Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 19. 08:48

München visszatérhet a Windowshoz?

Az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású és talán legtöbb figyelmet kapó szabad szoftveres projektje volt a müncheni önkormányzat gépeinek migrálása Linuxra. A Süddeutsche Zeitungban megjelent cikk szerint a felhasználók annyit panaszkodnak az új rendszerre, hogy meg kell fontolni a visszatérést a Windowshoz.

A szabad szoftverek híveinek "bezzegprojektje" volt München átállása Linuxra. A német nagyváros önkormányzata még az előző évtized közepén határozott úgy, hogy PC-in a Microsoft szoftvereit szabad szoftverekre cseréli, elsősorban nem is költségtakarékossági okok miatt, hanem hogy függetlenítse magát egy gyártótótól. A mintegy 15 ezer PC átállítása hozzávetőleg 10 évet vett igénybe, ennyi telt el a döntés 2003-as megszületése és a projekt 2013-as, sikeresnek ítélt lezárása között.

Az átállást sokan állítják be hivatkozási alapként, nem véletlenül, hiszen az utóbbi években ez volt talán a legnagyobb, nyilvános projekt, ahol a Microsoft szoftvereit szabad megoldások váltották fel. Bár az eredeti elhatározás nem a költségek csökkentéséről szólt, a projekt során jelentős megtakarítást is sikerült elérni - a városvezetés számításai alapján Linux és OpenOffice használatával több mint 10 millió eurót takarítottak meg. A költségelőny részben a szoftverlicencekből, részben pedig hardverköltségből adódott, a kiválasztott Linux-disztribúció futtatásához kisebb teljesítményű, régebbi PC-k is megfeleltek.

Elégedetlenek a felhasználók

A Süddeutsche Zeitungban tegnap megjelent cikk szerint azonban felmerült a Microsoft-termékekre történő visszaállás lehetősége is, amellyel komolyan számol már a városvezetés. Josef Schmidt polgármester-helyettes szerint a felhasználók elégedetlenek az új rendszer szolgáltatásaival. "Mindegy, hogy melyik részlegről jövök, a munkatársak folyamatosan panaszkodnak. Ezen változtatnunk kell" - mondta a lapnak Schmidt, aki szerint a város egy független szakértőcsapatot fog megbízni a helyzet elemzésével. "Ha a szakértők azt javasolják, részemről a Microsoft termékekhez visszatérés sem zárható ki."

A pénzügyi megtakarítás önmagában nem sokat ér, ha München azon kevés önkormányzat közé tartozik, ahol átálltak szabad szoftverekre, ez ugyanis megnehezíti az együttműködést a többi szervezettel, ahol továbbra is Microsoft-termékeket alkalmaznak. Sabine Nallinger (aki az idei választásokon elvesztette a polgármesteri székért vívott csatát) úgy vélekedett, problémás az együttműködés más szervezetekkel az eltérő szoftverkörnyezet miatt és intézmények, valamint a lakosság is sokszor fut bele fájlformátum-kompatibilitási problémákba. A bevezetett termékek funkcionalitásával sem elégedett a városvezetés - ahhoz például, hogy a dolgozók az okostelefonjukon is tudjanak levelezni, egy külső email-szervert kellett beüzemelni például.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár az önkormányzati PC-ken az operációs rendszert Windowsról Linuxra cserélték, továbbra is van több száz olyan alkalmazás a városigazgatásban, amelyet Windowson futtatnak. Eredetileg cél volt ezeket is szabad, platformfüggetlen szoftverekre cserélni, azonban a legtöbb esetben végül virtualizált Windowst telepítettek a gépekre és azokon futnak ezek a szoftverek. Így a Windows licencköltségeitől és a támogatási költségektől sem sikerült teljesen megszabadulnia Münchennek.

Egyedül nem megy

Josef Schmidt szerint a szabad szoftverek használatát nagyon megdrágítja az a sok egyedi fejlesztés, amely ahhoz szükséges, hogy az önkormányzat rendszerei mások rendszereivel megfelelően együtt tudjanak működni. "Ha az egész világ ugyanazt a standard programot használja, akkor nekünk is fontos lenne ugyanazt használni" - vélekedik Schmidt. Kérdés, hogy ha egy 15 ezer PC-s szervezet szabad szoftveres migrációja nem elég nagy "gravitációs középpont" ahhoz, hogy a vele kapcsolatban levő szervezetek és személyek is megfontolják az átállást, akkor mi lehet az.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról