Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 14. 11:21

Okostelefonok: Apple vitte a profit 92 százalékát

Az okostelefongyártók között az Apple és a Samsung tud konzisztensen nyereséget termelni - ezt már tudjuk egy ideje. A Samsung lejtmenetével azonban látványosan megnőtt az Apple részesedése az összesített profitból, egy friss elemzés szerint a cég több, mint 90 százalékát hasítja ki a gyártói profittortának.

HIRDETÉS

Az első negyedéves pénzügyi adatok, iparági becslések és egyéb információk alapján a Canaccord kiszámolta, hogyan oszlik meg az okostelefon-gyártók között a szegmens össz-profitja. Az eredmény még a piacot ismerőket is mellbe tudja vágni, az adatok szerint az Apple már a teljes profit mintegy 92 százalékát viszi haza. A legtöbb versenytárs vagy veszteséges, vagy éppen nulla közelébe hozza ki ezt a tevékenységet, így nem csoda, hogy a profitban úszó Apple viszi haza a legnagyobb részt.

A nyolc legnagyobb okostelefon-gyártó üzleti eredményeit vizsgálva jutott arra a Canaccord, hogy az Apple az összesített profit 92 százalékát tette zsebre. A Samsung részesedése 15 százalék volt - az összeget a többi szereplő negatív teljesítménye viszi vissza 100 százalékra. Ez eléggé drámai változás még 2014 azonos időszakához képest is, akkor az Apple még "csak" 65 százalékot tett zsebre. A változásért egyik oldalon az új iPhone kirobbanó sikere felel, a nagy kijelzővel szerelt modellek az ázsiai piacokon a vártnál is sokkal népszerűbbek, a másik oldalon pedig a Samsung profitja olvadt el, ahogy a cég értékesítései és pénzügyi eredménye is egyre aggasztóbb jeleket mutat.

Bizony, pokolba lovagoltak

Kommentelőink kollektív emlékezete máig élénken őrzi Bizó Dániel kollégánk elemzését, amely az androidos gyártókra váró világról festett igencsak borús képet. A 2010-es szöveg már régen valósággá vált, az összes, annak idején élen járó telefongyártó megroppant mára, egyedik a Samsung maradt talpon az akkor releváns szereplők közül, a többiek (Sony, HTC, Motorola, stb.) mára másod- vagy harmadrangú gyártóvá olvadtak, amelyek inkább követik, mint meghatározzák a piac irányát.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A helyzet pedig úgy tűnik hosszabb távon sem fog érdemben változni. Ma az androidos gyártók nem tudnak hozzáadott értéket generálni a telefonok kapcsán, a Google-féle platformból tapasztalataink szerint inkább csak elvenni tudnak (teljesítményben, funkcióban és frissíthetőségben), innovációval azonban képtelenek megkülönböztetni magukat. Ilyen körülmények között pedig maradt az árverseny, és maradnak a pengevékony üzemi eredményhányadok, ami csak abszolút kompetens menedzsment mellett fordul le parányi profitra, de inkább szelíd veszteség lesz belőle.

Máshol vannak a hangsúlyok

A Canaccord száma mögött persze sokkal komplexebb valóság van, mint az elsőre látszik - mondhatjuk almát a robottal hasonlít össze. A fent említett profit ugyanis kizárólag a hardvergyártók rétegét vizsgálja, márpedig a modern okostelefonos ökoszisztémában nagyon sok réteg rakódik egymásra, ezek pedig mind más-más vonalak mentén osztják fel a profitot. Csak néhány releváns réteg: az összeszereléssel foglalkozó bérgyártók szintje, alkalmazásprocesszor- és egyéb komponensgyártók szintje, félvezető-bérgyártók szintje, majd persze a hardvercégek fölött a platformtulajdonosok szintje és végül az alkalmazásfejlesztők szintje. Míg az androidos oldalon egy-egy szereplő jellemzően csak egy szinten képviselteti magát (a Samsung jelent érdemi kivételt), az Apple integrált modellje szinte az összes rétegre kiterjed. Ez lényegesen torzítja a képet, és emiatt érdemes is odafigyelni erre.

Az androidos oldalon ugyanis vannak nagy nyertesek. A processzort gyártó Qualcomm, az utasításarchitektúráját licencelő ARM vagy a platformtulajdonos Google is masszív nyereséget húz az eladott okostelefonok után, és hosszú távon is fenntartható üzleti modellel rendelkezik. De ugyanide sorolható a Sony is, amely komponensgyártóként látja a jövőjét, elsősorban a telefonos képérzékelőkre fókuszálva.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 18:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.