Szerző: Koi Tamás

2014. november 28. 14:57

Jövőre drágulhat a tévézés

Akár a kábeles és műholdas tévészolgáltatások árára is hatással lehet az, hogy a köztévé csatornái jövőre már csak HD-ban lesznek elérhetők mind a műsorterjesztők, mind egyes lakossági ügyfelek számára.

Több százmillió forintjába is kerülhet a kábeltévés cégeknek az MTVA szinte egész Európában egyedülállónak számító döntése, mely szerint a köztévé januártól beszünteti az SD-tartalmak műholdas továbbítását. A must carry szabályok is változnak januártól, a legfontosabb újításokról tegnap közöltünk cikket, ma pedig az Index foglalkozott vezető anyagban a módosító indítvány médiapiaci hatásaival.

"Elfogadhatatlan kiszámíthatatlanság"

Az ügyben lapunknak nyilatkozott a több száz magyarországi kábelszolgáltatót tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSz) is, jóllehet az is nyilvánvaló, hogy a kábelszolgáltatók által megfogalmazott aggályoknak csak egy része adódik a törvénymódosításból. A szervezet szerint a kötelezően továbbítandó közszolgálati csatornák számának 50 százalékos növelése "elfogadhatatlan kiszámíthatatlanságot hoz" a médiaterjesztési rendszerbe, a kapacitás lekötése szempontjából ugyanis a terjesztők jóval hosszabb időszakot kell előre lássanak.,Ráadásul, szól az érvelés, teoretikusan már akkor rendelkezésre kell álljon a kapacitás az MTVA két új csatornája számára, amikor azok még el sem indultak.

Az Index mai cikke szerint ennek egyenes következménye lehet, hogy egyes műsorterjesztők a kisebb tévécsatornákat egyszerűen kiveszik az alapcsomagokból, ez azonban bevételkiesést okozna a tévészolgáltatóknak, arról nem beszélve, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő kis csatornákra még nehezebb idők várnának. A lap emellett úgy véli, hogy a programsorrend kötelező jellegű megváltoztatása akár a nagyobb kereskedelmi csatornák nézettségét is érezhetően befolyásolná.


Az egyéni műholdvevővel rendelkező háztartásokra is hatással lehet

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Médiatörvény küszöbön álló módosítása mellett a kábelszolgáltatóknak komoly fejtörést okozhat, hogy az MTVA január elsejétől teljes egészében leállítja az SD műsortovábbítást a műholdas infrastruktúrán keresztül. Bár erről a döntésről a kábelszolgáltatók több éve tudnak, legalábbis vitatott, hogy a közmédiának kell-e, lehet-e a műsorterjesztők műszaki infrastruktúráját ilyen szinten érintő változásokat eszközölnie.

Kompenzációs kérdések

Az MKSz becslése szerint januártól az átállás nagyjából 200 millió forintos költséget jelenthet a kábelszolgáltatói iparágnak: "Ez a rendkívüli mértékű közérdekű kötelezés nyilvánvalóan rendkívüli anyagi megterhelést ró az érintett terjesztőkre, mely terhek kompenzálására az NMHH részéről vagy más központi forrásból támogatásra van szükség" - nyilatkozta a HWSW-nek Kéry Ferenc, a szövetség elnöke. Úgy tudjuk, hogy az MKSz korábban többször is próbált egyeztetni a közmédiával és a hatósággal az ügyben, sikertelenül. A szövetség elnöke szerint ha a megnövekedett költségek másként nem kompenzálhatók, a szolgáltatók kénytelenek lesznek megemelni a tévé-előfizetések díját.

A köztévé csatornáinak HD-ra történő átállása ugyanakkor nem csak a kábelszakma számára jelenthetnek többletköltségeket, hanem azon, akár határon túli háztartások számára is, melyek jelenleg egyéni műholdas vétellel fogják az MTVA csatornáit. Ha ezekben a háztartásokban jelenleg csak SD-képes dekóder működik, januártól cserélni kell a vevőberendezést ahhoz, hogy továbbra is fogható legyen az m1, az m2, a Duna és a Duna World.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról