Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 29. 14:47

Samsung: túl a csúcson

Folytatódik a Samsung Electronics lejtmenete, a korábban szárnyaló mobilos részleg bevételének egynegyede elpárolgott, a többi részleg pedig nem tudta betölteni az űrt. A szórakoztató elektronika stagnált, a memóriagyártás viszont egészséges növekedést mutat.

HIRDETÉS

Közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit a Samsung. A cég teljesítményét a január eleji profitfigyelmeztetésnek megfelelően a mobilos üzletág húzta le, amit részben ellensúlyozni tudott a DRAM és NAND memóriák gyártásának viszonylagos sikere. A céges szintű bevétel 54 milliárd dollárról 48 milliárd dollárra (pontosabban ennyi dollárnak megfelelő koreai wonra) esett, az üzemi eredmény pedig 7,57 milliárdról 4,8 milliárdra csökkent.

Megdöbbentően gyors mobilos hanyatlás

Továbbra is nehéz elhinni, hogy a Samsung gyors ütemben szürkül bele az androidos okostelefon-gyártók tömegébe. Ez egyelőre nem történt meg, de egyetlen év alatt a részleg bevételének egynegyede köddé vált. A mobilos divízió a 2013-as utolsó negyedéves 29,7 milliárdos forgalom helyett most csak 22,8 milliárd dollárt termelt. Ezzel egy időben a mobilgyártás üzemi eredménye kerek 5 milliárdról 1,78 milliárdra esett - nem csoda, hogy valódi pánik van a gyártó felsővezetésében.

A Samsung egyébként az értékesített készülékek számát egy ideje nem hozza nyilvánosságra, így hivatalos forrás nem áll rendelkezésre ebben a tekintetben. A Strategy Analytics azonban pont a napokban közölte saját piackutatásának számait, eszerint a darabszám is jelentősen visszaesett, a 2013-as 86 millióhoz képest ebben a negyedévben 74,5 millió okostelefont adott el a Samsung, ezzel egyébként holtversenybe került a kirobbanó periódust záró Apple-lel, amelynek szintén ekkora teljesítményt tulajdonít az SA.

Félvezetőgyártás, a megmentő

A negyedév fénypontja a félvezetőgyártás volt, amely 1,8 milliárd dollárról 2,4 milliárdra tudta növelni az üzemi eredményét, még stagnáló bevételek mellett is. Ez elsősorban a memóriagyártás sikerének tudható be, a részleg 5,9 milliárdról 7,46 milliárdra tudott nőni., ezzel a részleg bevételeinek mintegy 80 százalékát adta, ez egyik oldalon a DDR4-es lapkák felfutásának és magasabb árának, másodsorban a 1x nanométeres eljáráson készülő NAND lapkák magasabb profittartalmának köszönhető.

Az integrált Samsung-platform mentheti meg a céget?

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A 2015-ös előrejelzés is ennek megfelelő, a Samsung a DRAM memóriapiac jelentős bővülését várja, amit a szerveres és a mobil DRAM iránti kereslet további növekedése okoz. A cég várakozásai szerint az új generációs okostelefonok operációs rendszerei és magasabb felbontású kijelzői igénylik a több RAM-ot, amit a Samsung természetesen boldogan le is szállít. A félvezetőgyártás két másik ága, a NAND (flash) lapkák és a processzorok szintén javíthatnak idén, előbbi a szerveres és PC-s SSD-k további terjedéséből, utóbbi az ígért 14 nanométeres FinFET gyártókapacitás felfutásából profitálhat.

Stagnál a háztartási és szórakoztató elektronika

A konzumer elektronika az üzemi eredményhez sem 2013, sem 2014 végén nem tudott érdemben hozzájárulni, a részleg szimbolikus, 160 millió dolláros üzemi profitot mutatott fel (2013: 600 millió dollár). A részleg forgalma az LG hasonló divíziójához hasonlóan hajszálra azonos a 2013-as adattal, kereken 13 milliárd dollár. A Samsung bejelentése szerint egyébként a prémium kategóriás, hajlított kijelzős tévék nagyon jól teljesítettek, a kereslet szépen felfutóban, ezzel párhuzamosan az UHD is elkezdett fogyni a piacon.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 01:23

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.