Szerző: Koi Tamás

2014. november 12. 11:56

A Vodafone is bekapcsolta saját 4G-s hálózatát

A héten a Vodafone Magyarország is bekapcsolta saját 4G/LTE-hálózatát, ezzel már mind a három magyar operátor biztosítja az új generációs mobilnetet ügyfeleinek. A Vodafone ugyanakkor egyelőre sem a 4G-s lefedettség, sem a sávszélesség terén nem tud versenyre kelni a két nagyobb riválisával.

A héten a Vodafone Magyarország is bekapcsolta hálózatába az első 4G/LTE állomásokat, ezzel a piros szolgáltató a Magyar Telekomot és a Telenor Magyarországot követően harmadikként csatlakozott a 4G-s szolgáltatókhoz itthon. A cég egyelőre a főváros egyes területein biztosít gyorsabb mobilnetet, később a nagyobb vidéki települések, illetve a hatósággal kötött szerződés alapján a kistelepülések lefedése következik.

75 Mbps a csúcs

A Vodafone sajtóosztálya a HWSW megkeresésére megerősítette, hogy a hatósági engedélyek beszerzését követően aktiválta 4G-s szolgáltatását, melyen egyelőre 75 Mbps elméleti letöltési sávszélesség érhető el. Ez jelentős előrelépés az előző generációs, 3G-s hálózatokon tapasztalható 42 Mbps csúcssebességhez képest, ugyanakkor csak a fele a Telekom és a Telenor által biztosított 4G/LTE hálózat átviteli sebességének.

A szolgáltató a lefedettségi mutatókkal kapcsolatos tervekről egyelőre annyi konkrétumot árult el, hogy a közeljövőben Budapest mellett 10 nagyvárost - Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok, Békéscsaba - fed majd le az új szolgáltatással, amelyet a Red szolgáltatáscsomagok előfizetői minden többlet költség nélkül vehetnek igénybe.A cég jelenlegi 3G-s hálózata a legnagyobb kiterjedésű az országban, 98,4 százalékos országos lefedettséggel.


Már saját márkás LTE-s tablet is szerepel a Vodafone kínálatában

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A Vodafone a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciapályázatán nyerte el a "C" frekvenciacsomag húsz évre vonatkozó használati jogát, mellyel 2x10 MHz-es duplex LTE800-as alapblokkok mellett összesen 65 MHz-nyi, LTE-szolgáltatásra használható spektrumhoz jutott hozzá a 2,6 GHz-es sávban.

Ám ebből csak 40 MHz (4x2x5) duplex blokk, a többi szimplex, ami ennek a frekvenciakészletnek a rövid távú felhasználást legalábbis kérdésessé teszi. A Vodafone két versenytársával ellentétben nem rendelkezik az 1800 MHz-es sávban elegendő spektrummal ahhoz, hogy 4G szolgáltatást indítson, illetve az idei pályázaton hiába pályázott három 1800-as csomagra, végül egyiket sem nyerte el.

Három éven belül a települések 81 százalékán

A távközlési cég a hatóság pályázatát lezáró szerződés aláírásakor vállalta, hogy három éven belül az összes magyarországi település 81,4 százalékát lefedi 4G-szolgáltatással az új frekvenciacsomagok felhasználásával. A 4G-s országos lefedettséggel kapcsolatban nem nyilatkozott a szolgáltató. A Magyar Telekom már most az ország területének 73 százalékán nyújt 4G-szolgáltatást, a hatósággal utoljára szerződő Telenornál ugyanez az érték nagyjából 50 százalék.

A Vodafone a karácsonyi szezonban több új, 4G-képes készülékkel készül kiegészíteni készülékportfólióját, így többek közt saját márkás, 4G-s tablet is kapható már a cégnél, emellett a cégnél lapunknak azt nyilatkozták, hogy a karácsonyi szezonban a készülékkínálatban mintegy 40 olyan okostelefon és tablet található majd, mely képes csatlakozni a cég 4G-s hálózatára.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 01:39

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.