Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 17. 15:02

Új verzióhoz érkezett a Microsoft Edge

A Windows 10 első nagy frissítése meghozta az új Edge böngésző első verzióváltását is. Az új böngésző alatt immár az EdgeHTML rendermotor 13-as kiadása dolgozik, rengeteg új csemegével a frontend-fejlesztők számára.

Az Edge a többi nagy böngészőhöz (Google Chrome, Mozilla Firefox) hasonlóan "örökzöld" fejlesztési stratégiát követ, vagyis folyamatos frissítések tartják karban nem csak a biztonságot, hanem a funkciókínálatot és képességeket is. A frissítések ráadásul automatikusak (akárcsak a versenytársaknál), így a frontend-fejlesztőknek nem kell visszafelé kompatibilitással foglalkozni. Így van ez az Edge esetében is, a November Update automatikusan, sőt, kötelező módon frissíti a böngészőt is - valahogy úgy, ahogy az iOS új verziója frissíti a beépített Safarit. A megközelítés hátránya, hogy egyelőre csak a Windows 10 Insider programon keresztül tesztelhető a böngésző kiadás előtti verziója, például egy teljes teszt-Windows virtualizált futtatásával.

A folyamatos fejlődésre jellemző, hogy a HTML5Test adatai szerint az Internet Explorer 11 még 336-os pontszámával szemben az EdgeHTML 12 már 402, a 13-as kiadás pedig már 458 pontot ér el, vagyis a Microsoft gyors ütemben implementálja a szabvány elemeit. A böngésző például négy új CSS pszeudoosztályt vezet be a beviteli mezők megjelenéséhez, az initial és unset attribútum-értékekkel pedig a stíluslapok felépítése egyszerűsíthető. Szintén a mezőkhöz kapcsolódik (de már HTML) az idő és dátum mezők lehetősége, a meter elem pedig egy új típusú vezérlőt hoz. A teljes listához érdemes a bejelentést, illetve az Edge changelogot olvasgatni.

Az új Edge persze frissebb JavaScript-motort is használ, a Chakra rengeteg új funkciót kapott, például az ES6 (JavaScript 6) teljesebb támogatását, illetve az asm.js is alapértelmezetten bekapcsolt állapotú. Ezen felül néhány kísérleti megoldás már kipróbálható, fejlesztőknek érdemes lehet ezeket bekapcsolni az about:flags oldalon.

Kangax ES6 pontszámok

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új Edge által jelentett user agent egyébként a következő: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/46.0.2486.0 Safari/537.36 Edge/13.10586, a legutolsó két szám jelenti az EdgeHTML verzióját illetve a Windows 10 build azonosítóját.

A felhasználó felé a böngésző app Edge 25-ként prezentálja magát, és néhány fejlesztést ez az oldal is kapott. A böngészőfülekhez immár apró bélyegkép is tartozik, a kedvenceket és a későbbi olvasásra félretett oldalak listáját pedig a különböző eszközök között szinkronizálja. Az már inkább az üzemeltetők számára lehet érdekes, hogy új biztonsági megoldás is élesedett, a Windows kernelhez kapcsolódó kódintegritás-ellenőrzés, és immár a SmartScreen szűrő is aktív.

A rankings.hu adatai szerint egyébként a böngésző egyelőre nem túl népszerű Magyarországon. A Windows 10 július végi rajtja óta eltelt több mint három hónap alatt az Edge a piac 0,64 százalékát tudta megszerezni. Ezzel szemben a Windows 10 már kimondottan sikeres, a legfrissebb, november eleji adat szerint már 6,63 százalékos részesedéssel rendelkezik itthon, amit havonta mintegy 1 százalékponttal tud növelni. Globálisan a NetMarketShare adatai szerint az Edge 12 csak 2,66 százalékos részesedést tudott kiharcolni, ráadásul a rankings.hu-val szemben ez kizárólag asztali környezetre érvényes, míg a hazai adat a mobilos és asztali böngészőket együtt méri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról