Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 20. 11:30

Általánosan bevezeti a QUIC-et a Google

Az SPDY sikerén felbuzdulva új hálózati protokollt dolgoz ki a Google. A 2013-as bejelentés óta a QUIC mára élesben is bevethetővé érett, mi sem illusztrálja ezt jobban, mint hogy a Google saját böngészője és oldalai már széles körben használják.

Egészében új protokollra állítja át a szerverei és saját fejlesztésű kliensszoftverei közötti internetes kommunikációt a Google - jelentette be a keresőóriás. Az új protokoll a QUIC, amely egy szinttel a friss HTTP/2 alatt reformálja meg a hálózati kapcsolatot. Az apró bomba-részlet: a Chrome-ot használók felét már egy ideje erre állította át a Google.

QUIC - Quick UDP Internet Connection

A QUIC működéséről és az elvi előnyökről a 2013-as bejelentés kapcsán írtunk részletesebben. Röviden összefoglalva: a QUIC a TCP helyett UDP-alapokra helyezi át a webes kommunikációt, az alacsonyabb késleltetés és folyamatosabb adatátvitel reményében. A TCP ugyanis komplex oda-vissza kézfogást igényel a kapcsolat felépítésének elején, az UDP esetén egyetlen kézfogás elegendő. Hasonló hozadék, hogy a hibakezelés, a csomagok esetleges újraküldése már nem a protokoll része, az intézhető soron kívül, a teljes adatfolyam megakasztása nélkül is. Ez persze azt jelenti, hogy a kapcsolat integritását immár alkalmazás szintjén kell kezelni, ez azonban része a készülő referenciaimplementációnak, nem a fejlesztőre hárul ennek megoldása.

A gyakorlati eredmények egyelőre a Google-t igazolják, a QUIC "ingyen" képes érdemben javítani a felhasználói élményt - legalábbis a cég saját belső számai szerint. A legfontosabb mérőszám: kapcsolat felépítésének költsége 200-300 ezredmásodpercről 0-100 ezredmásodpercre rövidül. Az internet hozzáférés minőségének romlásával a QUIC előnye még nagyobb, a leglassabb 1 százalék esetében egy teljes másodperccel hamarabb jön be a Google keresőoldala. Ideális körülmények között a különbség lényegesen kisebb, 3 százalékkal gyorsítja a betöltődést.

Élesben is helyt áll

A Google egyike azon néhány szereplőnek, amelynek jelentős piaci részesedése van mind a kliensoldalon (böngésző, mobilappok), mind a szerveroldalon (online szolgáltatások). Így a cég saját termékei között szabadon játszik az ilyen protokollok tesztelésével és bevezetésével, ezt tette a QUIC kapcsán is. A bejelentés szerint a Chrome-os implementációt követően fokozatosan a szerveroldalt is kezdte átállítani az új protokollra, miközben folyamatosan figyelte annak hatását a hálózati forgalomra illetve a teljesítménymutatókra. Mára a Chrome-felhasználók és a Google szerverek közötti lekérések fele (!) QUIC-et használ, ezt az arányt pedig a következő időszakban gyorsan 100 százalékra fogja feltornázni a cég, nem csak a Chrome, hanem a mobilalkalmazások kommunikációjában is.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A QUIC egyoldalú bevezetése újabb példája annak, hogy a Google nem fél egyoldalúan bevezetni új kommunikációs protokollokat, ha azoknak műszaki előnyét látja. A cég korábban az SPDY-t is hasonlóképp vezette be, de ugyanígy állt át a cég a WebM és WebP támogatására is - szerveroldalon és kliensoldalon egyaránt. Ez persze nem egyedi, a Microsoft és más cégek is használnak széles körben egyedi protokollokat a szerver-kliens kommunikációban.

Ahogy a HTTP/2 alapjául szolgáló SPDY-t, úgy a QUIC-et sem saját használatra fejlesztette a Google, a tervek szerint hamarosan formálisan is indítványozni fogja a cég a protokoll nyílt szabvánnyá emelését az IETF (Internet Engineering Task Force) iparági fórumnál. Addig azonban szükség van még némi fejlesztésre, a jelenlegi implementáció ugyanis SPDY-over-QUIC formát használ, a referencia már HTTP/2-over-QUIC lesz. A cég ígérete szerint lesznek még apróbb változások a kommunikáció formátumában, a következő hónapok fejlesztései pedig a jobb szerveroldali skálázódást, a jobb hibajavítást és torlódás-elhárítást célozzák majd, illetve elkészül a többutas (multipath) kapcsolódások támogatása is.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.