Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 4. 14:00

Szabad szoftver lett a Swift

Teljesítette ígéretét az Apple, kinyitotta a Swift programozási nyelvhez kapcsolódó fejlesztéseit. Az elérhetővé tett csomag roppant gazdag, dokumentációtól a fordítóig minden együtt van. A meglepetés a Linux-kompatibilitás és az új fejlesztésű csomagkezelő.

Elérhetővé tette a Swift forráskódját az Apple, ezzel a cég teljesítette a júniusi fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n tett ígéretét. A vállalat akkor jelentette be, hogy nyílt forráskódúvá teszi a Swiftet és szabad szoftverré annak implementációját. Az ígért lépést az Apple most megtette, a teljes forráskód elérhető a cég GitHub oldalán, Apache 2.0 licenc alatt.

Maga a Swift tavaly jelent meg, jelenleg a 2.1-es kiadásánál tart, a nyelvet pedig hosszabb távon az OS X és az iOS (illetve az Apple tévés és okosórás platformjának) standard programozási nyelvévé szeretné a cég emelni, az Objective-C mellett (de nem helyette). Ahogy a gyors verziószám-növekedésből is látszik, a nyelv, a futtató- és fordítókörnyezet, a kapcsolódó könyvtárak jelenleg is aktív fejlesztés alatt vannak, ennek sebessége a jövőben várhatóan csillapodik majd kissé.

A forráskód ugyan a GitHubon van fenn, a szabad szoftveres projekt otthona azonban nem ez, hanem a Swift.org lesz, ezt az Apple külön erre hozta létre. Az elérhető projekt a fordítót, az LLDB debuggert, a REPL parancssoros környezetet, a standard és a core könyvtárakat tartalmazza, valamint néhány kiegészítő szoftver kódja is elérhető. A meglepetést a Swift Package Manager jelenti, amely a swiftes csomagok kezelését nyújtja, és a Swift build rendszerével integráltan képes letölteni, fordítani és összekapcsolni a függőségeket, ezzel a Cocoapods ütős (swiftes) alternatíváját nyújtja - az első tapasztalatokról itt egy jó bejegyzés. Az SPM-et egyébként a Homebrew csomagkezelő fejlesztője, Max Howell készítette, természetesen Swiftben.

Ahhoz, hogy Swiftben programozzunk, immár nincs is szükség Mac-re, az anyag az OS X mellett az Ubuntu legfrissebb és LTS kiadásával is alapból kompatibilis, más platformokra, így Windowsra külön portolásra lesz majd szükség.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nyitással együtt az Apple a Swift következő kiadásának irányát is megszabta, a kiadott dokumentumban részletezi a nyelv fejlődésének következő mérföldkövét. A Swift 3.0 lesz a következő jelentős kiadás, amely várhatóan 2016 őszén érkezik majd. Ebben stabil bináris interfészt szeretne az Apple elérni, amely biztosítja majd, hogy a nyelv korábbi kiadásaival készült binárisok kompatibilisek maradnak a nyelv későbbi kiadásaival. Szintén célkitűzés a generikusok implementációjának kiteljesítése és a szintaxis koherensebbé tétele - a részletes leírás itt érhető el.

Miért nyílt ki? És miért most?

Feltevődik a kérdés, hogy miért nyitotta meg a nyelvet az Apple - és miért pont most? Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztését felelős vezetője szerint a cég célja a Swiftet a nagy programozási nyelvek közé emelni, amelyet a fejlesztők operációs rendszerek és alkalmazások írására használnak - ez pedig lehetetlen egy zárt nyelvvel. A kérdés második felére a frappáns válasz: most lett készen. A tavaly bemutatott Swift 1.0 és a következő alverziók között a nyelv rendkívül gyorsan változott és alakult, a változás sebessége most csökkent arra a szintre, hogy immár külső fejlesztőket is érdemes lehet bevonni.

Federighi egyébként arról számolt be, hogy a Swift iránt meglepően nagy lelkesedést tapasztalt az Apple, a független fejlesztők mellett a nagy partnerek (például az IBM) is kifejezte érdeklődését. Így nem elrugaszkodott gondolat, hogy a Swift hamarosan egy platformfüggetlen nyelvvé váljon, és például a kliensoldal mellett a szerveroldalon is gyökeret eresszen.

Az Apple természetesen a szabad szoftveres nyitás ellenére megtartja a projekt irányítójának szerepét, így a jövőben is abba az irányba fejlődik majd a Swift, amerre az Apple érdeke diktálja. A lépés azonban megadja a lehetőséget arra is, hogy a közösség saját forkot készítsen, és adott esetben létrehozzon egy Apple-mentes Swift klónt, amely eltérő útvonalat követ - ahogy ez a node.js esetében is lejátszódott az elmúlt évben.

Mi lesz az Objective-C-vel?

Az Apple deklarált célja az Objective-C-t és a Swiftet párhuzamosan fejleszteni, Federighi szerint a cég hosszú távon tervez az Objective-C-vel, azt a jövőben is támogatni fogja. Míg az új, az Apple platformjaival most ismerkedő fejlesztőknek az Apple már egyértelműen a Swiftet ajánjla, az Objective-C-ben programozó fejlesztőknek semmi okuk nem lesz a váltásra - mármint a Swift modernebb voltát leszámítva.

A cég hozzáállása érthető, az Apple saját szoftverei gyakorlatilag 100 százalékban Objective-C nyelven készültek, az operációs rendszerektől a különböző alkalmazásokig, ezek a jövőben is ezen a nyelven készülnek majd. Hogy hosszú távon hogyan alakul a két nyelv együttélése, erre valószínűleg az Apple sem tudja még a határozott választ, de az egyelőre bizonyos, hogy a Swift még hosszú ideig nem lesz egyeduralkodó az Apple-ökoszisztémán belül sem.

A Swifttel a HWSW és az IT Factory december 10-én induló iOS-képzésén is elkezdünk majd ismerkedni, az Objective-C mellett néhány alkalmat az új programozási nyelvnek is szentelünk majd. A tanfolyamra még lehet jelentkezni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról