Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 15. 14:55

Hatalmas üzletet üthet nyélbe a Vodafone

Tovább bővítheti termékportfólióját, az amerikai kivonulás után elsősorban újra a honos, vagyis az európai piacra koncentráló Vodafone. A cégcsoporttól több elemző is azt várja, hogy a vezetékes piacon további jelentős akvizíciókat hajt majd végre, melynek köszönhetően hosszú távon javulhat a versenyképessége a régióban.

Tovább folytathatja termékportfóliójának bővítését a következő években a Vodafone csoport, mely a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójaként új stratégiájának köszönhetően az európai vezetékes piacon is egyre meghatározóbb szereplővé kíván válni. A cég az elmúlt másfél évben több, jelentős akvizíciót is végrehajtott a régióban, ennek kapcsán kérdezték a vállalat első emberét, Vittorio Colaót arról, hogy milyen felvásárlásokban látna rációt a cégcsoport a következő években.

A levegőben lóg

A Vodafone vezérigazgatójának legnagyobb figyelmet felkeltő megjegyzése kétségtelenül az volt, amikor közölte, a cég akár az amerikai milliárdos, John Malone kábelbirodalmára, a UPC-t is birtokló Liberty Globalra is ráteheti a kezét, amennyiben megfelelő értéken tudja megszerezni a céget. Elemzők szerint a Vodafone-nál az amerikai piaci kivonulás után folyamatosan napirenden van egy olyan, a cég termékportfóliójára jelentős hatást gyakorló telekommunikációs megaüzlet, mely akár felvásárlás, akár összeolvadás útján valósulhat meg.

A cégcsoport számára ez lenne gyakorlatilag az egyetlen lehetőség, hogy a mobilpiaci árbevételek folyamatos eséséből következő árbevétel-csökkenést kompenzálja - vélik iparági szakértők. A cég részben ebből az indíttatásból korábban két, jelentős méretű piaccal rendelkező országban, Németországban és Spanyolországban is beszállt a vezetékes távközlési szektorba. Mindkét esetben felvásárlás útján jutott piachoz a Vodafone, Németországban a Kabel Deutschlandot, Spanyolországban pedig ONO-t vette meg a telkó, előbbit mintegy 7,8 milliárd, utóbbit pedig 7,2 milliárd euróért. A Kabel Deutschlandért a Liberty Global is harcba szállt, végül a Vodafone jobb árat ígérve üthette nyélbe az üzletet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tizenegy európai piacon jelen lévő Liberty Global teljes felvásárlása ennél azonban jóval nagyobb falat lenne a Vodafone számára: John Malone cége nagyjából 33,2 milliárd dollárt, vagyis mintegy 25,7 milliárd eurót ér, az adósságokkal együtt azonban több mint 74 milliárd dollárt, vagyis 57,3 milliárd eurót (enterprise value) taksálhat a cég, ez pedig csupán tízmilliárd euróval kevesebb, mint a Vodafone jelenlegi piaci kapitalizációja. A hatalmas összeg azt jelenti, hogy a Vodafone-Liberty összeborulás inkább egyesülés, mint tulajdonképpeni felvásárlás lenne.

Hasonló kihívások

A Liberty Global és a Vodafone hasonló piaci kihívásokkal küzd az egész európai piacon, a telekommunikációs piac két nagy lábából (vezetékes és mobil) mindkettő csak egy-egy lábon áll az országok többségében. A jelenlegi piaci dinamika azt mutatja, hogy a vezetékes-mobilos szolgáltatásokat egységes csomagban kínáló szolgáltatók, mint a Deutsche Telekom, versenyelőnyt élveznek az egyik vagy másik piacra fókuszáló társaikkal szemben. E logika mentén a Vodafone és a Liberty Global portfóliója ideálisan illeszkedne egymáshoz.

Egy esetleges Vodafone - Liberty Global akvizíció, vagy összeolvadás éppen ezért egyértelműen a vezetékes- és vezeték nélküli piacon több országban is jelentős ügyfélkörrel rendelkező Deutsche Telekom csoport orra alá törhetne borsot, a cég pozícióit még a német piacon is alaposan meggyengíthetné a kettős. Ezért nem kérdéses, hogy egy ilyen üzlet létrejötte több országban is versenyügyi vizsgálatok eredményétől függene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról