Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 22. 12:16

Megérkezett Kim Dotcom csevegőappja

Újabb titkosított online csevegőapp látott napvilágot, ezúttal Kim Dotcom gondozásában. A nem meglepő módon MEGAChat névre keresztelt szolgáltatást a MEGA online tárhely felhasználói vehetik igénybe, egyelőre béta verzióban.

HIRDETÉS

Az online kommunikáció biztonsága manapság a végfelhasználók szemében is egyre nagyobb hangsúlyt kap, ennek megfelelően egyre több titkosított csevegést kínáló alkalmazás jelenik meg a piacon - csak idő kérdése volt tehát, hogy Kim Dotcom is szemet vessen a területre. A botrányt kavaró online videó- illetve később fájlmegosztó szolgáltatásáról elhíresült, az FBI-jal is "közel kapcsolatot ápoló" Dotcom, nem az egyszerű szöveges chatappok, sokkal inkább a Skype riválisaként szállna ringbe, frissen bejelentett MEGAChat szolgáltatásával.

Hang- és videóhívások

A böngészőből elérhető megoldás egyaránt alkalmas titkosított hang- és videohívások lebonyolítására is - igaz egyelőre még "béta" címkét visel. Az online csevegőklienst a MEGA fájlmegosztó regisztrált felhasználói próbálhatják ki, sőt Dotcom szerint sokan már meg is tették: a MEGAChat indulását követő egy órában több mint félmillió hívást dolgozott fel a rendszer. Az felemás megítélésű üzletember egy Twitter-bejegyzésben arról is beszélt, hogy a szolgáltatást fokozatosan újabb funkciókkal egészítik ki: a felhasználók hamarosan videokonferenciákban is részt vehetnek, továbbá hagyományos szöveges chatre is lehetőség lesz. Dotcom legújabb megoldása a MEGA felületén, a bal oldali menüsávról érhető el.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kezdeményezés jóval több, mint puszta kacérkodás a hatóságokkal, a biztonságos online kommunikáció iránti igény az elmúlt egy-két év során jelentősen megnőtt, többek között a sorozatos kormányzati megfigyelési botrányoknak köszönhetően. Bár egyre több a titkosított csevegést lehetővé tevő chatalkalmazás, a legnépszerűbb megoldások még mindig kifejezetten gyér védelmi vonallal rendelkeznek: ahogy az a Electronic Frontier Foundation (EFF) tavaly novemberben publikált felméréséből kiderül, az olyan, komoly tömegeket megmozgató appok, mint a Hangouts, a Skype, a Facebook Chat vagy éppen a Whatsapp szinte semmilyen, vagy épp csak minimális védelmet kínálnak felhasználóik számára.

Hozott anyagból dolgozik

Bár a különböző titkosított chatappok térnyerése egyelőre csekély, a MEGAChat előnnyel indul a területen, miután a szolgáltatás otthonául szolgáló MEGA online tárhelyszolgáltatás mintegy 15 millió felhasználót tudhat magáénak, akik mostantól egy kattintással elérhetik a csevegőalkalmazást. Dotcom megközelítése kicsit emlékeztet a Google és a Microsoft megoldására is, akik a cloud tárhelyeik mellé többféle online szolgáltatást is kínálnak - bár valószínűtlen hogy a MEGA márkanév a jövőben valamilyen webes irodai szoftverhez társulna.

Mobilalkalmazásról egyelőre nem esett szó, ami viszont komoly hátrány a kiterjedt okostelefonos felhasználói bázissal rendelkező konkurenciával szemben. Az újonnan megjelenő chatappoknál egyre inkább általánosan megfigyelhető tendencia, hogy első körben a mobil platformokra válnak elérhetővé, a fejlesztők csak később adnak ki hozzájuk PC-s klienst. A több mint 600 millió aktív felhasználóval rendelkező, jelenleg a legnépszerűbb hasonló alkalmazásnak számító WhatsApp esetében sincs ez máshogy, a szolgáltatás a napokban állt elő első asztali, pontosabban böngészős kliensével. A vállalat megoldása eltér a Viber vagy Telegram esetében látott, a telefontól függetlenül működő hagyományos PC-s klienstől, az ugyanis csak Chrome böngészőben használható, ráadásul a kijelzőn megjelenő QR-kód segítségével az okostelefonnal is párosítani kell - tovább nehezíti a felhasználók dolgát, hogy a megoldás jelenleg csak androidos eszközökkel működik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 19:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.