Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 17. 09:45

Félmilliárd dollárból épít szuperszámítógépeket az USA

Egy pénteki bejelentés szerint 425 millió dolláros szuperszámítógépes projektet indít az Egyesült Államok, amelyből több nagy teljesítményű rendszer felépítését és kutatás-fejlesztést finanszíroz.

Egy ország rendelkezésére álló számítási kapacitás szorosan összefügg a tudományos versenyképességgel, az Egyesült Államok pedig nem szeretne lemaradni ebben a versenyben. Egy pénteki bejelentés szerint a következő pár évben összesen majdnem félmilliárd dollárt költ az ország szuperszámítógépek építésére és fejlesztésére.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy, DoE) két kutatólaborjában is óriási teljesítményű szuperszámítógép épül. A Tennessee államban található Oak Ridge National Laboratoryban egy Summit fantázianevű gépet telepítenek 2017-ben, a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratoryban pedig a Sierra nevű rendszert üzemelik be. A tervek szerint a Sierra teljesítménye 100 petaflops körül lesz, a Summité ennél lényegesen nagyobb 150-300 petaflops körül. A világ jelenlegi leggyorsabb gépe a kínai Tianhe-2, amely 55 petaflops elméleti csúcssebességre képes, a legerősebb amerikai gép, a Titan sebessége ennek nagyjából a fele, 27 petaflops.

A Sierrát az amerikai kormány nukleáris fejlesztési programjában hasznosítják, atomrobbantások szimulációjára, a Summit kapacitása viszont az ország tudományos társadalma számára teljes egészében hozzáférhető lesz változatos feladatok elvégzésére. A két rendszerre a tervek szerint 325 millió dollárt költenek el. A hardverszállító az IBM lesz, a Nagy Kék POWER processzoraira épülnek a szuperszámítógépek, amelyek teljesítményét NVIDIA Tesla gyorsítókkal turbózzák fel. A két vállalat az OpenPOWER konzorcium keretében kezdett együttműködésbe, a tavaly létrejött szövetség egyik kimondott célja volt, hogy az NVIDIA matematikai gyorsítóit az IBM architektúrájával integrálják.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Sierra és a Summit már az NVIDIA következő generációs, Volta kódnéven fejlesztett GPU-architektúrájára épülnek. A vállalat szerint a GPU-k adják a rendszerek számítási teljesítményének majdnem 90 százalékát. A két gép megkapja a NVIDIA friss fejlesztésű NVlink technológiáját is a vállalat bejelentése szerint. Az NVlink ehetővé teszi a CPU és a GPU közvetlen összekapcsolását egy nagy sávszélességű interfészen keresztül, közvetítőlapkák és elosztók nélkül. Az NVIDIA ígérete szerint az NVLink elképesztően gyors lesz, egy blokk (8 sáv) 160 gigabites átvitelt tesz lehetővé, 20 gigatranszfer/másodperc sebesség mellett. A blokkok kombinálhatóak is, amivel az elméleti sávszélesség tovább skálázható.

A két új gép építése mellett az Egyesült Államok mintegy 100 millió dollárt költ következő generációs szuperszámítógépekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre is. A cél az "exascale", vagyis az exaflops (1000 petaflops) tartományba eső teljesítményű rendszerek építése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról