Szerző: Koi Tamás

2014. február 5. 16:06

Megúszta a Google az EU megabírságát

Most már gyakorlatilag kész tényként lehet kezelni, hogy a Google nem kell bírságot fizessen abban az uniós vizsgálatban, mely a cég keresőalgoritmusának működését vette nagyító alá. A keresőóriás öt évre szóló paktumot kötött az Európai Unió versenyügyi szervével, mely egy másik, a Google-hez kötődő ügyben is vizsgálódik.

A több éve folyó versenyügyi vizsgálat hatására végre oly módon alakítja át keresőmotorjának algoritmusát a Google Európában, hogy az az Európai Bizottságnak is tetszik, így a keresőcég immár szinte biztosan megússza az eljárást bírságfizetés nélkül. A tét óriási volt: a Google-re - elmarasztaló döntés esetén - akár ötmilliárd dollárnyi pénzbírság várt volna, amiért akadályozta, hogy keresőpiaci riválisai a fair verseny jegyében érvényesüljenek Európában.

Most már tényleg vége

Az Európai Bizottság 2010 végén kezdett vizsgálatot a Google ellen a piaci riválisok beadványára. A Google versenytársainak panaszai szerint a keresőóriás úgy próbálta meg hátrányos helyzetbe hozni őket, hogy a találati listájába beemelte a tematikus keresőkből származó tartalmat, azonban nem tüntette fel, hogy ezek máshonnan származó információk. Emellett a Google igyekezett a saját szolgáltatásait előtérbe tolni az általános kereső találatai között, a tematikus keresők kárára - a Microsoftot annak idején hatalmas összegre büntette az EU, amiért saját operációs rendszerébe saját médialejátszót épített, a Google ellen is nagyjából hasonló jellegű volt a vád.

Kötelező lesz bevenni a versenytársak találatait is, kontrasztképp.

Az EU büntetés kiszabása helyett önkorlátozó magatartást kért először a Google-tól és javaslatokat várt arra nézve, a keresőcég hogyan módosítja üzleti gyakorlatát a kiegyensúlyozottabb piaci verseny érdekében. A versenyügyi bizottsághoz a Google idén nyáron juttatta el javaslatait a megoldásra, ezeket azonban kevésnek találta az EU, és újabb javaslatokat kért. Joaquin Almunia, a Bizottság versenyügyi biztosa tavaly decemberben végül sokadszorra dobta vissza a Google javaslatait, melyek a további finomításoknak köszönhetően immár elfogadhatónak tűnnek a Bizottság számára.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A keresőcég többször is finomított beadványában egyebek mellett vállalta, hogy a jövőben a kereséseknél markánsabban elkülöníti azokat a találatokat, melyek a saját szolgáltatásaira irányítják a felhasználót, a találatok közt legalább három olyant is feltüntet (logóval és linkkel), mely rivális keresőpiaci cégek oldalaira mutat, emellett megkönnyíti a hirdetőknek az átmigrálást más hirdetési platformokra. A tartalomtulajdonosok pedig a jövőben eldönthetik, hogy a Google bármely (kereső)szolgáltatásában meg kívánnak-e jelenni. A keresőcég a megállapodást követően öt évig köteles fenntartani ezeket a vállalásokat az Európai Unióban.

Óriási mulasztás

Bár a Bizottság az ügy legvégső lezárása előtt még konzultál a panaszosokkal, Almunia szavai ezúttal már biztos megegyezést sejtetnek: "Úgy vélem, hogy az a javaslat, amit a Google legutóbb eljuttatott hozzánk, immár a Bizottság minden aggályát eloszlatja" - nyilatkozta a biztos. A bejelentést követően megszólalt a panaszosokat képviselő jogászcsoport vezetője is. David Wood szerint a Bizottság óriási mulasztást követett el azzal, hogy a kvázi végleges döntés meghozatala előtt nem egyeztetett a panaszosokkal.

Az EU szerint hasonlóan fog kinézni az új, versenyjogilag szabályos keresőoldal.

Bár a Google a 2010 óta tartó, több fordulatot is eredményező ügyet a jelek szerint most már végleg lezártnak tekintheti, a cég rövidesen újabb vizsgálat elé nézhet egy másik ügyben: Az EU-hoz ugyanis az Android operációs rendszer kapcsán is érkeztek panaszok egy lobbicsoporttól, mely szerint a Google valójában arra használja az Androidot, hogy a keresőforgalmat a saját keresőszolgáltatására irányítsa át, ez pedig - figyelembe véve az Android óriási dominanciáját - torzítja a keresőpiaci versenyt. A panaszt benyújtó FairSearch csoport tagjai közt megtalálható egyebek mellett a Foundem, a Bing-Microsoft, az Oracle és a Nokia. Ez az ügy még nem került vizsgálati szakaszba, az Európai Bizottság egyelőre az adatok begyűjtését és feldolgozását végzi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról