Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 7. 13:13

Licenceli Power processzorait az IBM

Az OpenPower konzorcium tagjai hozzáférnek az IBM zárt processzortechnológiájának és platformjának részleteihez is, saját termékeket építhetnek a Power magok köré.

Megalapította az OpenPower konzorciumot az IBM a Google, a Mellanox, az NVIDIA és a Tyan részvételével. Az új szövetség célja új szerverek, hálózat és tárolók fejlesztése adatközpontok számára, Power-alapú processzorok körül. A szövetség tagjai számára az IBM megnyitja a Power 8 magokhoz, processzorokhoz és a teljes platformhoz kapcsolódó fejlesztési jogokat, valamint licencelhetővé teszi az architektúrához kapcsolódó szellemi tulajdonát.

"Képességeinket és erőforrásainkat a Power architektúra körül kombinálva fel tudja pörgetni az innováció sebességét az adatközponti megoldások iparágában. A fejlesztők immár hozzáférnek a kibővített és nyitott szerveres technológiákhoz. Ez a fajta 'kollaboratív fejlesztés' megváltoztatja a módszert, ahogy adatközponti hardvereket készítünk és telepítünk" - mondta Steve Mills, az IBM Software & Systems divíziójának vezetője.

A lépés egyértelműen jelzi, hogy az IBM ökoszisztémává bővítené a szerveres Power-üzletét és üzleti modellt váltana. Az elmúlt években rendkívül sikeressé vált az ARM által követett stratégia, az utasításkészlet és a mikroarchitektúra licencelése, és mára sok gyártó egyedi termékei tették színessé az okostelefonos és tabletes piacot. A sikert az NVIDIA is megirigyelte, a jövőbe licencelni fogja GPU-it és kapcsolódó technológiáit, most az IBM is csatlakozott ehhez az üzleti modellhez processzoraival.

Mire megy ki a játék?

Az együttműködés első gyümölcsei várhatóan olyan kiszolgálók lesznek, amelyek nyílt firmware-t használnak, és IBM-től származó processzorokat kombinálnak változatos igényeknek megfelelően. Ezzel az IBM processzorok olyan vásárlókat is elérhetnek, amelyek amúgy nem vásárolnának IBM szervereket, de a CPU valamely tulajdonságait vonzónak találják. A szélesebb piac magasabb volument generál, ami segít szélesebb körben teríteni a processzor fejlesztésének és a félvezetőgyártáshoz szükséges befektetések költségeit. A bejelentés egyik kézzelfogható részeként az IBM azt is közölte, hogy összefognak az NVIDIA-val a CUDA és a Power ökoszisztémák integrálása érdekében. A lépés érthető, különösen annak fényében, hogy a szuperszámítógépek top 500-as listáján a GPU-val gyorsított gépek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki.

 

IBM Power 7+  - utódja már licencelhető lesz.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az IBM saját Power-rendszereinek piaca az elmúlt években fokozatosan szűkült, a nyitás mellett szóló érvek egyre erősebbekké váltak és legyőzték azt a félelmet, hogy a jelenlegi IBM-vásárlók hirtelen mondjuk Tyan-féle szervereket vásárolnának alkalmazásaik alá. A kérdéses rendszerek esetében a hardver költsége töredékét, jellemzően ötödét-tizedét teszi ki egy új beruházás értékének, az oroszlánrészt a szoftverek viszik - ebben pedig az IBM-mel egyik partner sem fog versenyezni.

Érdekesebb a hosszabb távú együttműködés, ennek keretében az IBM a mikroarchitektúrát, vagyis a Power ISA implementációját is hajlandó licencelni az idén év végén vagy jövőre megjelenő Power 8-tól fogva. Vagyis a partnerek hozzáférhetnek a legújabb fejlesztésekhez és azt akár lapkaszinten integrálhatják saját szellemi tulajdonukkal. Ez az NVIDIA esetében például jelenthet olyan szuperszámítógépes processzorokat, amelyek egyetlen lapkán integrálják a CPU-t és a GPU-t.

Utasításkészlet és architektúra

A Power Architecture utasításkészletért ma a Power.org felel, ez ma is licencelhető, a Xilinx, a Cray és számtalan más vállalat épít rá saját processzort. Az OpenPower konzorcium tagjai azonban nem csak az ISA-hoz (instruction set architecture) férnek hozzá, hanem a processzormagokhoz, a processzorok specifikációihoz, a firmware-hez és a szoftverekhez is, azokat pedig felhasználhatják saját, testreszabott termékeikhez is.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.