Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 30. 12:55

Felturbózott Note 4-et jelentett be a Samsung

Új, Snapdragon 810 chippel felszerelt Galaxy Note 4 variánst jelentett be a Samsung. A méretes okostelefon az új chippel háromsávos LTE-A támogatást kap, más tekintetben azonos lesz a korábbi modellel. A vállalat az új hardvert valószínűleg exkluzívan a koreai piacra szánja.

Új variáns érkezik Samsung Galaxy Note szériájába: a gyártó a Note 4 ősszel bejelentett hagyományos, illetve ívelt szélű kijelzővel felszerelt modelljei mellé most egy erősebb processzorral felszerelt változatot is bejelentett. Bár az eredeti modellben ketyegő négymagos 2,7 gigahertzes Snapdragon 805 chip is a jelenleg elérhető legerősebb lapkák közé tartozik, az még 32 bites ARMv7 utasításkészletet használ, így nem tudja kihasználni a legújabb, 5.0-s verziószámú Android 64 bites képességeit. A most leleplezett "tuningolt" modell ugyanakkor már a Qualcomm legfrissebb, Snapdragon 810-es lapkáját kapta, amely ARMv8 utasításkészletével ideális platformot ad a Google mobil operációs rendszerének.

A chip az ARM big.LITTLE architektúráját használja, vagyis nagy teljesítményre optimalizált (de magas fogyasztású) Cortex-A57 magokat kombinál lassú, de hatékony Cortex-A53 magokkal, 4 plusz 4 konfigurációban. A processzor egyik erőssége, hogy az előző big.LITTLE implementációktól eltérően ezek a lapkák már egyszerre, párhuzamosan is tudnak dolgozni, vagyis akár nyolc mag is felpörgethető egy időben. A magok elrendezése viszont maradt két klaszterben, a gyors és lassú magok között korlátozott az átjárás, megosztott gyorsítótár például csak típuson belül van. A Snapdragon 810-hez egy Adreno 430 GPU párosul.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legújabb Note 4 variáns emellett már háromsávos LTE-A támogatást is kapott (a jelenlegi verzió kétsávos megoldásával szemben) így elméletben akár másodpercenként 300 megabites letöltési sebességet is képes produkálni. A többi hardver úgy tűnik változatlan marad, beleértve az 5,7 hüvelykes 1440x2560 pixel felbontású 515 PPI pixelsűrűségű kijelzőt, illetve a 3 gigabájt RAM-ot is. Azt egyelőre nem tudni, hogy az első Snapdragon 810-es konzumer csúcstelefon mikortól lesz elérhető, annyi azonban sejthető, hogy árusítása Dél-Koreára korlátozódik majd.

A Samsungtól nem szokatlan a hasonló feljavított készülékek kiadása, a vállalat a dél-koreai piacon féléves termékfrissítési ciklusokkal dolgozik, itt próbálja ki az új hardvereket - többek között a Galaxy S5-ből is láthattunk a térségben LTE-A-képes verziót, sőt a vállalathoz hasonlóan az LG is kiadott zászlóshajójából G3 Cat-6 variánst. Érdekes ugyanakkor, hogy a Google idén megjelent legújabb referenciatelefonja, a Nexus 6 maga is "csak" egy Snapdragon 805 lapkával büszkélkedhet, így az Android 5.0-ban rejlő lehetőségeket csak részben tudja demonstrálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról