Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 30. 15:53

A Mozilla bővíti a Tor hálózatot

Saját szervereiből csinál Tor relayeket a Mozilla. A vállalat több régi eszközét is az anonim hálózat szolgálatába állítja, a tavaly bejelentett Polaris Privacy Initiative keretei között.

Besegít a Tor hálózatnak a Mozilla, és régi, leselejtezésre ítélt szervereit Tor relayként működteti tovább. A vállalat a Polaris Privacy Initiative program keretében igyekszik megerősíteni az anonim online hálózatot, amelyet tavaly novemberben többek között a Tor Projectért felelős szervezettel közösen jelentettek be. A kezdeményezés célja, a privát szféra felhasználó központú védelmének elősegítése, illetve népszerűsítése. A Tor relayek elindításáról a cég blogposztban számolt be.

Az online anonimitást biztosító Tor hálózat többek között az internetes cenzúra kikerülését célozza, illetve a felhasználók védelmét a kormányzati vagy bármilyen egyéb online megfigyeléssel szemben. Ezen tulajdonságai miatt ugyanakkor bűnözők is előszeretettel használják az észrevétlen kommunikációhoz. A hálózat az "onion routing" eljárásra alapszik (innen ered a Tor, vagyis a The onion router név is) amely a felhasználók adatait titkosítva, az egyébként ugyancsak a felhasználók által működtetett node-okra vagy más néven relayekre épülő hálózatban véletlenszerű útvonalon továbbítja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az adatok a hálózatban legalább három relayen haladnak át, melyek közül a "legértékesebbek" a kilépőpontok, vagyis azok a node-ok amelyek arccal a nyílt internet felé állnak. Itt lépnek ki az adatok a hálózatból, és ezeknek a pontoknak az IP-címét fogja látni a Toron kívüli online közösség - így a kilépő-relayek működtetése értelemszerűen sokszor komoly - akár jogi - kockázatokkal járhat. A Mozilla éppen ezért szigorúan middle-relayként, azaz a hálózat közbenső elemeként hajtja igába erőforrásait.

A vállalat korábban leselejtezett hardvereit állította az online anonimitás szolgálatába, egész pontosan két darab Juniper EX4200 switchet és három darab 48 gigabájt RAM-mal, két 1 gigabites hálózati vezérlővel és két Xeon L5640 processzorral felszerelt HP SL170zG6 szervert. A cég ezen felül egyik, 2x10 gigiabites sávszélességű IP Transit szolgáltatóját is a Tor hálózatnak szenteli. A Mozilla szerint a rendszer kialakítása redundáns, így a meghibásodások vagy karbantartási munkálatok sem zavarják meg a forgalmat, a szerverek még legrosszabb esetben is 50 százalékos kapacitással üzemelhetnek. A dizájn emellett az egyelőre még prototípus fázisban lévő relayek későbbi bővítést is megkönnyíti.

a címlapról