Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 25. 13:32

Joaquín Almunia: a Google problémásabb mint a Microsoft

Régóta tart a Google ellen a vizsgálat, amelyben az EU azt próbálja feltérképezni, a cég vajon a keresőpiacon megszerzett dominanciáját kihasználva más piacokon is előnyre tett szer. Jouaquín Almunia versenyügyi biztos szerint két újabb területen is a keresőcég körmére nézhetnek.

A versenyügyi biztos az Európai Parlamentben a héten arról beszélt, hogy ha a Google nem tudja érdemben javítani azokat a vállalásait, amelyeket az uniós büntetés elkerülése érdekében tett, formálisan is megindulhat az a jogi eljárás, amelynek a végén pénzbüntetéssel sújthatják a céget. Az EU egy vállalatra legfeljebb éves árbevételének 10 százalékára rúgó büntetést vethet ki, ami a Google esetében közel 4 milliárd euró lenne. Éves forgalmának tizedére rúgó bírságot azonban eddig egy cég sem kapott versenykorlátozó magatartás miatt. A legtöbbet a Microsoft fizette, összesen mintegy 2,2 milliárd eurót.

Rosszabb mint a Microsoft?

"A Microsoftot 16 éven keresztül vizsgáltuk, ami négyszer annyi idő mint ameddig a Google elleni vizsgálat tartott, de úgy tűnik, sokkal több probléma van a Google-lel mint annak idején a Microsofttal volt" - mondta Almunia. 2014 elején még úgy tűnt, a Google ki tud egyezni az európai versenyügyi hatósággal és néhány. a viselkedését érintő önkéntes vállalással el tudja kerülni a büntetést. Almunia szerint azonban azóta olyan "tényszerű bizonyítékok" kerültek elő, amelyek alapjaiban változtatták meg az ügyet.

Amint az ismert, a Google ellen azért indított vizsgálatot az EU, hogy feltárja, a keresőpiaci fölényét a vállalat nem használta-e fel annak érdekében, hogy a tematikus keresők (pl. szálláskereső, étteremkereső, térkép) piacán előnyre tegyen szert. Az Európai Bizottság szerint a Google a keresőoldalának találatainál előnyben részesítette a saját szolgáltatásait és ezzel hátrányba hozta a konkurenciát. Emellett a cég a másik keresőkből származó találatokat úgy emelte be a listába, hogy közben nem tüntette fel, azok nem a saját keresőjének eredményei.

A négy éve zajló eljárás lezárása már nem Almunia feladata lesz, az ő megbízatása októberben lejár. A helyét a korábbi dán kereskedelmi miniszter, Margarethe Vestager veszi át. Egy korábbi interjúban a biztosi poszt várományosa arról beszélt, az európai digitális gazdaság szempontjából a kiegyensúlyozott piaci verseny nagyon fontos szerepet tölt be. "Gondoskodnunk kell arról, hogy a személyes adatok biztonságban vannak és hogy az emberek megbíznak a piaci versenyt szabályozó előírásokat valóban be is tartják."

További vizsgálatok a küszöbön

A Google-t jelenleg csak a keresője miatt vette jogi össztűz alá Európa, azonban Almunia szerint sanszos, hogy hamarosan formális vizsgálat indul az Androiddal kapcsolatban is - a kérdés, hogy a mobilos operációs rendszerek terén megszerzett piaci fölényét a Google kihasználta-e, hogy előnyt szerezzen a keresőpiacon. Az európai mobilpiacot totálisan uraló, 80 százalék feletti részesedésű Android beépítve tartalmazza a Google keresőjét és számos alkalmazását, ebben a tekintetben a helyzete azonos megítélés alá eshet a Windowséval, amelyből a Microsoftnak az EU nyomására kellett eltávolítania a médialejátszót és kellett lehetővé tennie a böngészőválasztást.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Emellett egy harmadik területen is érdemes felkészülnie alapos kérdésekre a Google-nek, az EU azt is szeretné kideríteni Almunia szerint, a keresőtalálatok között nem szerepel-e piacbefolyásoló módon elöl a YouTube, illetve a Google+ közösségi hálózat. Egyelőre nem tudni, az Android, illetve a YouTube miatt indul-e formális uniós vizsgálat és ha igen, akkor mikor. Érdemes figyelem előtt tartani, hogy egy ilyen vizsgálat elindítása nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az adott cég valóban megsértette volna a szigorú piacszabályozási előírásokat.

Németországban egyes politikusok már odáig merészkednek, hogy a Google feldarabolását javasolják, az Európai Parlamentben is elhangzottak ilyen vélemények a héten. Almunia szerint azonban erről még beszélni is felesleges - amíg a vasúttársaságok, az áramszolgáltatók vagy a távközlési cégek egyszerre infrastruktúraüzemeltetők és szolgáltatók és nincsenek feldarabolva, addig ne is essen szó a Google-ról, mondta a hamarosan leköszönő versenyügyi biztos.

A Google szóvivője az esettel kapcsolatban mindössze annyit mondott, a cég együttműködik az európai hatóságokkal az aggodalmak kezelésén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról