Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 28. 10:52

Megjelent a SUSE Linux Enterprise Server 12

Öt év telt el azóta, hogy megjelent a SUSE Linux Enterprise Server 11, az azóta a Novellről levált német cég most kiadta a következő főverziót, elérhető a SUSE Linux Enterprise Server 12.

2009-ben érkezett meg a SUSE Linux Enterprise Server 11, amelyhez az eltelt évek során három nagy szervizcsomag is megjelent, így a képességei folyamatosan naprakészek maradtak. A SUSE most kiadta a 12-es verziót, amellyel kapcsolatban a legfőbb üzenete a nagy megbízhatóság és rendelkezésre állás.

Megbízhatóság, megbízhatóság, megbízhatóság!

A SLES 12-ben számos fejlesztés szolgálja a megbízható működést, valamint a rollbackelhetőséget. A disztribúciónak része például a kGraft, amely az Oracle birtokába került és már csak az Oracle Linuxban elérhető ksplice-hoz hasonló funkciót valósít meg, vagyis a rendszer leállítása és újraindítása nélküli kernelpatchelést. A ksplice-szal ellentétben a kGraft teljes mértékben nyílt forrású és bárki számára szabadon elérhető , valamint teljes mértékben a kernelben megtalálható technológiákra támaszkodik (pl. ftrace, INT3/IPI-NMI, RCU) - a kGraft patch maga is egy kernelmodul csupán, használata nem igényel a rendszer szintjén jelentős változtatásokat.

Változott a telepítés is, elvileg kevesebb újraindítást igényel, illetve lehetőség van arra, hogy az ügyfél már a telepítés során regisztrálja az operációs rendszert és letöltse az összes megjelent frissítést hozzá. A telepítés külön boot partíció nélkül is elvégezhető, így az alapértelmezett btrfs fájlrendszer és a Snapper segítségével történő snapshotolás révén a teljes rendszer rollbackelhető, egyszerűen visszavonhatók például a tévedésből végrehajtott konfigurációs módosítások, de akár egy egész Service Pack telepítését is semmissé lehet tenni egyszerűen.

Sok más Linux-disztribúció (pl Red Hat Enterprise Linux, Ubuntu) mellett a SLES12 is elhagyta az Oracle-közeli MySQL-t és annak forkját, a MariaDB-t tartalmazza, amelyet a MySQL-től kiszállt szakemberek fejlesztenek és támogatnak. A UNIX System V-ből megmaradt initet is lecserélték a systemd folyamatütemezőre, amely akár párhuzamosan is képes szolgáltatásokat indítani vagy leállítani, gyorsítva a rendszerindítást, leállítást és a szolgáltatások újraindítását, a hálózati konfigurációval kapcsolatos feladatokat pedig a Wicked vette át.

Modulok és kiegészítések

Bemutatkozik az új disztribúcióban a Modules koncepció - ennek a lényege, hogy az adott operációs rendszer szerepéhez kapcsolódó komponenseket (pl. Web Development and Scripting, Cloud Management) egy csomagban lehet letölteni és telepíteni. Technikailag ezek olyan repositoryk, amelyeket a SLES12 felhasználói elérhetnek. Az egyes modulok három évig támogatottak és 18 havonta frissülnek, ami kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé teszi a munkát velük a SUSE szerint.

A "sima" szerver operációs rendszer mellett elérhetők kiegészítések nagy rendelkezésre állást biztosító rendszerek építéséhez (High Availability Extension) vagy földrajzi távolságú fürtözéshez (Geo Clustering), illetve van egy külön Virtual Machine Driver Pack, amely SLES12-n virtualizált Windowsok teljesítményét hivatott javítani. Utóbbi az összes modern Windowst támogatja, beleértve a Windows 8.1-et és a Windows Server 2012 R2-t is. Desktop felhasználók számára is van új SUSE Linux Enterprise, professzionális munkára Workstation Extension kiegészítéssel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új SUSE-ban is van konténeralapú virtualizáció az LXC révén, de az egyre nagyobb lendületre szert tevő Docker (amelyet már a Microsoft is támogat az Azure-ön és a következő Windows Serverben) csak technológiai előzetesként jelenik meg a SLES12-ben. A változásokról részletesen a SUSE termékoldalán, a termékbejelentő közleményben, valamint a kiadási jegyzékben lehet olvasni.

64 bites x86, IBM POWER és IBM System z mainframe rendszereken támogatott a SUSE Linux Enterprise Server 12. Az operációs rendszer funkciókorlát nélküli, de csak 60 napig használható verziója itt érhető el, a szoftver emellett kipróbálható (vagy éles üzembe is állítható) az Amazon, a Google és a Microsoft felhőszolgáltatásán is. A SUSE Linux Enterprise Server előfizetéses konstrukcióban használható egyébként, egy kétfoglalatos x86 szerverre a frissítéseket és 7x24 órás terméktámogatást is tartalmazó csomag évente 1250 euróba kerül, POWER alapú gépeken pedig foglalatonként 830 euróba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról