus felhasználása alól húzná ki a csevegőbot a szőnyeget – érdemes tehát ezzel a területtel fejlesztőként minél gyorsabban megismerkedni.

A csevegőbotnak van hozadéka céges környezetben is, például a meeting- és tárgyalókezelő bot azonnal tudja jelezni a céges chaten a rendelkezésre álló helyeket és időpontokat, anélkül, hogy manuálisan össze kellene nézni azokat egy másik alkalmazásban (például Outlookban).  Ez hatékonyabbá teheti a szervezet működését, és ha közös automata szervezi a találkozókat, akkor azok átrendezése is könnyebb lehet, mivel csak a központi aggyal kell tárgyalni, nem minden résztvevővel egyenként. Ezek persze hipotetikus esetek, de hasonló forgatókönyvekre érdemes gondolni a vállalati botok kapcsán.

3:02

Watch how Cortana, Bots and Bing are powering the latest version of Skype (CNET News)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

A csevegőbot koncepciója most érkezett oda, hogy meghódítsa a mainstreamet és igazán tömegessé váljon a használata. A felhasználási területek tárháza szinte korlátlan, lényegében szinte minden webes vagy telefonos munkamenet (ügyfélszolgálatot és vevőszolgálatot beleértve) lefordítható csevegőbot-kompatibilisre. Eközben pedig e folyamatok még magasabb szinten automatizálhatóak és testre szabhatóak, ami a mániásan hajszolt ügyfélélményre is jó hatással van, és lehetővé teszi a drága ügyfélszolgálatok további leépítését.

Kognitív megoldások, szolgáltatásként

A csevegőbot szerepe összekötni a meglévő backendet és a csevegőappok felületét, elhozni a meglévő funkcionalitást az új felületre – legyen az hotelfoglalás, pizzarendelés vagy bármi egyéb. A szabványos botok hátránya azonban, hogy gyakorlatilag parancssoros értelmezőként működnek, csak bizonyos paramétereket fogadnak, ami a tömegessé válás útjában komoly akadály. Szükség van tehát egy további rétegre, amely ezeket a botokat használhatóbbá teszi az egyszerű felhasználó számára is.

Captionbot.ai - nem jár messze

És itt jön a képbe a kognitív számítástechnika – a Microsoft esetében ez a Cognitive Services névre hallgat. A rendszer jelenleg 22 különböző API-t kínál, melyekkel változatos bemenetek dolgozhatóak fel, jöhet a szöveges input mellett hanganyag (diktálástól a zenéig), kép, sőt, akár videó is.  A felhős rendszer (mert természetesen a Cognitive Services az Azure-ben fut és szolgáltatásként vehető igénybe) a bemeneti adatokban igyekszik azonosítani a parancs paramétereit – egy pizzarendelés esetében például a rendelésre utaló igét, a pizzák számát, a feltéteket, a pizza méretét és természetesen a kézbesítés helyét. A szolgáltatás képes a felhasználókat meg is személyesíteni, így az első néhány rendelés után például megtanulja, hogy mit jelent az „otthon” és az „iroda”.

A haditervben kritikus szerep hárul a fejlesztőkre. A megoldás mögé ugyanis tényleges szolgáltatást kell illesztenie valakinek. Ahogy a már említett Giphy-bot esetében is szükség van a gigantikus, kulcsszavak mentén rendszerezett GIF-gyűjteményre, úgy minden bot mögé kell valamilyen szolgáltatás, legyen az pizzarendelés vagy bármi egyéb. Ez azt is jelenti, hogy a Microsoft botplatformja akkor lesz sikeres, ha a fejlesztők felkarolják, és frontendként a saját szolgáltatásaik elé építik majd. A verseny pedig nagyon erős – ma már hasonló kognitív megoldásokat épít például a HPE, az IBM és a Google is.

Tanulni, tanulni, tanulni

A kognitív rendszerek persze nem tökéletesek. A mögöttes technológia alapvetően probabilisztikus (valószínűségi, statisztikai alapon működik), így értelemszerűen nem is ad tökéletes választ minden alkalommal. Ilyenkor ideális esetben a rendszer vissza tud kapcsolni az emberi operátorhoz, aki a különösen komplex, vagy valami miatt nehezen értelmezhető parancsot is teljesíteni tudja. A gépi tanulás lényege pedig pont az, hogy ezekből a tévedésekből tud okulni, és visszacsatolásos alapon egyre pontosabbá válik. Egyik oldalon ez fantasztikus, de másik oldalon ez bonyolult etikai kérdést is teremt: az alkalmazottak ugyanis pont arra tanítják a gépet, hogy hatékonyabban tudja elvégezi a munkájukat és ezzel közvetlenül hozzájárulnak a munkahelyük megszűnéséhez.

Hogy mennyire nagyon nehéz terület ez, arra maga a Microsoft mutatott rá egyébként a napokban. A cég reklám jelleggel dobta be a Tay névre keresztelt Twitter-botot, amely a mai tinik nyelvezetét és attitűdjeit volt hivatott utánozni. A kísérlet kulcseleme, hogy a botot tanulásra hegyezte ki a cég, tehát olyan algoritmust kapott, amely a bot stílusát és mondanivalóját a beszélgetőpartnerekéhez, a Twitter közösségéhez közelítette. A reklámfogás látványosan visszacsapott, Tay tizenéves stílusán néhány óra alatt fogást találtak a szélsőségesek, a bot pedig hamarosan vállalhatatlan politikai állásfoglalásokat tett Twitteren.

Okosság-as-a-service

A kognitív szolgáltatások persze a csevegőbotoktól függetlenül is bevethetőek (és ez persze fordítva is igaz), tehát a gépi tanulásos és mély neurális hálókon alapuló technológia tetszőleges területen bevethető. A 22 API öt nagy területet fed le: a gépi látáshoz tartozik a képelemző, hangulat- és arcfelismerő, illetve videoelemző szolgáltatás, ez utóbbi még csak bétában. A beszélt nyelv alá a hangazonosítás, beszédfelismerés, illetve az egyedi esetekre testre szabható CRIS motor, amely például gyerekhangokra, vagy erős háttérzajra is finomhangolható. Jönnek az írott szöveggel foglalkozó API-k, mint a helyesírás-ellenőrző, nyelvtani elemző, a szövegfelismerő, nyelvmodellező, ezek mindenike más-más célra vethető be.

A tudással kapcsolatos halmazhoz tartozik az akadémiai kutatásokat rendszerező illetve az entitásokat (fogalmakat, személyeket, stb.) azonosító és elemző szolgáltatás, valamint a strukturált adathalmazon operáló tudásfeltáró megoldás. Ugyanide tartozik az ajánlómotor is, amit például webshopok vethetnek be. Az utolsó terület pedig a keresés, ahol a Bingre támaszkodó API-k sorakoznak (kép- és videokereső, híraggregátor és persze a webes keresés). Ezek a szolgáltatások tetszőleges alkalmazásokba (például asztali és mobilappok, backendek) integrálhatóak, a tesztfázis alatt egyelőre ingyenesen.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

De térjünk vissza az új területre, a botokhoz. A Microsoft Bot Framework három elemből áll. A Bot Builder SDK már el is érhető GitHubon, ez az alap építőkocka, amely lehetővé teszi egyszerű dialógusok, beszélgetésstruktúrák felépítését. Ehhez tartozik egy emulátor is, amelyben tesztelhetőek a bot által adott reakciók illetve a backend felé kibocsátott kimenetet is megnézhetjük. Az SDK (értelemszerűen) tartalmazza a szükséges könyvtárakat és fejlesztői eszközöket is.

A Bot Connectorra hárul a feladat, hogy az így megépített botot különböző csevegésekbe tudjuk integrálni, mint SMS, email, Skype, Slack, vagy egyéb csatornák. Ez a Connector képes például gépi fordításra is (elvben több, mint 30 nyelvről), valamint a felhasználók és az adatbázis menedzsmentjére is - ehhez megfelelő vezérlőpanelt biztosít a fejlesztőknek.

Miért érdemes belevágnod a Machine Learning képzésünkbe? (x) Október 15-én Machine Learning képzést indít a HWSW, íme néhány jó érv a kurzus mellett.

A harmadik elem a Bot Directory lesz, ez egyelőre nem érhető még el. Ez gyakorlatilag egy bot bolt lesz, ahol a felhasználók végignézhetik, hogy milyen szolgáltatásokhoz létezik már csevegőbot és hozzáadhatják azokat a használt csevegőrendszereikhez (Skype-hoz, Slackhez, stb.). Ide csak azok a botok kerülnek fel, amelyek a Bot Frameworköt használják és a Microsoft áldását is megszerzik.

A megközelítés egyébként reakció az okostelefonos problémákra – rengeteg cég panaszkodik arra, hogy két-három mobilappot és három weboldalt (mobil, tablet, desktop) fenntartani már horror. Ha ehhez a következő években hozzájön, hogy minden csevegőcsatornához külön botot kell gyúrni, akkor a digitális csőd táblát sok kkv kiteheti. Innen jött az ötlet, hogy a Microsoft még a terület felfedezési fázisában elkezdi a keresztplatformos fejlesztés felé vinni a koncepciót, és egységes metaplatformhoz rendeli a különböző csatornákat, amelyek így csupán egyszerű belépési pontjai a nagyobb rendszernek.

Skype bot béta, fejlesztőknek és felhasználóknak

A fentiek alapján nyilván nem meglepő, hogy a Skype tehát bot-támogatással egészül ki egyelőre béta (Microsoft-terminológiában előnézeti) státuszban. A Skype Bots egyelőre kizárólag szöveges kommunikációval működik, de a cég ígérete szerint később érkezik a hangalapú és a videós verzió is. A bejelentéssel egyidőben elindult a Skype Bots fejlesztői programja is, az ilyenkor szokásos SDK-val, API-val és a munkafolyamatokkal együtt. A botok használatához szükség van a legfrissebb stabil verzió letöltésére, mind a mobilos, mind az asztali kliensek esetében.

Az egyik első Skype chatbot

Kié a metaplatform?

Miután a Microsoftnak nem osztottak lapot a mobilos operációs rendszerek versenyében, a cég minden erejével a különböző „metaplatformokra”, az operációs rendszerek fölé ernyőként nyúló platformokra fókuszál. Ilyen az Office-ökoszisztéma, ilyen az Azure backend, és ebbe a logikába illeszkedik a csevegőbotok fenti koncepciója is. Ez ugyanis egy olyan fejlesztői platform, amelynek tetszőleges rendszeren lehet kimenetele, ráadásul minden olyan csevegőrendszerbe beépülhet, amelynek tulajdonosa támogatja a külső botokat.

A csevegőbotok területe pedig a következő években indul robbanásnak. A Facebook a Messenger platformmal már most nagyon agresszíven pozícionálja magát ebben a versenyben, de a már említett Slack, Telegram, HipChat és társai is elindították saját lovukat a versenyben. A Skype-pal a Microsoft ezek ellen is csatába megy, de közben a chatbot-platform az összes versenytársra boruló ernyőként indul, és itt egyelőre nincs egyértelmű versenytársa az absztrakciós lánc legvégén.

a címlapról