Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 12. 13:13

Ilyen lesz az új Windows

Az új Windows-szivárgás kapcsán a legérdekesebb a rendszer neve, Windows 9 helyett egyszerűen csak Windows lett a következő kiadás - legalábbis az eddigi információk szerint. A felhasználói felület nem újult meg alapjaiban, a Metro és a hagyományos asztal együttélése azonban zökkenőmentesebb, mint a Windows 8-ban.

A legfrissebb szivárgások alapján szinte biztosra vehető, hogy egyszerűen csak "Windows" néven érkezik majd a Microsoft asztali operációs rendszerének következő generációja. A megjelent, hitelesnek látszó képernyőmentések a következő Windows egy korai, a közeli partnereknek biztosított verziójából származnak, a béta és a végleges verzió ezekhez képest jelentős változásokat hozhat még. Ettől függetlenül érdemes gyorsan végigvenni, hogy hogyan változik jelen állás szerint a legnépszerűbb asztali operációs rendszer.

Start menü és virtuális munkaterületek

Valamiért a nagyközönség a leginkább a hagyományos Start menü visszatértét várta a leginkább, a tömegek igényei előtt a Microsoft végül meghajolt és visszahelyezte az utoljára a Windows 7-ben látott UI-elemet. Ezt azonban az új Windows-ban kiegészíti jobb oldalon egy új modul, amelyre a Kezdőképernyőről ismert élő csempéket szúrhatjuk ki. Ez egyébként a két világ okos összekötésének tűnik, az élő csempéken látható friss információk így egy gombnyomás távolságra vannak, miközben a klasszikus menü is visszatért.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdekes újdonság, hogy a rendszer támogatni fogja a több, virtuális munkaasztal használatát, amellyel mondjuk kontextus szerint szétdobálhatjuk az alkalmazások ablakait a munkaterületek között. Ez a funkció már időtlen idők óta elérhető Linux alatt, évekkel ezelőtt pedig az Apple OS X is implementálta, érdekes, hogy a Microsoft pont most döntött úgy, hogy erre a Windows-nak is szüksége van. A döntés azonban illeszkedik abba a tervbe, hogy az új verzióval a Microsoft a haladó felhasználóknak akar kedvezni, a virtuális asztalok implementálását már hosszú ideje kérte ez a réteg.

A klasszikus asztal és a Metro felület másik várva-várt integrációja az ablakban futtatható alkalmazásokat hozza el, végre ez a képesség is bemutatkozott az új Windows-ban. Az implementáció pontosan olyan, mint ahogy várnánk, a metrós appok egyszerűen ablakban jelennek meg, címsorral és a szokásos három gombbal a jobb felső sarokban. Az ablakok újraméretezhetőek, ez nem csoda, a metrós alkalmazások már jó ideje tetszés szerinti szélességre állíthatóak, a függőleges rugalmasság pedig a változatos kijelzők miatt amúgy is adottság. Érdekes viszont, hogy az ablakok beépítve tartalmazzák a charm bar funkcióit, így a bal felső sarokból húzhatóak elő megosztás, kivetítés vagy keresés funkciók.

És a meglepetések

Nagyobb meglepetés, hogy az új rendszer egységes értesítési központot kapott, a Windows Phone mintájára. A futó alkalmazások ide helyezhetik ki a működésükkel kapcsolatos üzeneteket, amelyek így az egységes felületről könnyen áttekinthetőek és félresöpörhetőek. Eddig erről a képességről nem volt szivárgás, de miután a Chrome OS és az OS X is (illetve az összes mobilos operációs rendszer) tud ilyent, logikus, hogy a Windows is megkapja.

A meglepetések közé sorolhatjuk, hogy várakozásainkkal ellentétben a Windows nem kap jelentős vizuális frissítést, a UI stílusa, alapértelmezett témája csupán néhány apró ponton változik, például a rendszer egyes elemei kaptak új, letisztultabb ikont, valamint az eszköztár jump listje alakult át némileg. A végső verzióban persze ez még sokat változhat, sőt, szokás szerint a UI fog csak igazán változni, mégis kissé csalódás, hogy az erősen porosodó témához nem nyúlt alaposabban hozzá a Microsoft.

Ahogy fentebb említettük, az új Windows verziószám és kódnév nélkül érkezik, a még fejlesztés alatt álló felületek mindenike egyszerűen csak "Windows Technical Preview"-ként hivatkozik rá, verziószáma pedig 6.4 (a Windows 8.1-é 6.3 volt), sem a Windows 9, sem a Windows Threshold nem tűnik fel sehol. Ez egybevág a korábbi értesülésekkel, miszerint a Microsoft az operációs rendeszerek elnevezésére egységesen a Windows nevet fogja használni, okostelefonon, tableten és PC-n is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról